Americanii de la Texas Pacific Group au oferit 3,4 miliarde de euro pentru Iberia

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Cel mai mare operator aerian din Spania, Iberia Airlines, a primit o ofertă de cumpărare de 3,4 miliarde de euro, de la o companie americană de private equity, Texas Pacific Group. Mişcarea

Cel mai mare operator aerian din Spania, Iberia Airlines, a primit o ofertă de cumpărare de 3,4 miliarde de euro, de la o companie americană de private equity, Texas Pacific Group. Mişcarea americanilor ar putea declanşa un război al ofertelor cu operatorii europeni, într-un moment în care se anunţă în industrie o concurenţă puternică pentru rutele transatlantice.

Texas Pacific Group (TPG) a cerut informaţii financiare detaliate despre compania spaniolă, pentru care vrea să ofere un preţ de 3,60 euro pe acţiune, a comunicat Iberia organismelor spaniole de reglementare. Potrivit acesteia, boardul se va reuni într-una din zilele următoare pentru a analiza oferta americană. Vestea vine la puţin timp după ce presa a relatat că şi alţi operatori europeni, inclusiv Lufthansa şi Air Frnace-KLM, ar putea fi interesaţi să cumpere compania spaniolă, care operează zboruri de cursă lungă către cele două Americi.

Acordul "Ceruri deschise" dintre UE şi SUA, aprobat săptămâna trecută de guvernele ţărilor din spaţiul comunitar, creează, de asemenea, un climat prielnic fuziunilor pe piaţa aeriană din Europa, mai ales că guvernele de o parte şi de cealaltă a Atlanticului înlătură o serie de restricţii impuse traficului aerian.

British Airways va juca un rol important în vânzarea Iberia

Iberia şi-a declarat şi în trecut disponibilitatea de a discuta cu terţe părţi despre un posibil parteneriat, adăugând că se aşteaptă să joace un rol semnificativ în viitoarea consolidare de pe piaţa transportatorilor aerieni din Europa.

Iberia, alături de BMI British Midlands, rămâne una dintre cele mai râvnite prăzi pentru cele mai mari trei companii de pe continent, British Airways, Lufthansa şi Air France-KLM. British Airways (BA), care deţine 10% din Iberia, al patrulea mare operator aerian din Europa, s-ar putea alătura unui consorţiu, ca să facă, la rândul lor, o ofertă de cumpărare. Compania britanică a angajat banca de investiţii UBS, ca s-o consilieze "cum să folosească cel mai participaţia sa, ca să servească astfel interesele acţionarilor BA", relatează Financial Times.

Ulterior, BA şi-a retras cei doi membri din board-ul Iberia, "ca să evite orice posibil conflict de interese", arăta ieri ziarul britanic "Times". Analiştii spun că această mişcare indică faptul că BA abordează problema cu seriozitate şi şi-ar putea uni forţele cu TPG sau şi-ar putea vinde pachetul de 10% din acţiuni către grupul american.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite