Apicultorii nu mai simt gustul dulce al mierii

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Vremea rece din primăvară a diminuat serios producţia, preţul mierii crescând cu 50% Crescătorii de albine şi procesatorii susţin că, faţă de un an obişnuit, producţia a scăzut

Vremea rece din primăvară a diminuat serios producţia, preţul mierii crescând cu 50%

Crescătorii de albine şi procesatorii susţin că, faţă de un an obişnuit, producţia a scăzut cu circa 70%.

Vremea nefavorabilă din această primăvară a afectat considerabil cantitatea de miere produsă de albine. Apicultorii din mai toate zonele ţării susţin că producţia de miere de salcâm a fost aproape inexistentă, iar culturile de rapiţă le-au adus mai puţine kilograme decât estimaseră iniţial.

Iulian Georgescu, din Dolj, are 50 de stupi şi spune că într-un an normal ar fi obţinut 500 kg de miere de salcâm, dar anul acesta albinele nu au adunat mai nimic.

"Florile au fost afectate, cum s-a întâmplat şi în cazul rapiţei, iar această situaţie se repetă o dată la opt ani", a declarat Georgescu.

El spune că, faţă de un an obişniut, acum speră să realizeze 10% din cantitatea estimată iniţial. "Frigul de dimineaţă a făcut să rămână numai trei ore de cules, pentru că albina nu iese din stup dacă nu sunt cel puţin 12 grade, iar în cursul zilei a fost ploaie şi vânt", explică Eugen Zorici, preşedintele Asociaţiei Crescătorilor de Albine din România.

Şi procesatorii sunt în pierdere

Cu toate acestea, există unii apicultori care au reuşit să strângă totuşi ceva. "Singura zonă unde s-a făcut mierea este în regiunea Bihor, în jur de şapte kilograme de miere pe familia de albine, faţă de 20 de kilograme în mod normal", spune Zorici.

Producţia slabă a dus la scumpirea produsului la achiziţie. Preţurile au crescut, la mierea polifloră, cu 50%, de la 4 lei la 6 lei, iar la salcâm de la 6 lei la 8,5 lei, lucru resimţit şi în magazine.

Rezultatele slabe obţinute de apicultori se resimt şi la nivelul procesatorilor. Carmen Georgescu, directorul economic al firmei Apicola Pastoral Georgescu, spune că nu a primit la procesare miere de salcâm, iar în cazul celei poliflore cantitatea furnizată de apicultori este de numai o treime din cea primită anul trecut.

Şi Constantin Popa, diectorul societăţii Complex Apicol, susţine că reducerea cantităţii de miere primită spre procesare de la apicultori se reflectă în cifra de afaceri. "Anul trecut am procesat doar 600 de tone faţă de 10.000 de tone, cât este proiectat combinatul să prelucreze, iar acest lucru ne-a adus pierderi de 200.000 de lei", spune Constantin Popa.

Piaţa mierii în cifre

Într-un an normal, în România sunt realizate 20.000 de tone de miere. Cea mai mare pondere o are mierea polifloră 50%, urmată de mierea de salcâm 35% şi de tei, 15%. La nivel naţional există 40.000 de apicultori şi un milion de familii de albine.

Consumul de miere pe cap de locuitor este printre cele mai scăzute din Europa, 150 de grame, iar cel mai mare în Germania, două kilograme, urmată de Olanda şi Belgia cu câte 1,5 kilograme.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite