Austriecii fac lobby pentru tăierea pădurilor

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Un studiu finanţat de guvernul Austriei ne recomandă creşterea defrişărilor cu mai mult de jumătate decât în prezent Cei mai mari prelucrători de lemn din România vin din Austria.

Un studiu finanţat de guvernul Austriei ne recomandă creşterea defrişărilor cu mai mult de jumătate decât în prezent

Cei mai mari prelucrători de lemn din România vin din Austria. Din întâmplare, tot o firmă din Austria face evaluarea pădurilor româneşti. Austroprojekt spune că lucrează pentru Ministerul român al Agriculturii, dar oficialii de la Bucureşti neagă.

Firma austriacă Austroprojekt lucrează la un studiu referitor la "Silvicultura şi industria forestieră din România", iar printre recomandările preliminare ale acestuia se numără majorarea volumului anual al tăierilor din pădurile româneşti la 27 milioane de metri cubi anual, faţă de 16-17 milioane în prezent.

Federaţia pentru Apărarea Pădurilor atrage atenţia asupra faptului că o asemenea concluzie ar avea ca efect dispariţia pădurilor destinate exploatării în următorii cinci ani. În schimb, firmele care lucrează în domeniu ar avea numai de câştigat ca urmare a majorării cantităţii de materie primă la care ar avea acces.

Federaţia susţine că firma austriacă a fost desemnată de Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale din România, iar finanţarea a fost realizată prin Banca Europeană de Reconstrucţie şi Dezvoltare. Alexandru Florea, consultant în cadrul Austroprojekt, confirmă că există un contract între societatea austriacă şi Ministerul Agriculturii.

Oficialii de la Agricultură neagă însă orice implicare. Dănuţ Iacob, directorul direcţiei de management forestier din cadrul Ministerului Agriculturii, susţine că "este un studiu finanţat de guvernul Austriei şi este derulat prin intermediul Băncii Europene de Reconstrucţie şi Dezvoltare (BERD).

Pur şi simplu ei au zis că vor să facă un studiu referitor la resursa din România. Nu există niciun fel de solicitare din partea noastră. Este o iniţiativă a austriecilor, e posibil să fie un lobby al unor societăţi austriece".
În România sunt mai multe firme austriece care au investit sume consistente în exploatarea şi prelucrarea lemnului (cherestea, pal). Egger a demarat, în 2006, o investiţie, în valoare de o jumătate de miliard de euro la Rădăuţi. Schweighofer are planificate investiţii de 130 milioane de euro până în 2010, iar Kronospan a achitat în 2004 firmei italiene Gruppo Frati aproximativ 200 milioane de euro pentru fabricile din Sebeş.

Ministerul spune că studiu nu are caracter obligatoriu

Oficialii de la Ministerul Agriculturii susţin că studiul nu este obligatoriu pentru ţara noastră şi că are cel mult o valoare informativă. Potrivit lui Dănuţ Iacob, posibilitatea de tăiere din cadrul pădurilor se stabileşte prin amenajamente silvice făcute de institute abilitate din România. În momentul de faţă, maximul admis pentru defrişare este în jur de 21 milioane metri cubi pe an. Tăierile legale realizate în ultimii patru ani au fost de 15-16 milioane metri cubi.

În luna februarie, studiul a fost prezentat la Sinaia într-o consfătuire la care au participat reprezentanţi ai Ministerului Agriculturii, Regiei Romsilva şi asociaţiilor proprietarilor de păduri. Federaţia pentru Apărarea Pădurilor spune că nu a fost invitată.

De asemenea, nu au fost prezenţi nici membri ai Academiei Române şi Academiei de Ştiinţe Agricole şi Silvice, dar cu aceştia consultanţii firmei Austroprojekt au purtat discuţii la finalul lunii februarie, când au primit şi critici la adresa concluziilor studiului.

Recomandările studiului

reducerea vârstei exploatabilităţii pădurilor cu 10-20 de ani
creşterea cu circa 65% a volumului de extras prin rărituri în pădurile tinere
înfiinţarea de culturi speciale pentru celuloză în locul pădurilor polifuncţionale
reducerea drastică a personalului silvic angajat pentru paza pădurilor

Sursa: Federaţia pentru Apărarea Pădurilor

10 milioane metri cubi reprezintă cantitatea suplimentară de lemn recomandată de austrieci pentru a fi tăiată anual

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite