Betonul costă o treime din preţul de construcţie

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Structura necesită aproximativ 10% din materialele necesare pentru realizarea unei locuinţe. Rezultatul final depinde în mare măsură de respectarea normelor de execuţie în timpul turnării diverselor elemente.

Structura de rezistenţă este cea de care depinde în cea mai mare măsură calitatea şi durata de viaţă a unei clădiri. „Cel mai durabil material de construcţie rămâne betonul”, crede Florian Aldea, Director General Carpat Beton.

Construcţia pe cadre de beton înseamnă practic un ansamblu de paralelipipede alcătuit din fundaţie, stâlpi şi grinzi de rezistenţă, la care se adaugă radier si plăci. Toate golurile dintre stâlpii din beton se umplu cu zidărie, de exemplu BCA sau cărămida eficientă, iar acoperişul închide această fază a construcţiei denumită „la roşu”.

 „În funcţie de destinaţie sau utilizare betonul se prepară în concentraţii diferite ale substanţelor componente, cum sunt cimentul, nisipul, pietrişul sau apa”, explică Dan Nistor, director al firmei de construcţii AZ Construct. În mod normal, materialele folosite trebuie prevăzute încă din proiectul clădirii.

Fundaţia este cea care necesită cea mai mare cantitate de beton. În această etapă este foarte importantă cofrarea şi montarea armăturilor de fier-beton, în funcţie de care se şi toarnă restul materialului. „Betonul nu se toarnă la la temperaturi mai mici de +5o C sau de la înălţimi mai mari de de 1,5m”, spune Dan Nistor.

Compactarea, operaţiune esenţială

Structurile din beton sunt rezistente, robuste, durabile, au durată scurtă de execuţie şi un coeficient preţ /calitate foarte bun, spun susţinătorii aceastui tip de structură. Rezultatul final depinde însă foarte mult de modul în care este turnat betonul.

 De exemplu, compactarea este indicat să se facă prin folosirea de mijloace mecanizate. Aceasta este o operaţiune foarte importantă, prin care se urmăreşte o umplere completă a cofrajelor, o reducere a spaţiilor dintre granule şi eliminarea parţială a aerului. Compactarea se face prin: vibrare cu pervibrator, vacuumare, torcretare.

Betonarea se face continuu şi turnarea pereţilor se realizează în straturi orizontale de 30-50 centimetri înălţime, a stâlpilor pe porţiuni de aproximativ 1 metru înălţime şi a grinzilor în straturi orizontale de 30-50 centimetri înălţime. În plus, după punerea în operă, elementele trebuie protejate prin stropire şi/sau acoperire cu rogojini, prelate, straturi de nisip, imediat ce întărirea betonului o permite.

 „Aceste mijloace de protecţie vor fi menţinute în stare umedă”, menţionează Nistor. Costurile diferă în funcţie de tipul de ciment folosit în prelucrarea betonului, dar şi de constructor. De exemplu pentru ridicarea unei case cu o suprafaţă construită de 250 metri pătraţi, parter, plus etaj, preţul variază între 30.000  şi 50.000 euro.

 „Structura în cadre de beton armat rămâne în continuare una dintre cele mai fiabile şi ieftine soluţii in constructii, asigurând rezistenţă şi stabilitate aplicaţiilor în care este utilizată”, spune Aldea.

image

Structura în cadre de beton armat rămâne una dintre cele mai fiabile şi ieftine soluţii in constructii

image


Florian Aldea
Director general Carpat Beton

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite