Biocombustibilii au scumpit mâncarea

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Biocarburanţii au fost consideraţi, până de curând, soluţia ecologică împotriva dependenţei de petrolul importat. Dezvoltarea "combustibililor verzi" a contribuit însă la actuala criză

Biocarburanţii au fost consideraţi, până de curând, soluţia ecologică împotriva dependenţei de petrolul importat. Dezvoltarea "combustibililor verzi" a contribuit însă la actuala criză alimentară.

Creşterea preţului la alimentele de bază a fost provocată de dezvoltarea producţiei de biocombustibili, după cum relevă un raport al Băncii Mondiale.

Autorul raportului, Don Mitchell, spune că producţia tot mai mare de biocarburant a determinat distorsiuni pe piaţa alimentară. În felul acesta, o parte din cereale a mers spre producerea de biocarburanţi în defavoarea alimentaţiei. În plus, această cursă a favorizat speculaţii financiare pe piaţa cerealelor.

Deşi finalizat în aprilie, raportul Băncii Mondiale nu a fost publicat pentru a nu pune în încurcătură guvernul Statelor Unite ale Americii.

Cursa după producerea de "combustibili verzi" a favorizat speculaţii financiare pe piaţa cerealelor

Un raport confidenţial al Băncii Mondiale confirmă influenţa determinantă pe care a avut-o dezvoltarea biocarburanţilor asupra preţurilor la alimente.

Începând din 2002, dezvoltarea biocombustibililor a provocat creşterea exponenţială a costurilor la alimentele de bază, arată un raport confidenţial al Băncii Mondiale (BM), publicat, parţial, vineri, în cotidianul britanic "The Guardian". Documentul demonstrează că preţul "coşului zilnic" a crescut cu 140 la sută din 2002 până la începutul anului 2008.

Raportul a fost finalizat în urmă cu aproximativ patru luni, însă nu a fost publicat pentru a nu "deranja" guvernul SUA. Autorităţile americane susţineau că dezvoltarea biocombustibililor contribuie la creşterea preţului la alimente cu cel mult trei procente.

Raportul contrazice Casa Albă

Preşedintele american, George W. Bush, spunea că această creştere este determinată de cererea tot mai mare de alimente în China şi India. Raportul însă contrazice poziţia americanilor şi afirmă că folosirea biocombustibililor în SUA şi Europa a influenţat considerabil preţurile.

Don Mitchell, autorul raportului, spune că producţia tot mai mare de biocarburanţi a determinat disfuncţionalităţi pe piaţa alimentară. În felul acesta, o parte din cereale a mers spre producerea de biocarburanţi în defavoarea alimentaţiei.

În plus, această cursă a favorizat speculaţii financiare pe piaţa cerealelor. "Dacă nu s-ar fi recurs la folosirea biocarburanţilor, stocurile mondiale de cereale nu s-ar fi redus atât de mult şi creşterile de preţuri provocate de alţi factori ar fi fost mai temperate", se arată în raport.

Preţuri mari pe viitor

Biocombustibilii erau priviţi, până de curând, ca fiind soluţia ecologică împotriva dependenţei de petrolul importat.

Acum tot mai mulţi consideră că biocarburanţii influenţează dramatic creşterea preţurilor la alimentele de bază. Sporirea producţiei de cereale pentru obţinerea de biocarburanţi este blamată pe motiv că provoacă foamete.

La summitul FAO pe tema crizei alimentare care a avut loc în iunie anul acesta, s-a admis că "preţurile la alimente vor rămâne ridicate în anii următori".

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite