Proteste la Arpechim

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Proteste la Arpechim
Proteste la Arpechim

Peste 300 de muncitori au protestat astăzi în faţa sediului Arpechim. Oamenii se tem că îşi vor pierde locurile de muncă deoarece a s-a întâziat preluarea secţiei de petrochimiei de către societatea Oltchim.

Mai citeşte şi:


În timpul protestului s-a produs şi o busculadă, în momentul în care salariaţii au vrut să intre în incinta pavilionului administrativ, pentru a asista la negocierile purtate de liderii de sindicat şi reprezentanţii Petrom, care deţine combinatul Arpechim. Nimineni nu a fost rănit, informează Agerpres. 

"Există aceste negocieri care pot să se finalizeze. Dacă nu, măcar să spună: nu mai negociem, închidem şi plecaţi acasă. (...) Am înţeles că domnul Roibu, de la Oltchim, a vorbit cu unii dintre oameni şi le-a spus că-i va angaja după preluare. Nu înţeleg de ce unii spun că vor să angajeze, iar alţii că vor să-i dea afară. De aici apar diverse comentarii. E mai bine cu bani, e mai bine fără bani. Dar cineva să vină, să spună scurt şi la obiect aşa şi aşa, nu s-a găsit. S-a făcut această încercare astăzi, dar dacă sub stresul la care sunt supuşi oamenii nu ai diplomaţia să găseşti o soluţie, să te înţelegi cu ei, se întâmplă ce se întâmplă", a declarat, la ieşirea de la discuţii, liderul de sindicat Marian Dumitru.

Liderul de sindicat a mai anunţat că cei 600 salariaţii vor fi anunţaţi în scris despre decizia administraţiei de închidere a secţiei de petrochimie

"Oamenii vor primi, pe 2 octombrie, deciziile de preaviz, cu încetarea activităţii pe 2 decembrie. Avocaţii i-au sfătuit să dea acest preaviz înaintea deciziei. Nu ştiu cât de legală este soluţia, dar de legalitatea deciziilor răspunde angajatorul", a precizat Marian Dumitru.

La secţia de petrochimie din cadrul combinatului Arpechim, producţia este oprită de aproape zece luni.

Concedierea celor aproape 600 de salariaţi de la secţia de petrochimie, care cuprinde activităţile de polietilenă şi piroliză, a fost deja anunţată la Agenţia Judeţeană pentru Ocuparea Forţei de Muncă şi Inspectoratul Teritorial de Muncă.

Potrivit contractului colectiv de muncă, salariaţii care îşi vor pierde posturile în urma concedierilor colective pot beneficia, în funcţie de vechime, de opt până la 15 salarii compensatorii.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite