Azomureş trimite în şomaj tehnic 600 de muncitori

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Azomureş a anunţat că muncitorii care lucrează la secţiile NPK şi Amoniac să intre în şomaj tehnic începând cu 20 mai. Pe timpul şomajului tehnic muncitorii primesc 75% din salariu şi că nici alte drepturi nu le sunt încălcate.  transmite NewsIn.

"Este vorba de aproximativ 600 de angajaţi afectaţi de această măsură, aici intrând şi cei 150 de muncitori care au fost trimişi în şomaj tehnic şi sunt deja acasă de câteva săptămâni. Cifra poate să fluctueze, pentru că mai rămân cei de la întreţinere şi specialiştii, iar dacă aceştia intră în concediu legal sau medical sunt chemaţi de acasă cei din şomaj. De aceea nu putem spune o cifră exactă, dar afectaţi sunt toţi cei care lucrează la aceste secţii. Măsura de şomaj tehnic se preconizează să se întindă până în 31 iulie, dacă nu se primesc mai devreme comenzi”, a declarat  Maria Dăndărău, secretarul general al CNSLR Frăţia Mureş, la care este afiliat sindicatul din Azomureş.

Vestea bună este că orice angajat îşi va petrece concediul de odihnă în perioada stabilită la începutul anului, iar şomajul îi va fi întrerupt. Deasemenea, primele vor fi primite în continuare, aşa cum erau stabilite iniţial”,a spus liderul de sindicat.  Maria Dăndărău a precizat că măsura a fost luată din cauza lipsei de comenzi pe piaţa îngrăşămintelor chimice. Secţiile care au cele mai puţine comenzi sunt cele de NPK şi amoniac, astfel că cele trei secţii de la acid, vor funcţiona pe rând.

În cadrul întâlnirii de luni dintre sindicat şi patronate au fost semnate şi contractele colective de muncă.

Am convenit cu patronatul să rămână mărirea de 8% la salariul de bază, însă să fie discutat tot la două luni, dacă se dă în acea lună sau se amână. Patronul a promis că nu va face concedieri colective. Am fost plăcut surprinsă de solidaritatea membrilor de sindicat. 80% dintre ei au spus că renunţă la majorarea de 8% numai să nu fie concediaţi cei de la NPK şi Amoniac. A rămas şi prevederea potrivit căreia muncitorii primesc 25% din profit”, a precizat liderul sindical.

Angajaţii combinatului Azomureş îşi vor primi în continuare primele, astfel că în luna următoare li se vor achita 20 % din prima de profit, iar în luna iulie vor fi premiaţi de Ziua Chimistului. Angajaţii care vor pleca în concediu de odihnă vor încasa prima de concediu, constând într-un salariu.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite