Asirom a obţinut profit în 2006, după doi ani de pierderi

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Compania de asigurări Asirom a înregistrat anul trecut un profit brut de 14 milioane de lei (4 milioane de euro), iar pentru acest an vizează o creştere de cel puţin 7%. Veniturile

Compania de asigurări Asirom a înregistrat anul trecut un profit brut de 14 milioane de lei (4 milioane de euro), iar pentru acest an vizează o creştere de cel puţin 7%.

Veniturile companiei din prime brute subscrise au urcat cu 4,36%, la 598 milioane de lei (circa 169 milioane de euro), a declarat Boris Schneider, directorul general al companiei. Încasările Asirom au urcat anul trecut cu 7,8% la 638 milioane de lei (191 milioane de euro), din care a plătit despăgubiri de 398 milioane de lei (119 milioane de euro). Schneider a precizat că valoarea profitului nu provine din reevaluarea activelor imobiliare ale companiei. Asigurările generale au cumulat 511 milioane de lei (153 milioane de euro), în creştere cu 4,1% faţă de 2005, iar asigurările de viaţă au crescut cu aproape 5%, la 87 milioane de lei (26 milioane de euro).

Pierderile înregistrate în 2004 şi 2005 ajung la aproape 60 milioane de lei, potrivit datelor prezentate de directorul general al firmei. Schneider a afirmat că o parte din profitul obţinut în 2006 va acoperi pierderile raportate de Asirom în 2004 şi 2005, o decizie în acest sens urmând să fie luată în cadrul unei şedinţe a acţionarilor programată pe 27 aprilie. Strategia Asirom pentru acest an prevede obţinerea de profit, creşterea cotei de piaţă a companiei şi majorarea cu 15% a veniturilor din prime subscrise faţă de nivelul consemnat în 2006.

În a doua parte a acestui an, Asirom va lansa şi poliţe de tip unit-linked. "Vom încheia parteneriate cu mai multe bănci de investiţii internaţionale, care vor plasa o parte din primele subscrise în instrumente financiare cotate pe diverse pieţe de capital", a menţionat Schneider. Referitor la intrarea pe piaţa pensiilor private, oficialii companiei au precizat că acest tip de activitate reprezintă "o afacere mai mult pentru bănci decât pentru companiile de asigurări". Asirom este al doilea mare jucător pe piaţa locală a asigurărilor după Allianz Ţiriac. Reprezentanţii societăţii au spus că doresc să majoreze cota de piaţă a Asirom de la 11%- 12%, cât este în prezent, la 16%-17% în următorii ani. Compania a fost înfiinţată în 1991, prin privatizarea fostei Administraţii a Asigurărilor de Stat (ADAS), a cărei sciziune a dus la apariţia a două societăţi: Asirom şi Astra.

Potrivit celor mai recente date, acţionarii companiei sunt Interagro, grup controlat de omul de afaceri Ioan Niculae, cu 50%, Broadhurst Investments Limited - 14,93%, QVT Fund - 12,23%, Autoritatea pentru Valorificarea Activelor Statului (AVAS) - 6,38%, alţi acţionari - 16,46%. Asirom are un capital social de 637,87 milioane de lei.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite