Biliardul, o afacere de sute de mii de euro pe an

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Apetitul românilor pentru acest sport aduce profituri considerabile cluburilor specializate şi importatorilor de profil Nu ştii să joci biliard?! Vaai, nu se poate! Este cel mai la modă

Apetitul românilor pentru acest sport aduce profituri considerabile cluburilor specializate şi importatorilor de profil

Nu ştii să joci biliard?! Vaai, nu se poate! Este cel mai la modă sport sau metodă de a te rupe în figuri prin cluburi de fiţe, de la Revoluţie încoace. Până în 1990, românii nu împingeau bilele cu băţul, şi proprietarii de cluburi, care s-au îmbogăţit peste noapte din acest joc, consideră că aşa se explică pofta nebună a tinerilor de astăzi de a juca biliard. În momentul de faţă, "afacerea biliard" a căpătat amploare, devenind extrem de profitabilă.

Până acum câţiva ani, într-un oraş exista maximum un bar, hai două, unde puteai să joci biliard. Însă pe nişte mese turceşti cu fise, mici, strâmbe şi cu tacurile dezmembrate. În momentul în care firmele străine, producătoare de echipamente de biliard, au simţit trendul ascendent al acestei preocupări în România, au apărut şi importatorii care au utilat barurile cu mese de o calitate superioară. Astăzi, "biliardarii" nu se mai mulţumesc să îşi etaleze talentele într-un bar de cartier, dotat cu mese second-hand, ci aleg să cheltuiască sute de lei în cluburile specializate, unde o oră de biliard costă între 15 şi 25 de lei. În plus, din ce în ce mai multe firme importatoare de "mese verzi" îşi fac apariţia pe piaţa românească, pentru că proprietarii de vile din cartierele rezidenţiale preferă să joace biliard chiar în sufragerie. Totuşi, şi patronii mai mici, de cartier, care au avut inspiraţia să îşi "planteze" în bar o masă-două de biliard, şi-au dublat profiturile.

Mese de competiţie pentru pretenţioşi

Concret, Cristian Pintilie este patronul unui bar de 100 de metri pătraţi din Bucureşti. Vânzările slabe, mai ales cele din cursul săptămânii, l-au determinat să caute o soluţie pentru a atrage mai mulţi clienţi şi a nu-şi pierde afacerea. Astfel, a cumpărat două mese de biliard, second-hand, pentru care nu a plătit mai mult de 5.000 de lei. Vestea că la barul din colţul blocului se poate juca şi biliard, la un preţ de 10 lei pe oră, a circulat rapid şi, într-o săptămână, numărul clienţilor s-a dublat. Evident, la fel şi profitul.

"Dacă am văzut că afacerea începe să meargă, cu cele două mese de biliard, am mai cumpărat încă trei. La fiecare masă se joacă în medie 5-6 ore pe zi", spune Pintilie. Acesta adaugă că elevii de liceu şi studenţii sunt principalii clienţi ai meselor de biliard. Simţind gustul afacerii, mulţi patroni de localuri au investit în mese de biliard, chiar dacă spaţiul destinat sălii de joc este foarte mic. "Clientul vine o dată, joacă, însă dacă nu are condiţii minime de desfăşurare, dacă nu are unde să bea o bere lângă masa de biliard, nu mai vine", crede Pintilie.

Din ce în ce mai mulţi români joacă biliard acasă

Clubul IDM este printre cele mai mari şi populate din Bucureşti. Tinerii nu vin aici numai pentru a juca biliard. Se joacă bowling, darts, ping-pong sau se face baie în piscină. Preţurile practicate nu sunt deloc mici, însă cel puţin în weekend se stă la cozi imense pentru a prinde o masă de biliard.

Marius Briciu, reprezentant al clubului IDM, crede că principalul motiv pentru care tinerii aleg să îşi petreacă timpul liber la club este calitatea serviciilor oferite. "Avem 44 de mese, dintre care trei sunt de snooker. Mesele sunt profesionale, de competiţie, care costă între 3.000 şi 5.000 de euro", spune Briciu. Spaţiul mare, fidelizarea clienţilor cu ajutorul cardurilor de membru şi locurile de parcare suficiente atrag la IDM sute de clienţi zilnic.

Firmele importatoare de mese de biliard au cifre de afaceri de sute de mii de euro. Mesele Dynamic, Longoni, Kiev sau BCE sunt mărci recunoscute şi căutate de clienţii români.

"Cunoaşterea domeniului în care activezi este foarte importantă pentru noi", spune Claudia Tăbăcaru, reprezentant al firmei importatoare de mese de biliard, ATD. Suntem reprezentanţi în România ai unor firme puternice din străinătate, iar paleta noastră de clienţi cuprinde atât patronii mici din mediul rural, cât şi proprietarii cluburilor mari din principalel e oraşe ale ţării. Cererea de pe acest segment creşte de la an la an, iar cifra de afaceri a firmelor importatoare este de sute de mii de euro. "Avem din ce în ce mai mulţi clienţi care preferă să îşi comande o masă de biliard pentru acasă", mai spune Tăbăcaru. Preţul unei astfel de mese variază între 650 şi 3.000 de euro, în funcţie de firma producătoare şi de dimensiuni.

Radiografia "afacerii biliard"

Investiţia minimă: aproximativ 5.000 de euro (cinci mese bune în regim second-hand sau patru mese noi, dar mai puţin performante).

Cheltuieli: consumabilele (creta, tacurile şi postavul meselor, care trebuie schimbat cel puţin o dată pe an), te pot costa câteva sute de euro pe lună. Numai un metru de postav pentru biliard costă în jur de 100 de euro.

Spaţiul: pentru a avea un spaţiu de joc adecvat, unei mese de biliard îi trebuie o cameră cu dimensiunile de 6x 4,7 metri.

Închiriatul: costă, în general, între 10 şi 25 de lei ora. Dacă mesele de biliard au rolul doar de a atrage cât mai mulţi clienţi care să facă vânzare, închiriatul unei mese nu trebuie să depăşească 12 lei pe oră.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite