Oltchim vrea un credit de 70 de milioane de euro pentru preluarea petrochimiei de la Arpechim

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Consiliul de Administraţiei al Oltchim va propune în şedinţa acţionarilor din 24 iulie contractarea unui credit în valoare de 70 de milioane de euro, pentru finanţarea preluării activităţii de petrochimie din cadrul rafinăriei Arpechim, principalul furnizor de materii prime al combinatului chimic.

Creditul va fi contractat pe o perioadă de şase ani, cu o perioadă de graţie de un an, potrivit documentelor Oltchim.

Împrumutul este necesar pentru finanţarea achiziţiei Petrochemicals Argeş (petrochimia de la Arpechim), rezivia şi repornirea acesteia, precum şi pentru capitalul de lucru.

De asemenea, acţionarii îşi vor da acordul pentru obţinerea de la Eximbank a unei garanţii de stat în valoare de 49,6 milioane de euro.

Oltchim se angajează să nu se divizeze pe toată durata garanţiei, fără acceptul prealabil al Eximbank.

În şedinţa de ieri, Guvernul a aprobat conversia în acţiuni a datoriilor combinatului Oltchim faţă de Autoritatea pentru Valorificarea Activelor Statului (AVAS), în valoare de de 134 de milioane de euro.

De asemenea, Executivul a aprobat începerea procedurilor de garantare în proporţie de 80% a unui credit de peste 300 milioane euro, destinat dezvolării companiei.

Achiziţia Petrochemicals Argeş, în august

Combinatul chimic Oltchim Râmnicu Vâlcea estimează că va avea şi în acest an pierderi, întrucât va achiziţiona divizia de petrochimie de la Arpechim abia în luna august, potrivit bugetului de venituri şi cheltuieli aprobat în ultima Adunare Generală a Acţionarilor.

În condiţiile în care instalaţiile de petrochimie sunt închise încă din toamna anului trecut, Oltchim funcţionează la doar 40% din capacitate. Odată cu preluarea petrochimiei, combinatul va produce la capacitate normală.

Astfel, Oltchim estimează că va avea, la finele anului 2009, pierderi de 151,7 milioane de lei. Pentru perioada 1 ianuarie – 31 iulie 2009, pierderile se vor ridica la 157 de milioane de lei, urmând ca, în ultimele cinci luni ale anului, să fie obţinut un profit de 5,3 milioane de lei.

Societatea face precizarea că va îndeplini obiectivele din bugetul de venituri şi cheltuieli numai dacă reuşeşte achiziţia activităţii de petrochimie din cadrul rafinăriei Arpechim.

AVAS deţine 54,7% din acţiunile Oltchim, Petro Carbo Chem are 12,1% din titluri, iar restul aparţin altor acţionari.

Combinarul chimic din Râmnicu Vâlcea a avut, anul trecut, pierderi de 225 de milioane de lei.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite