Amenzi modice pentru achiziţii publice suspecte

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Multe licitaţii s-au închis cu preţuri "umflate". Cu toate acestea, nu pot fi anulate pentru că îndeplinesc "criteriile legale". Pentru achiziţiile publice efectuate anul trecut,

Multe licitaţii s-au închis cu preţuri "umflate". Cu toate acestea, nu pot fi anulate pentru că îndeplinesc "criteriile legale".

Pentru achiziţiile publice efectuate anul trecut, Autoritatea Naţională pentru Reglementarea şi Monitorizarea Achiziţiilor Publice a întocmit 59 de procese-verbale de constatare şi sancţionare.

În 15 cazuri, au fost aplicate doar avertismente, iar pentru 44 de autorităţi publice s-au aplicat amenzi de 403.500 de lei. Valoarea nu este mare, pentru că amenzile erau derizorii în raport cu sumele din contracte, fiind cuprinse între 5.000 şi 10.000 de lei. Totuşi, este un salt faţă de 2006, când nu a fost acordată nicio amendă.

Trei licitaţii la infrastructură ar putea fi anulate

De anul acesta, lucrurile se schimbă. Amenzile s-au majorat până la 100.000 de lei. Cea mai mare amendă dată anul acesta este de 70.000 de lei şi a fost aplicată Agenţiei de Plăţi şi Intervenţie în Agricultură pentru achiziţia ATV-urilor la un preţ mai mare cu câteva mii de euro, mai mare decât cel de pe piaţă.

Cu toate acestea, licitaţia nu a fost anulată. Preşedintele ANRMAP, Marius Gogescu, ne-a declarat însă că autoritatea ar puta să solicite instanţei de judecată să anuleze contracte anul acesta. "Până acum, nu a fost aplicată această sancţiune, dar avem trei cazuri în lucru şi este posibil să aplicăm astfel de măsuri.

Toate sunt în domeniul infrastructurii", spune Gogescu. La nivelul autorităţilor locale, cea mai importantă problemă o reprezintă managementul defectuos, iar în cazul celor centrale, administraţia prea stufoasă. Sitaţia este dificilă şi în sănătate, unde nu se fac achiziţii la timp şi se ajunge în situaţii de criză.

Numai că nerespectarea procedurilor legale atrage amendă sau chiar anularea contractului. Contractele semnate anul trecut au totalizat 9,043 miliarde de euro, iar pentru acest an se aşteaptă o creştere a acestora cu 50%, o contribuţie însemnată având şi accesarea fondurilor structurale.

Media la nivel european este de 16% din produsul intern brut. Cel mai mare contract derulat anul trecut aparţine Regiei Autonome de Transport Bucureşti şi a fost în valoare de 92,8 milioane de euro.

Achiziţiile de până la 10.000 de euro se pot face direct, dar pentru bunurile şi serviciile a căror valoare depăşeşte 75.000 de euro şi 500.000 de euro în cazul lucrărilor publice este neceară licitaţie publică deschisă.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite