BERD vrea să finanţeze depozite de gaze în România

0
Publicat:
Ultima actualizare:
BERD vrea să finanţeze depozite de gaze în România
BERD vrea să finanţeze depozite de gaze în România

Oficialii băncii aşteaptă o strategie concretă a autorităţilor române în acest domeniu. Ministerul Economiei şi-a propus dublarea capacităţii de înmagazinare a gazelor, în parteneriat cu Gazprom.

Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare (BERD) intenţionează să finanţeze depozite de gaze în sud-estul Europei, inclusiv în România, însă o decizie finală nu a fost luată decât în cazul Ungariei şi Croaţiei. „Nu am discutat cu autorităţile române pe această temă.

Este prea devreme să abordăm acest subiect, pentru că oficialii români nu au conturat încă o strategie concretă în privinţa capacităţilor de stocare a gazelor“, a declarat, pentru „Adevărul“, Riccardo Puliti, directorul diviziei de energie din cadrul BERD.

Poziţia de expectativă a BERD este justificată, în condiţiile în care România încearcă de mai mulţi ani să realizeze un depozit de gaze la Mărgineni (judeţul Neamţ), fără paşi majori pentru concretizarea proiectului. Singura mutare în acest sens a fost demararea unui studiu de fezabilitate, ale cărui rezultate sunt aşteptate în această toamnă.

Colaborarea cu ruşii, doar una dintre opţiuni

Potrivit intenţiilor Ministerului Economiei, depozitul va fi realizat în parteneriat cu gigantul rus Gazprom, cu care Romgaz ar putea înfiinţa o societate mixtă, cu participaţii egale. Deşi sunt direct interesaţi de existenţa a cât mai multe depozite de gaze în regiune, care ar diminua dependenţa de conductele de tranzit din Ucraina, ruşii se feresc să dea un verdict privind implicarea lor în depozitul de la Mărgineni înainte de finalizarea studiului de fezabilitate.

Întrebat dacă BERD îşi menţine intenţia de a finanţa depozitul de gaze în condiţiile în care Gazprom ar deţine jumătate din această capacitate, Puliti a arătat că aceasta este doar una din posibilităţile de implementare a proiectului. „România are mai multe opţiuni. Este prea devreme acum să ne pronunţăm în această privinţă“, a menţionat el.

Acesta a mai arătat că, având în vedere crizele din alimentarea cu gaze a Europei din ianuarie 2009 şi din 2006, existenţa acestor capacităţi de stocare a gazelor în regiune este vitală.

O serie de depozite în aceste ţări va asigura o mai bună aprovizionare cu gaze pentru întrega Europă şi va permite consolidarea relaţiilor din spaţiul comunitar, a mai spus Puliti. BERD a acordat Ungariei, luna trecută, un împrumut de 200 de milioane de euro pentru realizarea unui depozit cu o capacitate de 1,9 miliarde de metri cubi, potrivit Bloomberg.

Un alt stat care a beneficiat deja de sprijinul băncii pentru stocarea de gaze este Croaţia, care a primit 70 de miloane de euro pentru o capacitate de un miliard de metri cubi. Puliti susţine că BERD analizează astfel de proiecte şi în Bulgaria, Turcia şi Serbia. Conform Bloomberg, instituţia şi-a propus să finanţeze capacităţi de stocare de şapte miliarde de metri cubi în regiune.

România are planuri mari

România deţine depozite de gaze cu o capacitate de aproape trei miliarde de metri cubi, iar dezvoltarea celui de la Mărgineni va aduce un plus de două miliarde de metri cubi. De asemenea, Romgaz vizează majorarea capacităţilor proprii de la 2,6 miliarde de metri cubi, în prezent, la patru miliarde de metri cubi, până în 2013.

Totodată, Gaz de France-Suez vrea să transforme o salină într-un depozit de gaze de 500 de milioane de metri cubi, iar traderul EGL România negociază cu Romgaz realizarea unei capacităţi de 300 de milioane de metri cubi.

Crede în realizarea proiectului conductei Nabucco

Riccardo Puliti a mai spus că BERD intenţionează să fie un finanţator important pentru gazoductul Nabucco şi va lua o decizie de îndată ce structura financiară a proiectului va fi finalizată. Întrebat dacă interesul băncii se menţine în condiţiile în care nu există niciun contract semnat cu ţările furnizoare de gaze, Puliti a precizat: „Trebuie să fim încrezători.

Nu e adecvat să avem viziuni pe termen scurt asupra unui proiect pe termen lung“. Costurile totale ale gazoductului Nabucco sunt estimate în prezent la 7,9 miliarde de euro, iar 70% din fonduri vor proveni din împrumuturi bancare.

Împrumut pentru modernizarea complexului Turceni

Complexul energetic Turceni şi BERD au semnat ieri un acord pentru un credit în valoare de 170 de milioane de euro, necesar modernizării grupului 6 al termocentralei. Lucrările vor fi finalizate în 2012, potrivit directorul general al complexului, Eugen Tunaru. Din totalul împrumutului, BERD va acorda 80 de milioane de euro, iar 70 de milioane de euro vor proveni de la Erste Bank, Societe Generale, UniCredit şi Intesa Sanpaolo.

image

Termocentrala Turceni va fi retehnologizată cu sprijinul BERD

Banca de Comerţ şi Dezvoltare a Regiunii Mării Negre a alocat alte 20 de milioane de euro. Costul total al proiectului este estimat la 224 de milioane de euro, iar investiţia suplimentară va fi asigurată din sursele proprii ale producătorului de energie.

„După finalizarea lucrărilor, unitatea modernizată se va număra printre centralele termice cu cel mai redus nivel de emisii de carbon din Europa şi se va conforma standardelor de mediu din Uniunea Europeană“, au spus oficialii BERD.

De asemenea, complexul are în vedere şi modernizarea grupului 3 al termocentralei, pentru care sunt necesare 150 de milioane de euro. Turceni asigură circa 10% din producţia naţională de electricitate.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite