BCA –ul, 4% din valoarea unei clădiri

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Manopera este cu aproape 50% mai ieftină decât în cazul unei construcţii din cărămidă.Produsul îşi pierde calităţile în cazul în care construcţia nu este realizată cu mortarul potrivit, iar alinierea blocurilor nu este perfectă.

Nu orice tip de beton celular autoclavizat este bun izolant. Este foarte importantă grosimea blocului şi structura acestuia. „BCA –ul cu grosimea de 30 de centimetri nu mai necesită termoizolaţie, datorită ratei de pierderi termice mici, ceea ce se traduce până la urmă într-o economie de cel puţin 12 euro pe metru pătrat, bani care ar fi fost cheltuiţi pentru o izolaţie suplimentară”, spune Eugen Pitic, Director Comercial Somaco Grup Prefabricate.

Datorită milioanelor de pori de aer, blocurile de zidărie de acest tip fac diferenţa în termeni de eficienţă energetică. În plus, „sistemul suplimentar de termoizolaţie trebuie schimbat o dată la 15-20 de ani”, explică  Marius Dragne, Marketing Manager
Xella Baustoffe South-East Europe, companie producătoare de materiale de construcţii.

Material ecologic

Produsul este unul natural, în compoziţia chimică intră nisip, apă, ciment, respectiv calcar calcinat şi  var. „Caracteristicile specifice betonului celular autoclavizat Ytong conferă clădirii abilitatea de a respira, oferind un climat interior optim prin absorbţia umezelii şi prevenirea apariţiei condensului”, detaliază Marius Dragne.

Al treilea avantaj este legat de manoperă. „Comparativ cu cărămida clasică, în cazul BCA-ului sunt mai puţine blocuri de manipulat şi acestea sunt mai uşoare”, consideră Eugen Pitic.Investiţia merită, mai ales în condiţiile în care, „de regulă BCA-ul reprezintă între 2% şi 4% din valoarea unei clădiri”, conform calculelor lui Eugen Pitic.

Costul unei case de 150 de metri pătraţi utili este aproximativ 140.000 de euro, la un preţ de vânzare de 800 de euro pe metru pătrat construit. Pentru acest tip de casă sunt necesari 40 de metri cubi de BCA, care costă 2.600 euro. Pentru a avea siguranţa că proprietarul se va bucura de toate calităţile acestui produs, constructorul trebuie să ţină cont şi de câteva reguli legate de punerea în operă a blocurilor de zidărie.

Pentru a putea obţine un perete de calitate superioară este foarte important mortarul folosit, care este indicat să fie ales în funcţie de recomandările producătorului de BCA. „Dacă până acum vorbeam de un strat de mortar de doi centimetri, astăzi putem realiza un strat de 10 ori mai subţire, cuprins între unu şi trei milimetri, fapt care diminuează la maximum punţile termice”, explică Dragne.

Aliniere la milimetru

Primul rând de mortar este singurul care trebuie să fie mai gros, mai ales că acurateţea cu care primul rând de zidărie este realizat va influenţa construirea întregului perete. Ca urmare, orice denivelări trebuie înlăturate, iar praful rezultat în urma şlefuirii trebuie îndepărtat înainte de aplicarea unui nou strat de mortar.

Începând cu cel de-al doilea rând, zidirea se va realiza folosind mortar în pat subţire. Specialiştii spun că este indicat să se folosească în acest scop o mistrie dinţată specială, care are ca rezultat folosirea raţională a materialului şi o aplicare îngrijită, fără pierderi.

image

BCA –ul cu grosimea de 30 de centimetri nu mai necesită termoizolaţie, ceea ce se traduce într-o economie de cel puţin 12 euro pe metru pătrat.

image


Eugen Pitic
Director Comercial Somaco Grup Prefabricate

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite