Autorizarea persoanelor fizice durează de trei ori mai mult decât prevede legea

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Întreprinzătorii sunt purtaţi pe drumuri de funcţionari, care solicită tot timpul alte documente Autorizarea persoanelor fizice şi a asociaţiilor familiale care desfăşoară

Întreprinzătorii sunt purtaţi pe drumuri de funcţionari, care solicită tot timpul alte documente

Autorizarea persoanelor fizice şi a asociaţiilor familiale care desfăşoară activităţi independente, care, conform legii, nu ar trebui să dureze mai mult de zece zile. În realitate, această operaţiune se întinde pe o perioadă de 40 de zile. Analiza făcută de Agenţia Naţională pentru IMM-uri a conchis că vina o poartă primăriile.

Dacă în unele judeţe există ghişee unice care ajută întreprinzătorul să câştige timp când vrea să intre în legalitate, în altele aceştia sunt purtaţi pe drumuri sau li se cer acte doveditoare suplimentare. La Bucureşti, solicitantul trebuie să obţină cazierul, apoi să facă numeroase drumuri pentru depunerea dosarului, plata în etape a taxelor şi pentru ridicarea autorizaţiei. Este purtat eventual şi la alte instituţii (CEC-ul în cazul sectorului 5), şi, în final, ajunge la Registrul Comerţului şi la Administraţia financiară pentru înregistrare. Un exemplu bun sunt Braşovul şi Piteştiul, unde există un ghişeu unic care se ocupă şi de obţinerea celorlalte acte de la instituţii de stat.

Primăriile interpretează în mod diferit documentele necesare

Potrivit Legii 300/2004, persoanele fizice şi asociaţiile familiale pot fi autorizate să desfăşoare activităţi economice în toate domeniile, meseriile şi ocupaţiile, cu excepţia celor reglementate de legi speciale (arhitect, avocat, cadru didactic, consultant fiscal, medic, notar, traducător). Conform legii, persoanele fizice pot fi autorizate dacă au calificarea sau experienţa necesară. Pot fi solicitate diferite documente care să dovedească pregătirea profesională sau experienţa solicitantului, după caz. Acest "după caz" e interpretat diferit de primării. Unele consideră suficientă diploma de liceu, altele cer cursuri suplimentare. Dacă pentru un doctor veterinar sau detectiv particular se justifică, când activitatea este repetitivă, manuală (strângerea facturilor, citirea contoarelor etc.), diploma de liceu este suficientă. În lipsa unor reglementări mai precise, autorităţile evită acreditarea instructorilor auto şi a meditatorilor.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite