Băieţii deştepţi intră în an electoral

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Proprietarul ceh al Electrica Oltenia acuză autoritatea de reglementare în domeniul energiei că nu corectează neregulile din sistem Pentru prima oară de la începutul privatizării în

Proprietarul ceh al Electrica Oltenia acuză autoritatea de reglementare în domeniul energiei că nu corectează neregulile din sistem

Pentru prima oară de la începutul privatizării în distribuţia de electricitate, un investitor străin critică dur şi la obiect incompetenţa autorităţilor de a reglementa piaţa de energie.

Contractele cu energie ieftină continuă să fie controlate de acelaşi grup de furnizori, fără ca cei responsabili să vină cu soluţii la această problemă, spun reprezentanţii CEZ România, compania care administrează Electrica Oltenia.

Directorul general al CEZ România, Jan Veskrna, a explicat, într-o întâlnire cu presa, că cel mai rău scenariu pentru a face rost de energie este să apeleze la importuri, întrucât acestea au un preţ mai mare.

"Trebuie restructurate piaţa şi capacitatea de producţie pe plan local, decât să deschizi uşa pentru importurile de energie. Nu există nimic care să sponsorizeze aceste costuri decât statul şi România se află pe acest drum. Se exportă foarte ieftin şi se importă energie scumpă", a spus Veskrna.

Potrivit acestuia, lipseşte însă consensul politic privind restructurarea producţiei de energie - toţi aşteaptă şi amână să ia o decizie, deşi se vorbeşte de mai bine de un an despre privatizarea complexurilor energetice din Oltenia.

"Devine obositor ca Ministerul Economiei să spună că nu se întâmplă nimic. Tot ce am putut afla a fost că se face acest campion energetic naţional. Ideea este bună, dar trebuia făcută acum 10-11 ani. Este păcat că statul schimbă o strategie cu 180 de grade", a spus directorul general al CEZ România.

El a adăugat că, în aceste condiţii, compania nu îşi poate construi o strategie şi consideră că este improbabil ca în anul 2008 lucrurile să fie mai clare, întrucât va fi un an electoral. "În ultima discuţie cu AVAS şi Ministerul Economiei şi Finanţelor ni s-a spus că probabil nici anul viitor nu se va întâmpla nimic", a continuat Veskrna.

Scumpirea energiei cu 2-3%, amânată

Oficialul CEZ spune că în ultimii doi ani nu s-a făcut nimic concret pentru a rezolva problema contractelor cu energie ieftină pe termen lung. Ţinta principală a acuzelor a fost Autoritatea Naţională de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE), instituţia responsabilă cu stabilirea regulilor şi bunul mers al acestora.

"Există un grup de traderi care deţine controlul asupra pieţei, iar statul român nu a întreprins practic nimic ca să stăvilească această activitate a lor", a declarat Veskrna. Întrebat dacă din acest grup face parte Energy Holding sau Petprod, Veskrna a răspuns afirmativ. El a adăugat că sunt şi alte companii, fără să le menţioneze. "Îi ştiţi", a spus oficialul CEZ.

Acesta a mai acuzat faptul că ANRE creează distorsiuni pe piaţă, întrucât nu a stabilit nici acum tarifele pentru anul următor şi nici cantităţile pe care producătorii trebuie să le livreze pentru consumatorii captivi (majoritatea casnici). Veskrna a adăugat că ANRE analizează posibilitatea majorării preţului energiei electrice furnizată populaţiei cu 2-3%, la 1 ianuarie 2008, însă creşterea ar putea fi amânată pentru 1 aprilie.

"ANRE a creat inconsistenţă în acest an în privinţa preţului de achiziţie a energiei, ceea ce a cauzat pagube pentru toţi distribuitorii. Statul nu este activ în rezolvarea problemelor în achiziţia de energie, iar ANRE este practic inactivă", a spus Veskrna.

De asemenea, autoritatea a modificat metodologia de calcul a tarifelor de distribuţie pentru următorii cinci ani, deşi contractul de privatizare interzicea acest lucru, fără a invita la consultări reprezentanţii investitorilor - lucru care nu se petrece în nicio ţară din lume. Dacă nu se rezolvă problema, CEZ România este hotărâtă să dea în judecată ANRE.

ANRE creează pierderi şi la Transelectrica

Problema neregulilor la vârful ANRE nu este pentru prima oară pusă pe tapet, fiind ridicate foarte multe semne de întrebare în ceea ce priveşte activitatea acestei instituţii. Şi reprezentanţii companiei Transelectrica au acuzat faptul că autoritatea de reglementare le cauzează pierderi. Ziarul "Adevărul" a scris de două ori că, prin deciziile luate de ANRE, Transelectrica a trebuit să cumpere energie scumpă pentru a-şi acoperi consumul propriu tehnologic.

Pe de o parte, pentru că ANRE i-a impus în acest an să achiziţioneze energie de la Termoelectrica, cel mai scump producător de pe piaţă. Pe de altă parte, pentru că a atribuit o parte din contracte şi unor furnizori privaţi, la un preţ mult peste cel al pieţei, fără ca aceştia să fie selectaţi prin licitaţie, ci numiţi direct.

Deşi Transelectrica a menţionat doar companiile E.ON Sales&Trading şi EFT România, ziarul "Adevărul" a scris despre faptul că nişte contracte similare au fost atribuite şi firmelor Grivco şi Korlea Invest. Potrivit informaţiilor noastre, şi anul trecut Grivco, EFT şi Korlea Invest, la care se adaugă Energy Holding, au primit contracte de la ANRE pentru a-i vinde curent companiei Transelectrica. Nu mai puţin de opt contracte au fost încheiate în acest sens, lucru care arată o instabilitate de reglementare ce poate ascunde un lucru: incompetenţă sau interese. Vicepreşedintele ANRE, Nicolae Opriş, ne-a spus că nu comentează, iar Transelectrica nu ne-a transmis până la închiderea ediţiei informaţiile solicitate privind preţurile şi cantităţile contractate de la aceşti
furnizori.

>> Există un grup de traderi care deţine controlul asupra pieţei, iar statul român nu a întreprins practic nimic ca să stăvilească această activitate a lor
Jan Veskrna,
director general al CEZ România

Preţurile energiei pe bursă, din nou secretizate

Ministrul economiei, Varujan Vosganian, va discuta, astăzi, cu producătorii şi furnizorii de electricitate pe tema propunerii Autorităţii de reglementare din domeniu de modificare a Codului comercial al pieţei, prin care preţurile energiei tranzacţionată pe bursă ar deveni confidenţiale.

"Voi avea o întâlnire cu cei de la Autoritatea Naţională de Reglementare în domeniul Energiei cu producătorii şi furnizorii de electricitate despre piaţa de energie", a declarat, ieri, la sediul guvernului, ministrul economiei şi finanţelor.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite