Barul, nelipsit în bucătăriile moderne

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Barul, nelipsit în bucătăriile moderne
Barul, nelipsit în bucătăriile moderne

Pentru tineri a devenit spaţiul în care iau masa. Pentru ceilalţi – o simplă piesă de decor. Costurile medii pentru amenajarea unui bar sunt de aproximativ 800 de euro. Preţul poate ajunge însă şi la 7.000 de euro.

Foarte puţine bucătării mai au rolul clasic. Se găteşte din ce în ce mai puţin, iar peretele care separa această camera de living a dispărut, potrivit designerilor, în cele mai multe unităţi locative.

Peretele nu este însă demolat în totalitate, iar partea care rămâne este transformată în bar. Tinerii aleg să ia masa pe un spaţiu mai mic, folosind în acest sens barul. Nu se poate vorbi de această tendinţă în cazul persoanelor mai în vârstă. Sticlele şi paharele atârnate sunt elemente opţionale. Zonele în care se poate amenaja un bar sunt spaţiile de zi, bucătăriile, living-ul sau dining-ul.

Adaptat design-ului încăperii

Este foarte important ca barul să fie adaptat restului încăperii. „Trebuie să se încadreze în design-ul general al spaţiului din care face parte”, spune Alexandru Bălan, arhitect la One Design. Spaţiile de depozitare pentru băuturi, zona de expunere, dacă există una, precum şi zona de depozitare a paharelor şi a accesoriilor sunt aspecte ce trebuie avute în vedere în momentul conceperii barului.

Ca în orice proiect de mobilier, cele mai costisitoare sunt accesoriile. „Înainte, barurile erau poziţionate pe colţul încăperii şi aveau multe sticle. Acum acest tip de bar mai este ales doar de proprietarii unor case mai mari. În general, s-au demodat, mai ales printre proprietarii de apartamente”, declară Andreea Speranţa, project manager Knox Desingn. 

La case, rolul barului e cu totul altul. Spaţiul alocat este mai mare. Este aşezat în diverse zone, de exemplu lângă şemineu. În afară de barul care desparte bucătăria de living, o altă variantă o reprezintă cel construit la intrarea în balcon, parapetul fiind extins cu o poliţă, iar în grindă este suspendat un corp de iluminat.

Potrivit specialiştilor, aproximativ 80% dintre persoanele care dărâmă peretele despărţitor dintre bucătărie şi camera de zi amenajează în acel loc un bar. „În cazul existenţei în apartament a unor stâlpi sau a unor grinzi, barul poate ajuta la mascarea unor defecte de construcţie”, explică Andreaa Speranţa.

Barurile din lemn, cele mai scumpe

Costurile medii pentru amenajarea unui bar într-un apartament sunt de circa 2.000-3.000 de lei. „Investiţiile într-o asemenea piesă sunt legate şi de investiţia în mobilier, or într-un apartament de două camere nu prea sunt cazuri în care mobila să fi costat mai mult de 7.000 de euro. În aceste condiţii, un bar de o mie de euro se dovedeşte foarte costisitor”, afirmă Andreea Speranţa. Unele persoane apelează la diverse modele din rigips, sau chiar din blocuri de BCA, datorită preţului mai scăzut.

Lemnul are însă un  aspect mai plăcut. Acest material permite inserţii de sticlă precum şi un iluminat plăcut. „Elementul definitoriu pentru un bar este corpul de iluminat suspendat. Cele cu trei braţe sunt o soluţie la care se apelează des”, punctează designer-ul Knox.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite