Bruxelles-ul critică băncile europene pentru comisioanele mari şi practicile anticoncurenţiale

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Băncile de retail şi companiile de credit din Uniunea Europeană sunt vinovate de impunerea unor comisioane umflate artificial, de practici anticoncurenţiale şi de lipsa unei reale competiţii

Băncile de retail şi companiile de credit din Uniunea Europeană sunt vinovate de impunerea unor comisioane umflate artificial, de practici anticoncurenţiale şi de lipsa unei reale competiţii transfrontaliere. Acestea sunt, în mare, concluziile unui raport pe care Comisia antitrust a Uniunii Europene îl va da astăzi publicităţii.

Raportul detaliază concluziile unei anchete pe care comisarul european antitrust, Neelie Kroes, a declanşat-o în iunie 2005. "În unele state membre, combinaţia dintre profiturile foarte mari, un nivel înalt de concentrare şi existenţa barierelor la intrarea pe piaţă este îngrijorătoare, pentru că băncile pot abuza de puterile lor în relaţiile cu clienţii şi cu micii întreprinzători", se arată în rezumatul raportului, citat de "Financial Times".

Anchetatorii comisiei sunt extrem de duri cu băncile de economii şi băncile cooperatiste care deţin mari cote de piaţă în ţări precum Germania, Franţa, Italia şi Spania. Bruxelles-ul avertizează astfel că gradul mare de cooperare care există între aceste bănci există, dar şi refuzul acestora de a concura una cu cealaltă pe pieţele locale ar putea creşte îngrijorarea Comisiei antitrust, care promite să supravegheze respectivele bănci, dar şi legile naţionale care le protejează. Comisia "nu va ezita să-şi exercite puterea pentru a se asigura că legile concurenţei sunt respectate pe segmentul de retail", se arată în sumarul raportului, citat de Bloomberg.

Concurenţa între bănci este prea mică

Deoarece s-a observat că un număr foarte mic de clienţi schimbă banca, raportul Comisiei Europene critică şi "unele bănci care creează bariere artificiale, măresc costurile schimbării băncii pentru consumatori şi reduc astfel nivelul competiţiei". Organismul european de reglementare, care poate amenda companiile chiar şi cu 10% din vânzările lor globale în cazurile de încălcare a legii antitrust, a somat deja Visa International şi MasterCard, cele mai mari reţele de carduri de credit din lume, pentru comisioanele de interconectare percepute la tranzacţii. Totuşi, raportul nu cere eliminarea acestor comisioane sau reducerea lor, deşi Kroes a cerut în trecut măsuri drastice împotriva companiilor de cărţi de credit. Aparenta îmblânzire a comisiei vizavi de acest aspect va mulţumi Visa şi MasterCard, care au spus, în repetate rânduri, că eliminarea comisioanelor de interconectare ar crea haos în sistemul de plăţi prin card al Europei. În acelaşi timp, cele două companii şi alţi operatori de plăţi prin card ar putea fi frustraţi de faptul că Bruxelles-ul nu clarifică problema, motiv pentru care nesiguranţa cu privire la legalitate va continua să persiste în acest sector.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite