Armata Română, păzită, hrănită şi spălată de firme private

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Profesionalizarea militarilor a deschis oportunităţi de afaceri pentru furnizorii externi de servicii Patronii spun că afacerile cu armata sunt sigure şi dau bine la imagine. Nu

Profesionalizarea militarilor a deschis oportunităţi de afaceri pentru furnizorii externi de servicii

Patronii spun că afacerile cu armata sunt sigure şi dau bine la imagine. Nu întotdeauna însă contractele sunt şi profitabile, mai ales când la licitaţii se trage cu preţuri mici.

Trecerea de la armata pe bază de voluntari la cea de profesionişti a dus la externalizarea serviciilor de pază, hrănire, spălat şi curăţat chimic al echipamentului şi cazarmamentului din unităţile militare. Soldaţii au devenit angajaţi cu carte de muncă ai armatei şi, cum în fişa postului lor nu mai sunt trecute activităţi pe care le făceau recruţii, nici ei nu le mai fac.

Sau armata ar trebui să-i plătească separat. Aşa că s-a trecut la externalizare. Anul trecut valoarea contractelor atribuite pe bază de licitaţie a însumat 28,8 milioane de lei. Cea mai mare parte a banilor a fost dată pentru serviciile de catering, respectiv 23 milioane, apoi pentru paza unităţilor - 4,8 milioane lei şi 1 milion de lei pentru spălat şi curăţat. Cu toate că pare o sumă consistentă şi statul un partener serios, firmele care au semnat contracte în 2007 cu armata spun că nu au făcut o mare afacere.

Paznici civili pentru soldaţi

Dintre serviciile externalizate, cel mai profitabil business pare păzitul. Pentru firmele din domeniu, armata este văzută ca un partener serios care plăteşte la timp şi nu creează surprize precum alte firme ale statului. În general, contractul se încheie pentru o perioadă determinată de timp, în funcţie de câţi bani există în contul unităţii respective.

Ultra Security din Braşov a prins două contracte, din care unul de două luni şi altul de o lună cu o unitate din aceeaşi localitate. Directorul general al societăţii, Dan Racoţea, ne-a declarat că primul contract a fost încheiat spre sfârşitul anului trecut, pentru că firma a fost înfiinţă în 2004 şi pentru a face afaceri cu statul trebuie să ai cel puţin 3 ani de activitate.

Nu a dat lovitura, dar nici nu se plânge. Firma are deja încheiate contracte cu societăţi ale statului şi companii private, dar pentru societatea sa paza la unităţile militare e importantă din punctul de vedere al imaginii. "Contează pentru portofoliu, pentru că altfel eşti văzut", spune Dan Racoţea.

Cea mai mare problemă cu care se confruntă o reprezintă însă forţa de muncă. "Mai ales primăvara, când cei mai mulţi pleacă la muncă în străinătate sau la joburi mai bine plătite pentru că salariul este de 700-800 lei", adaugă Racoţea.

O altă problemă o reprezintă preţurile la care se încheie contractele. Mihai Balotă, patronul firmei Rotw Guard Security, ne spune că pentru a fi profitabil, un contract nu trebuie să se încheie la preţuri mai mici de 7,2-7,7 lei pe oră. Numai că există firme care vin la licitaţii şi cu preţuri mai mici. "La 5 lei pe oră nu poţi să scoţi nici salariile angajaţilor", ne spune Balotă.

În asemenea cazuri nu poţi să concurezi cu aceste firme dacă nu reduci numărul de angajaţi pentru posturile de pază sau faci evaziune fiscală mai ales în condiţiile în care pretenţiile salariale sunt foarte mari. Salariul mediu în domeniu este de 200 de euro iar pretenţiile unei persoane pregătite sunt de 300 - 400 de euro.

Pe lângă aspectele legate de profitabilitate, Mihai Balotă spune că s-a lovit şi de reticenţa unor superiori din armată care nu vor să externalizeze serviciile de pază către civili. Firma lui Balotă a pierdut o licitaţie din cauză că unitatea militară a cerut să fie păzită cu angajaţii înarmaţi iar permisul de deţinere a armelor se obţine în termen de 105 zile de la semnarea contractului. Cu toate acestea, Balotă spune că va mai participa la licitaţii iar pentru a nu pierde nicio oportunitate şi-a angajat o persoană cu dizabilităţi care se ocupă de monitorizarea anunţurilor.

Firmele de catering, în misiune imposibilă

Nu acelaşi lucru pot spune firmele de catering. Crăciunescu Dumitru, patronul firmei Diana din Râmnicu Vâlcea, spune că după primul an de afaceri cu armata acum s-ar mai gândi dacă să semneze contractele. Are încheiate contracte cu 4 unităţi militare pe timp de 4 ani la o valoare de aproape 2,5 milioane de euro.

Suma i s-a părut tentantă, motiv pentru care a şi făcut investiţii. După primul an şi-a dat seama că nu este nicio afacere şi iese pe pierdere cu câteva mii de euro. "Contractele cu statul prevăd un adaos de 30% din valoarea alimentelor, dar în ultimul timp cu acestea nu mai acoperi decât salariile angajaţilor", spune Crăciunescu Dumitru.

Iar contractele cu statul prevăd modernizarea cantinelor din unităţi, angajarea de ospătari, preparatul prânzului şi transportul acestuia. Dar cea mai grea misiune pare pregătirea meniului. "Cum să oferi felul unu, felul doi, desert şi apă minerală cu 7 lei? În Uniune, unui soldat i se oferă hrană de 12-13 euro. Poate o să mai crească şi la noi raţia", spune Crăciunescu.

Mai puţine uniforme = mai puţini bani

Curăţatul chimic al echipamentului şi cazarmamentului din unităţile militare presupune atât spălarea uniformelor şi a cazarmamentului din unităţi, cât şi curăţarea muniţiei, făcută în general de firme specializate.

Spălatul cearşafurilor şi uniformelor a fost însă un business profitabil până mai acum doi ani, spune Darie Grigorescu. Firmele de curăţenie sunt plătite la kilogramul de haine spălate cu tarife mici, dar profitabil la volume mari. Cum numărul soldaţilor a scăzut, şi volumele au devenit mult mai mici, iar profitabilitata a scăzut.

Piaţa serviciilor de protecţie şi pază

Potrivit lui Ion Popescu, preşedintele Patronatului Societăţilor de Securitate, piaţa de profil a ajuns anul trecut la 1 miliard de euro. Dezvoltarea acestei pieţe a fost explozivă în ultimii ani, din 2002 înregistrând o creştere anuală de 34-36% faţă de estimările de 25% ale patronatului.

Creşterea s-a simţit şi la nivelul firmelor de pe piaţă, la sfârşitul anului trecut fiind înregistrate 1.088 firme de pază din care 700 aveau între 2 şi 8 angajaţi. Cea mai mare parte a clienţilor firmelor de pază provin din sectorul privat, în aproape 80% din cazuri.

Tarifele pentru serviciile de pază diferă de la obiectiv la obiectiv. Pentru păzitul băncilor se percepe un tarif cuprins între 7 şi 10 lei pe oră, iar aceleaşi servicii prestate pe un şantier sunt tarifate cu 5 lei. Profitabilitatea în cazul serviciilor oferite unităţilor militare este de
15-30%.

28,8 milioane lei reprezintă valoarea serviciilor externalizate anul trecut de armată

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite