Banii europeni cresc veniturile consultanţilor

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Firmele din domeniu şi-au înfiinţat departamente speciale pentru consilierea celor care vor să acceseze fonduri structurale. Marile companii de consultanţă au identificat noi direcţii de

Firmele din domeniu şi-au înfiinţat departamente speciale pentru consilierea celor care vor să acceseze fonduri structurale.

Marile companii de consultanţă au identificat noi direcţii de creştere a businessului şi s-au pregătit din vreme pentru a face faţă provocării iscate de accesarea fondurilor structurale.

Ţintele stabilite vizează acoperirea a peste 10% din piaţa de consultanţă din domeniu, cu un ritm estimat de creştere a veniturilor de aproximativ 15%, anual.


Dezvoltarea se bazează pe experienţa din alte ţări europene unde au implementat deja aceste departamente şi unde ratele de succes ale proiectelor asistate au fost de până la 100%.


Principalii clienţi care au apelat deja la companiile de consultanţă sunt în general firmele mari, dar şi firme şi regii de stat. "Avem 50 de proiecte elaborate pentru companii străine şi locale, în stadiul final de pregătire şi pentru care aşteptăm data lansării apelurilor pentru obţinerea finanţării.

Dintre acestea, doar o treime sunt pentru instituţiile de stat", a declarat, pentru "Adevărul", Ivo Maryska, manager EU Grants & Incentives în cadrul Deloitte România. Potrivit acestuia, compania încearcă în primă fază să identifice oportunităţi de dezvoltare prin accesarea fondurilor structurale pentru clienţii Deloitte deja existenţi.


Companiile mari asigură cererea de proiecte


Firmele private mari sunt motorul de creştere pe acest segment şi pentru o altă mare casă de consultanţă: PriceWaterHouse Coopers (PwC). "În cazul instituţiilor publice participăm la licitaţiile lansate de autorităţile contractante pentru proiectele de asistenţă tehnică finanţate de donatori externi sau din bugete proprii.

Prin urmare, cererea depinde de nevoia de asistenţă a instituţiilor publice, disponibilitatea resurselor de finanţare, modul în care sunt întocmite dosarele de licitaţie, transparenţa evaluării.

Din aceste motive, în prezent, ponderea clienţilor din sectorul public este redusă, în speţă de 10%", a precizat Emilian Radu, partener EU&public Sector Services în cadrul PwC. Potrivit acestuia, principalii clienţi ai PwC sunt companiile private mari care "ni se adresează în mod direct pentru a găsi cea mai optimă soluţie de finanţare a proiectelor lor de investiţii".


Proiectele pregătite de cei doi mari jucători acoperă toate domeniile de activitate, de la zona de IT şi până la zona de resurse umane. "Cererea cea mai mare s-a manifestat pentru proiecte în domeniul turismului şi mediului - energie regenerabilă, dar finanţarea specifică din fonduri structurale nu a fost demarată încă", spune Emilian Radu.

Maryska consideră că o componentă importantă a programelor operaţionale o constituie finanţarea pentru dezvoltarea resurselor umane. "Aceste fonduri vor ajuta companiile să-şi implementeze corect şi eficient strategiile ce privesc formarea personalului, prin acoperirea nevoilor de training. În plus, există companii care solicită aceste sume pentru majorarea capacităţilor de producţie sau pentru achiziţia de echipamente tehnologice", a menţionat Maryska.


Venituri de până la 15% din cifra de afaceri totală


Cifrele de afaceri ale acestor departamente oscilează de la o companie la alta. Dacă PwC estimează obţinerea unor venituri de un milion de euro din consultanţa oferită pe proiectele ce vizează obţinerea de bani europeni, Deloitte şi-a fixat o ţintă dublă: 2 milioane de euro.

"Estimăm că vom menţine numărul de proiecte anual la aproximativ 100, ceea ce va contribui cu 10-15% la cifra de afaceri a Deloitte România", spune Ivo Maryska. Potrivit acestuia, acest procent se va menţine la acelaşi nivel şi în următorii ani, în condiţiile în care şi cifra de afaceri a Deloitte va fi în creştere. În funcţie de client şi de complexitate, onorariul companiei merge până la 12% din valoarea proiectului. Anul trecut compania a atins o cifră de afaceri de 18,3 milioane de euro.


Pentru PwC, consultanţa pentru obţinerea fondurilor structurale este de aşteptat să atingă o pondere de 7% din cifra de afaceri totală. În anul fiscal încheiat la 30 iunie 2007, PwC România a înregistrat o cifră de afaceri de 40,5 milioane de dolari.

"Dacă luăm în calcul contractele existente, contribuţia la cifra de afaceri totală a companiei va fi de aproximativ 7%, cu posibilitate de creştere în condiţiile lansării solicitărilor de propuneri de proiecte", spune Emilian Radu. Totodată, PwC îşi propune depăşirea unei cote de piaţă pe acest segment de 10%, în condiţiile în care rata anuală de creştere a veniturilor din prestarea acestei activităţi este estimată la 10-15%.

>> Poţi avea un proiect bun, cu impact mare, dar dacă ai omis sau nu ai ştiut de un anume aspect al finanţării, trebuie să returnezi acei bani
Emilian Radu,
partener EU&public Sector Services, PwC


>> În funcţie de client şi de complexitate, onorariul companiei merge până la 12% din valoarea proiectului
Ivo Maryska,
manager EU Grants & Incentives Deloitte România

Creştere de 50 milioane de euro pe an


Dezvoltarea pieţei de consultanţă va fi accelerată şi de alte activităţi adiacente ce vor apărea odată ce mecanismul de finanţare se va pune în mişcare. Emilian Radu consideră că este greu de estimat ponderea pe care acest segment o va avea la creşterea pieţei în ansamblu, din cauza întârzierii solicitărilor de propuneri de proiecte, dar şi pentru că nu există un istoric în accesarea şi utilizarea acestor bani.

"Aceste servicii se orientează în prezent către elaborarea documentaţiei proiectului - cerere de finanţare şi anexele sale - plan de afaceri, studiu de fezabilitate, analiză cost, beneficiu etc. -, dar ele vor fi completate de servicii oferite pe parcursul implementării proiectului şi de servicii de audit. Prin urmare, va exista o creştere datorată complexităţii sarcinilor pe tot ciclul de viaţă al unui proiect", subliniază Radu.


Câştiguri pe toată durata proiectului


Pe măsură ce piaţa specifică se va maturiza, Radu estimează că cererea potenţială suplimentară de consultanţă va fi de circa 50 milioane de euro pe an. Gestionarea unui proiect de asemenea anvergură este foarte complexă. Succesul aplicaţiei, adică semnarea contractului de finanţare, este doar începutul.

Sunt extrem de multe restricţii şi obligaţii de care beneficiarii trebuie să ţină cont atunci când implementează un proiect. "Poţi avea un proiect bun, cu impact mare, dar dacă ai omis sau nu ai ştiut de un anume aspect al finanţării, efectul este că trebuie să returnezi acei bani. Şi asta se poate întâmpla mult timp după implementarea proiectului", spune oficialul PwC.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite