ArcelorMittal, investigată de Consiliul Concurenţei

0
Publicat:
Ultima actualizare:
ArcelorMittal, investigată de Consiliul Concurenţei
ArcelorMittal, investigată de Consiliul Concurenţei

Consiliul Concurenţei a declanşat o investigaţie având ca obiect posibila încălcare a obligaţiilor agenţilor economici în domeniul concentrărilor economice instituite de Legea concurenţei, ca urmare a plângerii depuse de Comvex Constanţa despre practicile ArcelorMittal Galaţi.


"Din analiza unei plângeri formulate de Comvex, operator portuar din Portul Constanţa, autoritatea de concurenţă a reţinut posibila exercitare a unei influenţe determinante asupra Comvex de societăţi din grupul ArcelorMittal, implicit în contextul unor relaţii comerciale de lungă durată între cei doi, şi a unei posibile dependenţe economice. În cazul în care, în urma investigaţiei, nu se constată existenţa unui control al lui ArcelorMittal asupra Comvex, Consiliul Concurentei îşi rezervă dreptul de a se autosesiza cu privire la alte posibile încălcări ale legii în speţă, în cauză", a declarat Bogdan Chiriţoiu, preşedintele Consiliului Concurenţei. 

Societatea Comvex a reclamat Consiliul, în luna iulie, mai multe posibile încălcări ale legii, precum exercitarea controlului asupra Comvex de ArcelorMittal, în baza unui procentaj de 36%, achiziţionat în cursul anului 2008, şi a unor relaţii de dependenţă economică.

Totodată, Comvex a semnalat o înţelegere între ArcelorMittal Galaţi, societatea-mamă ArcelorMittal Holding SA, şi o altă societate a grupului, Expert Placement Services Ltd., prin care s-a încercat eliminarea de pe piaţă a lui Comvex, prin refuzul de a mai continua colaborarea cu aceasta.

Consiliul a mai fost sesizat şi asupra unui posibil abuz de poziţie dominantă al lui ArcelorMittal Galaţi, împreună cu societăţi din grupul său, abuz manifestat, atât prin exploatarea stării de dependenţă economică în care se afla Comvex faţă de el, dar şi prin refuzul de a mai trata cu acesta.

În situaţia existenţei unui control al ArcelorMittal asupra Comvex, celelalte aspecte sesizate rămân fără obiect.

Dacă se va constata că ArcelorMittal Galaţi a realizat o operaţiune de concentrare economică pe care nu a notificat-o Consiliului Concurenţei, acesta este pasibil de sancţiune pentru omisiunea notificării, se notează în informarea remisă Agerpres.

Potrivit sursei citate, amenda poate ajunge la până unu la sută din cifra de afaceri a companiei, iar pentru punerea în practică a unei operaţiuni înainte de emiterea unei decizii de către autoritatea de concurenţă sancţiunea ar atinge chiar şi 10 la sută din cifra de afaceri.

Economie



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite