Amenajarea grădinii din faţa casei costă minimum 1.000 de lei

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Vânzările magazinelor de profil înregistrează creşteri în această perioadă pe seama caselor de vacanţă Sezonul estival este un bun prilej pentru a petrece mai mult timp în

Vânzările magazinelor de profil înregistrează creşteri în această perioadă pe seama caselor de vacanţă

Sezonul estival este un bun prilej pentru a petrece mai mult timp în grădină. Amenajarea unui astfel de spaţiu necesită însă şi puţină imaginaţie, dar şi un buget destul de semnificativ. Pentru a veni în întâmpinarea clienţilor dornici să-şi aranjeze un colţ de relaxare, magazinele de bricolaj, şi nu numai, oferă o gamă variată de produse, la preţuri pentru orice buzunar.

Deşi jucătorii direct implicaţi în acest domeniu nu oferă date concrete referitoare la evoluţia vânzărilor de mobilier de grădină şi decoraţiuni, este evident că acestea înregistrează o evoluţie ascendentă. Trebuie menţionat însă că vânzărilor produselor în cauză au un caracter sezonier, ele fiind impulsionate şi de numărul tot mai mare al caselor de vacanţă construite în ultima vreme.

Preţurile diferă în funcţie de magazin

Dacă optaţi pentru amenjarea unui astfel de spaţiu şi vreţi să cheltuiţi cât mai puţin, este bine să nu achiziţionaţi totul dintr-un singur magazin de profil. O raită prin două centre de bricolaj v-ar oferi o privire de ansamblu şi v-ar crea şi premisele unei mici economii. Pentru că ce găsiţi într-o parte la un preţ cam mare, în celălalt centru acesta ar putea fi comercializat la o sumă mai mică. Totuşi, orientativ, costul mediu al unui metru pătrat de teren amenajat se învârte în jurul valorii de 10 euro, dacă preferaţi să vă descurcaţi pe cont propriu. În caz contrar, la această sumă se poate adăuga manopera specialistului, ce poate ajunge până la 30% din costul materialelor. În ceea ce priveşte originea produselor disponibile în magazinele de retail din România, acestea sunt în proporţie de 30% autohtone, restul fiind importate din ţări precum SUA, Ungaria, Italia şi alte ţări europene.

Grătarul, nelipsit din orice grădină

Pentru amenajarea grădinii de vară aveţi nevoie de câteva obiecte care să vă asigure confortul dorit. În vederea realizării unui buget mediu de care aveţi nevoie în acest sens ne-am gândit la scaune, mese, şezlonguri, piscină, dar şi la ustensilele necesare unui grătar în aer liber. Magazinele pe care le-am luat ca etalon - în speţă Bricostore şi Praktiker - sunt cele mai vechi şi au o acoperire naţională.

Indispensabilul grătar poate fi odată mobil sau fix, fabricat din tablă galvanizată ori dintr-un material mai rezistent. Pentru buget mai mic este recomandat cel din tablă, la preţuri cuprinse între 33 lei şi 90 lei, la Bricostore, şi până la 50 lei la Praktiker. Pentru grătarul mai mare, la montare aveţi nevoie de o bază solidă din ciment şI, pentru ardere, de cărbune. Preţurile variază între 600 lei şi 1.200 lei în ambele magazine analizate. Pentru arderea grătarului puteţi folosi cărbunii speciali, ambalaţi la 2,5 sau 3 kg, la numai 8 lei sacul. Ceva mai ieftin este însă legătura de lemne de 2,5 kg, la 2,9 lei la Bricostore ori 4,49 lei la Praktiker. Un set complet de ustensile de grătar poate fi cumpărat cu un buget de 40 lei, de la Bricostore, şi ceva mai ieftin din Praktiker, preţul aici fiind de 37 lei. Acesta conţine 18 piese, mânerele acestora fiind confecţionate din lemn.

Un grătar nu ar putea fi savurat pe măsură fără nelipsita măsuţă din grădină. La Bricostore, un set special pentru grădină, alcătuit din masă din aluminiu şi sticlă, patru scaune pliabile şi perne rezistente la spălat, dar şi cu umbrela de rigoare ajunge la 350 lei. În schimb, dacă optaţi pentru un set similar, la Praktiker, trebuie să aveţi un buget ceva mai mare. Aici, banca este disponibilă la 300 lei, masa ajunge la 229 lei, iar numai pentru un scaun trebuie să plătiţi 139 lei.

Dacă vreţi să vă alcătuiţi un ansamblu propriu sau să îl completaţi pe cel existent, trebuie să ştiţi că un scaun din plastic costă de la 15,9 lei la 52 lei. Ceva mai mult trebuie să plătiţi pentru o masă ovală din plastic de şase persoane. La Bricostore, aceasta ajunge până la 229.9 lei, în timp ce la Praktiker puteţi găsi şi la 64,99 lei. Pentru mai mult confort, ideal ar fi un scaun pliant cu husă detaşabilă, care costă 97 lei la Bricostore şi 154,9 lei la Praktiker. Umbra vă poate fi asigurată de un pavilion (cort) din poliester sau pânză, alb sau verde, la preţul de 50 lei ori 159 lei, în funcţie de material şi dimensiuni. O umbrelă de soare osciliează între 59,9 şi 399 lei. Pentru a vă răcori, puteţi cumpăra piscine de la Bricostore cu 749,98 lei, iar de la Praktiker cu minimum 189,90 lei.

Nouă companii îşi împart piaţa de bricolaj

Praktiker. Compania germană, parte a grupului Metro, a intrat pe piaţă în 2002 şi are acum 13 magazine. În 2005, cifra de afaceri a fost de 104,8 milioane de euro, cu un profit net de 4,2 milioane de euro.

Bricostore. Compania franceză a inaugurat primul magazin în 2002, iar reţeaua a ajuns acum la şase spaţii comerciale. Cifra de afaceri din 2005 a fost de 84,1 milioane de euro, cu un profit net de 9,9 milioane de euro.

Baumax. Compania austriacă a intrat pe piaţă în toamna anului trecut şi a deschis deja trei magazine.

MR. Bricolage. Compania franceză a deschis primul magazin în luna decembrie 2006, iar planurile pe termen lung vizează o reţea de 33 de magazine.

Hornbach. Compania germană a inaugurat de curând primul magazin, iar planurile de dezvoltare vizează o reţea de 10-15 magazine.

Dedeman. Axată pe zona de nord-est, compania a fost înfiinţată în 1992 şi are acum şase centre comerciale şi patru depozite. În 2005, compania a realizat o cifră de afaceri de 72 milioane de euro, cu 30% mai mare decât în 2004.

Tiger Amira. Ocupând zona de nord a ţării, compania cu sediul în Bihor a avut în 2005 vânzări de 27 milioane de euro.

Stelcati. Compania, fondată în 1994, domină zona de sud-est a ţării şi are două magazine în Constanţa şi trei depozite în Tulcea, Galaţi şi Constanţa.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite