Bani europeni pentru vinul de viţă nobilă

0
Publicat:
Ultima actualizare:

În următorii cinci ani, UE va acorda României 210 milioane de euro pentru revitalizarea soiurilor tradiţionale de viţă-de-vie Vinurile autohtone de viţă nobilă reprezintă şansa

În următorii cinci ani, UE va acorda României 210 milioane de euro pentru revitalizarea soiurilor tradiţionale de viţă-de-vie

Vinurile autohtone de viţă nobilă reprezintă şansa companiilor româneşti de a pătrunde mai uşor pe pieţele externe.

Viticultorii români pot accesa fonduri europene pentru înlocuirea soiurilor inferioare, cu unele superioare din punct de vedere calitativ. Cu toate că nu există o restricţie în această privinţă, Ovidiu Gheorghe, director general al Patronatului Naţional al Viei şi Vinului, spune că viticultorii ar trebui să treacă la soiuri nobile autohtone, pentru a se diferenţia pe piaţă internaţională.

"Ar trebui cultivate soiurile noastre precum Băbească, Fetească Albă, Fetească Regală, Frâncuşa sau Grasa de Cotnari pentru a pătrunde mai uşor pe pieţele din afară", susţine Ovidiu Gheorghe.

Fondurile nu pot fi accesate însă în cazul în care sunt cultivate soiuri hibride, soiuri de struguri de masă sau în cazul viilor care au ajuns la sfârşitul perioadei de productivitate. În aceste cazuri, fermierii pot apela la banii din Programul Naţional pentru Dezvoltare Rurală.

"În următorii ani, cel puţin până în 2013, contăm pe o medie de 3.000 de hectare la replantare/reconversie din total de circa 100.000 hectare de viţă nobilă", precizează Ovidiu Gheorghe.

Prin programul de organizare comună a pieţei, viticultorii românii pot accesa fonduri destinate participării la târguri şi expoziţii pentru a putea pătrunde mai uşor pe pieţele din afara Uniunii Europene.

Pentru promovare vom primi anual 425.000 de euro, fonduri destinate atât participării la târguri şi expoziţii, dar şi campaniilor de informare sau studiilor de piaţă.

Cu aceşti bani România ar trebui să-şi mărească volumul de export cu 4% anual. "Pieţele ţintă sunt: SUA, CSI şi Asia de Sud-Est", spune Ovidiu Gheorghe. De asemenea, în cazul unui an cu recolte slabe, fermierii autohtoni pot solicita fonduri pentru folosirea mustului concentrat.

Bani pentru asigurarea producţiei

Anual se vor aloca de la UE 150.000 de euro pentru achiziţia de must de struguri concentrat cu ajutorul căruia se poate ridica tăria băuturilor, în anii în care condiţiile meteo sunt nefavorabile coacerii recoltelor.

Unele ferme şi-au modernizat plantaţiile de viţă-de-vie cu fondurile PHARE, dar sunt interesate de programul de organizare comună a pieţei (OCP) vitivinicole de la Uniunea Europeană pentru asigurarea recoltelor.

Dan Căpruciu, administrator al podgoriei Domeniul Coroanei Segarcea, spune că toată plantaţia de viţă-de-vie a fost schimbată, însă banii europeni sunt bineveniţi pentru încheierea de poliţe de asigurare a viei şi a producţiei.

La o suprafaţă de 277 de hectare, costurile asigurării ajung la câteva zeci de mii de euro pe an, în funcţie de producţia realizată. Din 2009, fermierii vor primi un sprijin anual pentru asigurarea recoltelor în valoare de aproximativ 3.550 milioane de euro. Fondurile acordate ca sprijin financiar european acoperă între 80% şi 50% din costul primelor de asigurare. În felul acesta se doreşte protejatea patrimoniului viticol, dar şi sprijinirea viticultorilor.

Locul patru în UE

În total, România urmează să primească de la Uniunea Europeană 210,5 milioane de euro din 2009 şi până în 2013, reprezentând tranşe egale a câte 42,1 milioane de euro anual. Raportat la modul de alocare a fondurilor la nivelul Uniunii, ţara noastră ocupă locul patru, după ţări cu tradiţie precum Italia sau Franţa, dar înaintea Portugaliei.

Cu aceşti bani de la bugetul Uniunii Europene, viticultorii români ar trebui să-şi modernizeze podgoriile pentru a face faţă competiţiei din Uniune, dar şi din afara ei. Producătorii, împreună exportatorii şi oficialii din Ministerul Agriculturii, au pus la punct strategia de chelturire a fondurilor, urmând ca în această toamnă să primim avizul de la Bruxelles.

România, importator net de vin

Importul de vin al României în 2007 a fost de 36.158 de tone, respectiv de 25.442.000 euro, iar exportul a ajuns la doar 13.498 de tone, echivalentul a 14.472.300 euro. Cel mai mult vin am exportat în Germania, 5.827 tone, iar din Spania am importat cel mai mult, 15.523 tone, în valoare de aproape 6 milioane de euro.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite