Angajaţii abonaţi la Orange pot fi urmăriţi prin mobil

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Un serviciu numit "Monitorizare flotă", lansat de curând pe piaţă de Orange, permite angajatorilor să-şi urmărească salariaţii Localizarea pe harta României a telefoanelor mobile

Un serviciu numit "Monitorizare flotă", lansat de curând pe piaţă de Orange, permite angajatorilor să-şi urmărească salariaţii

Localizarea pe harta României a telefoanelor mobile Orange aparţinând unei companii de către "persoanele autorizate" din cadrul firmelor beneficiare este deja un serviciu funcţional, practicat la lumina zilei. Mai mult, potrivit chiar ofertei postate pe site-ul Orange, aplicaţia oferă "posibilitatea vizualizării unui traseu efectuat de utilizatorul terminalului mobil", chiar şi într-o perioadă de timp!

Ce-ar fi dacă, într-o bună dimineaţă, când vii binedispus la serviciu şi nerăbdător să începi o nouă zi, te trezeşti chemat la şef, care îţi dezvăluie cu lux de amănunte cam pe unde te-ai plimbat aseară, după încheierea programului!?

Psihoza "spionitei" revine în forţă la români. Dacă până nu demult doar se credea că orice persoană ar putea fi umărită prin intermediul telefonului mobil, acum un astfel de serviciu devine o certitudine. Şi asta pentru că operatorul de telefonie mobilă Orange a lansat, de curând, chiar şi pe propriul site, o interesantă ofertă prin care orice angajator poate avea controlul total asupra propriilor salariaţi. Cu condiţia ca aceştia să fie abonaţi la Orange, iar angajatorul să fi obţinut şi activat serviciul "Monitorizare flotă"...

Produsul a fost conceput de către Orange pentru companii, astfel încât acestea să-şi reducă costurile de administrare a comunicării cu personalul aflat în teren, ceea ce ar duce la creşterea productivităţii - cel puţin, aşa reiese din textul promoţiei Orange.

Parolă pentru controlul angajaţilor

Toate bune şi frumoase, numai că - fiind vorba despre urmărirea telefoanelor mobile - posibilitatea angajatorilor de a abuza de aceste date cu caracter personal devine mult mai mare decât în cazul binecunoscutelor echipamente de tip GPS pentru automobile. Practic, angajatorul poate să-şi urmărească angajaţii nu numai în timpul programului de lucru, ci şi în afara acestuia.

Altfel spus, informaţii precum locurile frecventate (de exemplu, bănci, magazine, străzi etc.), ora când ajungi acasă, unde ai luat micul dejun sau cina şi alte astfel de date cu caracter personal devin accesibile angajatorilor sau... "persoanelor autorizate" de către aceştia.

În încercarea noastră de a afla mai multe despre produsul scos pe piaţă de către compania de telefonie mobilă am contactat serviciul Relaţii-Clienţi. Am formulat întrebările ca şi cum am fi interesaţi de achiziţionarea unui astfel de serviciu. De la celălalt capăt al firului am putut astfel afla că produsul "monitorizare-flotă" a şi fost deja cumpărat de câţiva clienţi importanţi şi că există "un mare interes" în privinţa achiziţionării lui.

Preţul, ni s-a spus, nu este unul exact, el putându-se negocia cu firma interesată în funcţie de plaja de abonamente care se vor face. De asemenea, am primit asigurări că monitorizarea telefoanelor mobile ale angajaţilor poate fi făcută într-un mod foarte simplu prin intermediul unei aplicaţii web care se găseşte pe site-ul companiei.

"După ce veţi semna contractul cu noi nu vă va trebui decât un cont de utilizator şi o parolă aferentă acestuia", ne-a încurajat angajata Orange de serviciu. Dar asta nu înainte să ne reamintească de faptul că trebuie să contactăm serviciul de vânzări a operatorului pentru negocieri.

Salariaţii pot să-şi dea firma în judecată

Contactat, ieri, în această chestiune, avocatul Cătălin Dancu s-a arătat stupefiat de posibilitatea ca angajaţii să fie urmăriţi prin intermediul telefonul mobil. "Este ilegală şi imorală o astfel de practică, deoarece niciunde în relaţia contractuală dintre firmă şi angajat nu se prevede că angajatorul poate să preleveze probe în legătură cu activitatea mea şi să-mi urmărească acţiunile. Dacă salariatul constată că a fost astfel urmărit fără consimţământul lui scris, poate să dea firma în judecată", recomandă avocatul.

El consideră că locul unde se află salariatul la un moment dat, ca şi un anumit traseu parcurs de către acesta "sunt date cu caracter personal care trebuie protejate potrivit legii".Reprezentanţii Autorităţii Naţionale de Supravegnere a Prelucrării Datelor cu Caracter Personal (ANSPDCP) ne-au comunicat, ieri, că prelucrarea nelegală de asemenea date se amendează cu până la 25.000 de lei.

În cazul de faţă, numărul de telefon este o informaţie cu caracter personal, iar dacă acestuia i se asociază şi o adresă, respectiv locul în care se află aparatul la un moment dat, atunci dezvăluirea acestor informaţii trebuie făcută numai cu acordul persoanei în cauză", ne-a declarat Alina Săvoiu, şeful Cabinetului Juridic şi Comunicare din cadrul ANSPDCP.

Orange spune că monitorizarea este o practică europeană

"Serviciul Monitorizare Flotă este o soluţie disponibilă în mai multe ţări din lume şi a fost lansată în premieră de Orange în România pentru clienţii săi business", precizează oficialii companiei, într-un comunicat remis redacţiei "Adevărul".

Potrivit acestora, "înainte de activarea serviciului Monitorizare Flotă, fiecare angajat îşi exprimă în scris acordul ca angajatorul să poată urmări poziţia geografică a echipamentului mobil în timpul orelor de program. Acordul în scris al fiecărui angajat prevede strict acele zile şi ore în care angajatorul are permisiunea de a monitoriza echipamentul mobil, în virtutea faptului că se utilizează un telefon de serviciu, iar angajatorul poate urmări îndeplinirea obligaţiilor de serviciu ale salariaţilor săi, cu respectarea prevederilor legii 506/2004 privind prelucrarea datelor de identificare şi protecţia vieţii private. în sectorul comunicaţiilor electronice. Serviciul a fost notificat la Autoritatea Naţională de Supraveghere a Prelucrării Datelor cu Caracter Personal", au mai precizat reprezentanţii Orange.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite