Banca Mondială vrea firme autohtone pentru reactoarele de la Cernavodă

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Banca Mondială a transmis ieri că este "dezamăgită" de formula de parteneriat public-privat aplicată în cadrul construirii reactoarelor 3 şi 4 de la Cernavodă. "Am sperat că

Banca Mondială a transmis ieri că este "dezamăgită" de formula de parteneriat public-privat aplicată în cadrul construirii reactoarelor 3 şi 4 de la Cernavodă.

"Am sperat că principalul beneficiar vor fi companiile româneşti, după modelul finlandez. Deocamdată, în România, Sidex Galaţi pare să fie singurul beneficiar din ţară. Recomandarea noastră ar fi fost ca şi Electrica să fie implicată în construcţie", a declarat ieri Doina Vişa, reprezentant al Băncii Mondiale.

Mamutul energetic, criticat

Amintim că Societatea Naţională Nuclearelectrica a ajuns, la începutul acestei luni, la un acord cu şase companii - Enel (Italia), Electrabel (Belgia), Iberdrola (Spania), CEZ (Cehia), ArcelorMittal România şi RWE (Germania) - privind participarea acestora la construcţia reactoarelor.

Tot ieri, Banca Mondială (BM) a reamintit că nu sprijină proiectul de înfiinţare a unei companii energetice naţionale, apreciind că un astfel de organism ar putea pune în pericol competitivitatea şi transparenţa sistemului energetic naţional.

"România nu are nevoie de un astfel de holding pentru a avea o prezenţă importantă în sectorul energiei. Guvernul are o poziţie suficient de puternică pe piaţa producţiei de energie prin Hidroelectrica şi Nuclearelectrica, companii care acoperă aproape 50% din producţia internă de energie", a afirmat Vişa, în cadrul unui seminar pe teme energetice.

Vişa a arătat că România ar trebui să înveţe din exemplul companiei integrate ungare de energie electrică, care nu a fost benefică pentru piaţă şi care acum se destramă.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite