Băncile de locuinţe sunt pe cale să piardă susţinerea statului

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Ministrul Laszlo Borbely spune că bugetul nu mai poate suporta acordarea subvenţiilor pentru clienţii acestor instituţii Adus de băncile austriece, sistemul "bauspar" a adunat peste

Ministrul Laszlo Borbely spune că bugetul nu mai poate suporta acordarea subvenţiilor pentru clienţii acestor instituţii

Adus de băncile austriece, sistemul "bauspar" a adunat peste 100.000 de clienţi în România, în mai puţin de trei ani. Din construcţie, sistemul se bazează pe banii de la stat, care să stimuleze economisirea în rândul celor care vor să se împrumute. Dar, acum, subvenţiile sunt mici, astfel că băncile ar putea găsi noi variante de stimulare a clienţilor.

Statul ar putea renunţa în următorii ani să mai acorde subvenţii pentru sistemul de economisire-creditare locuinţe. Perspectiva a fost evocată, la sfâşitul săptămânii trecute, de ministrul dezvoltării, lucrărilor publice şi locuinţelor, Laszlo Borbely. "Nu ştiu cât va mai rezista bugetul de stat pentru acordarea acestor subvenţii. În Ungaria, deja s-a stopat subvenţionarea pentru bauspartkassen", a spus ministrul la o conferinţă da afaceri româno-maghiară desfăşurată la Băile Felix.

"Va veni şi la noi momentul în care se va trage linie şi, pentru contractele deja existente, se va merge mai departe, iar pentru celelalte nu se va mai da subvenţie", a adăugat Laszlo Borbely.

Bancherii spun că perspectivele sunt foarte bune

Lansat în Germania, în urmă cu 50 de ani, sistemul bauspar a revoluţionat finanţările pentru imobiliare. El se bazează pe stimularea economisirii pentru obţinerea unui credit "suportabil", care să nu împovăreze bugetul personal.

În acest moment, statul acordă, printr-o lege din 2004, prime anuale de 120-150 de euro celor care apelează la sistemul de economisire-creditare. În plus, Banca Naţională acordă o derogare băncilor pentru locuinţe de la constituirea rezervelor minime obligatorii.

"Suntem convinşi că statul român nu va renunţa la încurajarea economisirii în cadrul sistemului bauspar, datorită multiplelor avantaje pe care le oferă acest sistem îmbunătăţirii standardelor locative si în realizarea obiectivelor macroeconomice, prin încurajarea economisirii, reducerea inflaţiei şi a deficitului de cont current", a declarat, pentru "Adevărul", Petre Tulin, preşedintele HVB Banca petru Locuinţe (HVBBpL).

Acesta spune că produsele de tip bauspar încep să aibă succes şi în România, dovadă fiind dublarea numărului de clienţi ai HVBBpL în primele patru luni ale anului în curs, faţă de perioada similară din 2006. În acelaşi timp, sumele economisite s-au triplat în perioada ianuarie-februarie 2007 faţă de aceeaşi perioadă din 2006. Şi Ionuţ Costea, preşedintele Raiffeisen Banca pentru Locuinţe ( RBL), apreciază că produsele bauspar au perspective foarte bune în România. "Sistemul de economisire-creditare pentru domeniul locativ funcţionează cu succes în multe ţări din Europa - Germania, Austria, Cehia, Slovacia. Cifrele raportate de băncile de locuinţe din ţările respective arată acest lucru. Noi credem că acest sistem poate funcţiona foarte bine şi în România, deşi aceste produse au început să fie vândute mult mai târziu decât în alte state mai dezvoltate, declară Ionuţ Costea, preşedintele RBL

Creditele imobiliare vor fi vedetele pieţei financiare

Piaţa autohtonă a creditelor pentru domeniul locativ are un potenţial foarte mare, atât datorită nivelului scăzut de astfel de împrumuturi acordate până acum populaţiei, de sub 2% din PIB, cât şi a cererii foarte mare de credite pentru construcţia şi renovarea locuinţelor. Situaţia se prezintă exact invers în restul statelor europene. Astfel, în Slovacia, ponderea împrumuturilor pentru domeniul locativ în PIB este de 6,1%, în Cehia de 7,6%, iar în Italia de 14,5%. În state precum Germania sau Danemarca, volumul împrumuturilor imobiliare şi ipotecare raportat la PIB depăşeşte 52%, respectiv 89%. Acest potenţial de creştere a lăsat loc apariţiei pe piaţa bancară autohtonă de bănci de nişă, precum Raiffeisen Banca pentru Locuinţe sau HVB Banca pentru Locuinţe. Principala bancă din România, BCR, a anunţat şi ea că studiază posibilitatea înfiinţării unei bănci pentru locuinţe, intenţie anunţată şi de CEC.

"Investiţiile în propria locuinţă vor rămâne principalul obiectiv al populaţiei. O pondere semnificativă din economiile populaţiei continuă să fie direcţionată către piaţa imobiliară, pe fondul unei pieţe a creditului ipotecar şi imobiliar care se dezvoltă rapid", se arată în raportul "Avuţia şi îndatorarea populaţiei", dat publicităţii ieri de Unicredit Group. În perioada 2000-2006, segmentul creditelor ipotecare şi imobiliare a crescut cu o medie de 44%. Economiştii băncii estimează că în următoarea perioadă creştererile anuale vor fi de peste 20%.

Potenţialul este imens, având în vedere că aceste credite reprezintă doar 7% din PIB în regiunea Europei Centrale şi de Est, faţă de nivelul de 38% în zona euro".

Raportul mai notează că în ţări precum România şi Bulgaria, depozitele continuă să aibă un rol important ca pondere în avuţia totală. Această situaţie ar putea fi "exploatată" de băncile pentru locuinţe, care oferă instrumente de economisire, dar şi de creditare în acelaşi timp.

Numărul clienţilor se dublează

Raiffeisen Banca pentru Locuinţe avea în administrare, la finele lui 2006, conturile a peste 100.000 de clienţi, a căror sumă contractată se apropia de 600 milioane de euro. O evoluţie pozitivă a avut-o şi gradul de economisire la RBL, care s-a dublat faţă de 2005, până la nivelul de 55 milioane de euro. De la sfârşitul anului trecut, banca a început să acorde şi primele credite, cu o valoare medie de 15.000 de euro. În total, până acum s-au acordat finanţări de circa două milioane de euro.

HVB Banca pentru Locuinţe a încheiat anul cu 10.000 de clienţi şi speră ca în decembrie să-şi majoreze portofoliul la 24.000. În Europa există 51 de bănci de economisire-creditare, cele mai multe - 26 - activând în Germania. Numărul contractelor de economisire-creditare încheiate până în 2006 depăşesc 44,1 de milioane, în timp ce suma contractată se apropie de 8,8 miliarde de euro. Numai anul trecut, potrivit datelor Federaţiei Europene a Băncilor pentru Locuinţe, au fost parafate peste 5,7 milioane de contracte.

Prime de maximum 150 de euro/an

După legislaţia autohtonă, pentru a beneficia de sistemul bauspar, clientul trebuie să realizeze depuneri pe o perioadă de minimum 18 luni, după care poate primi un împrumut reprezentând dublul sumei economisite. În etapa de economisire, statul oferă o primă de 15% din suma economisită în anul calendaristic precedent, dar nu mai mult de echivalentul în lei a 150 de euro. Evident, suma este practic insignifiantă, comparativ cu preţurile de pe piaţa imobiliară.

Dobânda pentru sumele economisite este, în general, sub media pieţei, (2-3% pe an), în lei, iar pentru creditul locativ acordat banca solicită o rată fixă dobânzii (4,5-6%, niveluri care, în acest moment, sunt cele mai avantajoase din piaţă). Creditul este o opţiune a clientului, acesta putând folosi produsul doar pentru economisire. Clienţii care economisesc mai mult de cinci ani pot să întrebuinţeze suma economisită, inclusiv dobânda şi prima de stat în orice domeniu, de exemplu şi pentru achiziţionarea unei maşini.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite