Alro se extinde pe piaţa chineză

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Grupul Vimetco, proprietarul uzinei de aluminiu de la Slatina, a renunţat la extinderea capacităţilor în România, preferând dezvoltarea pe piaţa asiatică

Patronii ruşi de la Alro nu mai contează pe energie ieftină în România. În plus, spun că în China găsesc forţă de muncă mult mai ieftină decât aici.

Dublarea capacităţii Alro este împiedicată în prezent de condiţiile dificile de asigurare a necesarului de energie electrică pe piaţa românească, a declarat ieri Christan Wuest, directorul general al Vimetco, grupul care controlează aproape 85% din uzina de aluminiu de la Slatina.

Termocentrala de la Turnu Măgurele, care va fi construită de Vimetco în parteneriat cu grupul InterAgro, va acoperi în totalitate necesităţile curente ale Alro Slatina, însă nu va furniza suficientă energie pentru a permite extinderea combinatului sau construcţia unor noi capacităţi de producţie.

„Pentru a extinde capacitatea Alro cu 200.000 de tone pe an (de la circa 260.000 de tone în prezent - n.r.) ar fi fost necesar un surplus de energie de 400 MWh, inaccesibil în prezent în România“, spune Christan Wuest.

Alro a încercat săptămâna trecută să cumpere circa o treime din necesarul anual de electricitate prin intermediul pieţei centralizate de energie OPCOM, respectiv 1.000 MWh, în valoare totală de 146 milioane lei (40 milioane euro), însă nu a primit nicio ofertă de vânzare.

În 2006, Alro a anunţat că va investi într-o nouă fabrică de producere a aluminiului primar, cu o capacitate de producţie de 200.000 de tone, la Cernavodă, mizând pe admiterea în consorţiul pentru construirea şi exploatarea unui nou reactor al centralei nuclearoelectrice.

Cum planurile guvernului au respins acest tip de parteneriat, Alro a virat spre construirea unei termocentrale, cost estimat la circa 1,5 miliarde de euro.

10% - costurile cu forţa de muncă

În acelaşi timp, Vimetco, grup înregistrat în Olanda, dar controlat de magnatul rus Vitali Mashitsky, a renunţat la programul de extindere a capacităţii de producţie în România şi a alocat fondurile respective pentru finanţarea unor proiecte în China.

„O parte din investiţiile de acolo au provenit, desigur, din profitul Alro", spune Christian Wuest, citat de Mediafax.

„Am preferat China deoarece prezintă oportunităţi mai solide de dezvoltare. Există sprijin guvernamental ferm, acces facil la energie, iar costurile cu forţa de muncă sunt mult mai mici decât în România“, a arătat Wuest.

Potrivit oficialilor Vimetco, dacă în China cheltuielile cu salariile şi beneficiile angajaţilor însumează 2% din costurile totale de producţie, în România această pondere se ridică la 10%.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite