Autoturisme de lux în programul „Rabla” 2009
0Pe lângă Dacia, Opel sau Skoda, anul acesta s-au “strecurat” şi Mercedes, Porsche ori Volvo. Optimişti în privinţa vânzărilor, dealerii şi producătorii de automobile salută noua etapă a programului “Rabla”.
Programul derulat anul acesta a început cu o oarecare întârziere, însă producătorii şi dealerii sunt optimişti în privinţa vânzărilor. Asta şi pentru că anul trecut “Rabla” a început abia în iulie, iar un sfert din automobile nu au mai fost
vândute.
O noutate este creşterea primei de casare de la 3.000 la 3.800 de lei, iar maşinile pot fi mai vechi de 10 ani, nu 12 ca până acum.
Dacia, Renault şi Opel au cele mai mari cote
Mărcile Dacia, Renault-Nissan, Opel, Hyundai şi Chevrolet au primit cele mai mari cote în prima etapă a programului de stimulare a înnoirii parcului auto naţional, denumit şi „Rabla“, respectiv 1.731 unităţi fiecare, potrivit datelor Administraţiei Fondului pentru Mediu (AFM).
De asemenea, Ford şi Skoda au primit un număr aproape la fel de mare de locuri în cadrul „Rabla“, 1.632 unităţi pentru prima marcă, respectiv 1.625 pentru a doua. Un număr de 1.578 de unităţi au fost alocate Volkswagen, Peugeot a primit 1.566 unităţi, Fiat a obţinut 1.410 locuri, iar Suzuki 1.262 unităţi.
Cele mai puţine unităţi au fost alocate mărcilor Honda şi Lada - două maşini fiecare. Seat a obţinut 650 de locuri în prima etapă a programului “Rabla”, Toyota 519 unităţi, Mazda 366 maşini, iar Citroen 317 maşini.
De asemenea, Kia a obţinut 260 de locuri, iar cota Mitsubishi se ridică la 156 unităţi.
Paşi de urmat pentru a scăpa de rablă
1. Primul drum trebuie făcut la unul din dealerii acceptaţi în program. Acolo, cei interesaţi îşi configurează noua maşină şi plătesc avansul. În cazul unei achiziţii cash, avansul este de 30% din valoarea maşinii. În cazul unui credit, diferă în funcţie de condiţiile bancii. Prima de casare de 3.800 lei nu constituie un avans.
2. Cu nota de acceptare de la dealer, următorul drum trebuie făcut la unul din centrele de reciclare acceptate, pentru predarea vechii maşini. Indiferent de marcă, aceasta trebuie să aibă o vechime de cel puţin 10 ani şi să fi fost înscrisă în circulaţie în România până cel tarziu la 31 decembrie 2006, iar proprietarul să fie persoană fizică. De la firma de reciclare se primeşte un certificat de distrugere.
3. Următoarea etapă implică radierea vechii maşini, atât din circulaţie, deci un drum la politie, cât şi de la Administraţia Financiară.
4. În final se revine la dealer, pentru a plăti diferenţa de bani, din care se scade prima de casare. După aceea se predă dosarul cu toate actele strânse până în acest moment.
5. Dealerul trimite dosarul clientului la Ministerul Mediului, spre aprobare. Când se primeşte OK-ul de la minister, dealerul livrează noul automobil. De remarcat că prima de casare nu este dată clientului, ci este decontată de stat, direct dealerului.
Cotele se repartizează în funcţie de vânzări
Cotele repartizate producătorilor vor fi ajustate de la o etapă la alta în funcţie de vânzările realizate, iar cei care nu şi-au îndeplinit obiectivele nu vor mai putea participa la sesiunea următoare. Decizia a fost luată, astfel încât să nu mai rămână maşini nealocate prin acest program.
Acte necesare pentru un dosar la “Rabla”
- Act de indentitate
- Certificat de înmatriculare în copie legalizată
- Certificatul de distrugere
- Certificatul de radiere din evidenţa populaţiei
- Certificat de moştenitor, copie legalizată, pentru cei care au “moştenit” o rablă
- Documente justificative ale unor situaţii particulare (schimbarea numelui, căsătorie), copie legalizată
- Nota de acceptare eliberată de producătorul validat, în original
Dacia, campioană în 2008
Anul trecut, cele mai multe maşini cumpărate de români prin programul “Rabla” au fost de la Dacia. Constructorul piteştean a vândut 8.813 unităţi din cele 9.692 câte îi fuseseră repartizate prin programul de înnoire a parcului auto. Anul acesta, Dacia a pregătit pentru „Rabla“ un Logan de 5.900 de euro.