British Petroleum este vinovată de explozia de la fabrica sa din Texas

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Conducerea companiei este acuzată că pune mai presus profitul decât siguranţa angajaţilor Raportul final al investigaţiei iniţate de Chemical Safety and Hazard Investigation Board

Conducerea companiei este acuzată că pune mai presus profitul decât siguranţa angajaţilor

Raportul final al investigaţiei iniţate de Chemical Safety and Hazard Investigation Board (CSB), din SUA, învinovăţeşte compania britanică British Petroleum de unul dintre cele mai grave accidente industriale ale sfârşitului de secol XX. În incidentul care a avut loc în statul Texas, în 2005, au murit 15 oameni, iar alţi 500 au fost răniţi.

Compania britanică se confruntă acum cu o nouă problemă, după ce acum mai puţin de o lună a raportat un profit pe anul trecut nu tocmai satisfăcător pentru conducerea BP, de doar 21 miliarde de dolari - o sumă considerabil mai mică decât cea făcută publică de rivalul Shell, de 25 miliarde de dolari. Tot banii se pare că sunt cei care incriminează acum British Petroleum în cazul petrecut acum doi ani la unitatea din Texas, transmite BBC News. CSB afirmă că reducerea costurilor a fost principalul factor care a lăsat fabrica vulnerabilă la o catastofă. Auditele interne şi studiile au arătat probleme de siguranţă severe la unitatea din oraşul Texas, iar CBS a ajuns la concluzia că dezastrul putea fi evitat. Printre acestea şi neîntreţinerea corespunzătoare a utilajelor, dar şi nepregătirea oamenilor. Auditele au fost arătate executivilor BP de la Londra, inclusiv directorului boardului de conducere a companiei, scrie "The Times".

Peste 370 de martori au fost intervievaţi

În raport, CBS se referă la un studiu iniţiat de noul director de atunci al unităţii din Texas, care a observat că infrastructura fabricii era "într-un declin total". Documenteleş au arătat că erau "îngrijorări serioase legate de izbucnirea unui incendiu major din cauza cantităţii foarte mari de hidrocarbon degajată", transmite AP. Incendiul din 23 martie 2005 a fost cauzat de scăpări de vapori inflamabili în timpul pornirii unei unităţi de izomerizare.

CBS a intervievat 370 de martori, a revăzut peste 30.000 de documente şi a testat toate echipamentele înainte de publicarea raportului. Conducerea BP a afirmat într-un comunicat de presă că îşi asumă responsabilitatea pentru catastrofa din Texas, dar nu a fost de acord cu unele concluzii ale documentului CBS. Compania a afirmat că va lua în considerare toate recomandările CBS şi va încerca să îmbunătăţească condiţiile de siguranţă din fabricile sale, scrie "Financial Times".

Instituţia americană a afirmat în raport că nici agenţia americană pentru siguranţa angajaţilor nu şi-a îndeplinit întocmai funcţia. Reprezentanţii agenţiei nu au inspectat cu suficientă atenţie fabricile pentru a preveni un incident ca cel din 2005. În plus, nu are un număr suficient de mare de inspectori specializaţi pe resurse chimice şi petrol. CBS a adăugat în raport că, deşi la fabrica din Texas au avut loc opt incidente fatale asemănătoare în ultimii 30 de ani, Administraţia pentru Siguranţa şi Sănătatea Profesională (OSHA) a efectuat doar o singură inspecţie la rafinărie, în 1998. BP a cumpărat rafinăria din Texas când a fuzionat cu companiile energetice americane Amoco şi Arco, în 1998, iar în 2004 a cerut reducerea cheltuielilor cu 25% .

Preşedintele executiv părăseşte compania în iulie

Raportul arată că în perioada de dinainte de martie 2005, rafinăria acumulase amenzi în valoare de aproape 271.000 de dolari de la OSHA. După câteva runde de negocieri, suma a fost redusă la puţin sub 80.000 de dolari. La şase luni după explozie, în septembrie 2005, OSHA a găsit compania BP vinovată de mai mult de 300 de încălcări ale legislaţiei şi a amendat-o cu 21,3 milioane de dolari. În ianuarie preşedintele executiv Lord Browne, a afirmat că va investi o sumă medie de 1,7 miliarde de dolari pe an din 2007 până în 2010, în rafinăriile din SUA. În plus, Browne a negat acuzaţiile conform cărora BP pune mai presus profitul decât siguranţa angajaţilor. În iulie, Lord Browne va părăsi funcţia pe care o ocupă din 1995.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite