Arhitecţii nu se mai gândesc la profit

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Arhitecţii nu se mai gândesc la profit
Arhitecţii nu se mai gândesc la profit

Principalul obiectiv pentru acest an este rămânerea pe piaţă. Amânările de proiecte rezidenţiale au afectat cel mai mult piaţa de proiectare în 2009. Cererile nu mai vin nici de pe segmentul de birouri sau spaţii comerciale.

Cine a prins anul trecut comenzi pentru poiectarea unor clădiri a mai avut cu ce trăi anul acesta. Ceilalţi au fost nevoiţi să accepte orice fel de comenzi, mult sub valorile de anul trecut. Asta pentru a mai putea plăti angajaţii rămaşi. Companiile de profil estimează că anul viitor piaţa îşi va mai reveni. Unii chiar pariază pe aşa ceva şi aruncă un ochi la proiectanţii buni scoşi pe tuşă de criză, în ideea de a-i angaja.

Cu 50% mai puţine comenzi

Arhitectul Călin Negoescu de la Westfourth Arhitecture spune că 2009 a fost un an dezastruos pentru proiectare.  „Faptul că a dus-o prost proiectarea anul acesta arată că şi execuţia va merge în acelaşi ritm anul viitor”, spune el. Este greu de crezut că anul viitor vor fi multe proiecte noi. Piaţa a scăzut dramatic. „Noi, faţă de 2007 avem acum cu 50% mai puţine comenzi. Mi-e teamă că la unele companii mai mici această pondere a fost chiar mai mare”, adaugă Negoescu.

Investiţiile au fost oprite în general în faza de execuţie pentru multe proiecte. Cele care nu au intrat în acest stadiu anul acesta nici nu vor intra prea curând. Cea mai abruptă scădere a fost în sectorul locuinţelor. „În piaţă sunt mii de apartamente finalizate şi nevândute. În aceste condiţii nimeni, nu se mai avântă să construiască ceva nou”, spune Negoescu. Şi alte segmente ale pieţei stagnează. Companiile îşi restrâng activitatea şi eliberează astfel mult spaţiu. În condiţiile unui stoc în creştere, nimeni nu mai demarează proiecte noi. „Practic nu există nici un fel de presiune pentru crearea unor noi imobile”, afirmă Negoescu.Comenzile primite anul trecut sunt singurele care mai au şanse de a continua.

Tarife mai mici cu 20%-30%

Piaţa a mers în prima parte a anului, dar doar în virtutea inerţiei. Acum este blocată. „Noi am ales să ne repliem pe licitaţii publice. Cu clienţii din domeniul privat este din ce în ce mai greu”, spune  Adrian Georgescu, manager ADCA Proiect. Compania sa a redus numărul de angajaţi cu 10%.

Puţinii clienţi din domeniul privat sunt dezvoltatori care au cumpărat în ultimii ani suprafeţe mari de terenuri. Aceştia fac în continuare proiecte pentru parcelele respective, dar doar pentru a vinde ulterior la o valoare mai mare aceste suprafeţe. În aceste condiţii, preţul proiectării a scăzut cu 20%-30%. „Anul acesta luăm proiecte ca să trăim. Licitaţiile se câştigă, din cauza concurenţei, la valori de circa 30% din cea bugetată. Nimeni nu se mai gândeşte la profit”, declară Georgescu.

Mare parte dintre proiectele mari s-au blocat anul acesta. Mulţi investitori intenţionează să reia de anul viitor lucrările. În special cei care au rămas cu terenuri mari, luate scump. Ei vor practic să mai recupereze o parte din sumele cheltuite.

Stocul în creştere afectează proiectarea

Investiţiile industriale şi cele pentru birouri au şansele cele mai mari de a continua. Cele rezidenţiale sunt blocate complet şi nu sunt semne că vor reveni. „Noi am intrat în faza de studiu cu multe proiecte vechi, nefinalizate până acum, cărora le este regândit spaţiul alocat”, spune Mihai Duţă, asociat MID Install. Ansamblurile rezidenţiale trec prin recompartimentări în sensul micşorării suprafeţei pe unitate locativă. Asta înseamnă creşterea stocului şi întârzierea lansării de noi proiecte, ceea ce va afecta şi mai tare piaţa .

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite