Alro Slatina vrea să preia un complex energetic

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Producătorul de aluminiu de la Slatina anunţase anterior că îşi va construi o termocentrală proprie Ţinând cont că strategia statului este ca cele trei complexuri - Turceni, Rovinari

Producătorul de aluminiu de la Slatina anunţase anterior că îşi va construi o termocentrală proprie

Ţinând cont că strategia statului este ca cele trei complexuri - Turceni, Rovinari şi Craiova - să fie privatizate până la finele anului 2008, achiziţionarea unui asemenea producător de talie mare ar fi cea mai rapidă soluţie pentru Alro de a-şi asigura energia necesară pe termen lung.

Dintre cele trei complexuri energetice, cel mai mic este cel de la Craiova, care anul trecut a livrat în sistem 4,2 TWh, adică aproape cât consumă Alro.

Dacă va achiziţiona unul dintre complexurile Rovinari şi Turceni, producătorul de aluminiu va putea să şi vândă aproape 2,5 TWh. Asta probabil timp de câţiva ani, întrucât Alro şi-a anunţat intenţia de a-şi dubla capacitatea de producţie, investiţia fiind însă condiţionată de asigurarea energiei. Vândută pe bursa OPCOM, această cantitate ar valora acum, pe piaţa contractelor bilaterale, circa 425 milioane de euro, adică peste jumătate din cifra de afaceri pe 2006 a combinatului de la Slatina.

"Achiziţionarea unui complex energetic ar fi o opţiune. Ne interesează orice sursă de electricitate, pentru a avea securitate energetică. Totuşi, depinde de ce costuri are, de resursele de cărbune, de problemele pe care le are. Vom lua o decizie în momentul în care vom vedea anunţul de privatizare", a declarat, pentru "Adevărul", Gheorghe Dobra, managerul general al Alro.

Lupta pentru achiziţionarea complexurilor energetice se prefigurează a fi foarte strânsă, din moment ce mulţi jucători mari la nivel european, printre care E.ON, Enel, RWE, CEZ etc. - s-au arătat interesaţi de aceasta.

Nicio hidrocentrală nu ar strica

Pe de altă parte, potrivit lui Marian Năstase, vicepreşedintele consiliului de administraţie al Alro, toţi marii investitori au trecut întâi pe la Alro, pentru a vedea dacă, în eventualitatea în care vor câştiga procesele de privatizare, combinatul le va cumpăra energia. "Toate companiile care sunt interesate de privatizarea complexurilor energetice ne-au întrebat dacă vrem să cumpărăm energie de la ei", a spus Năstase. Avantajul ar fi că Alro este cel mai mare consumator naţional de energie (8% din producţie) şi are un profil constant de consum, ceea ce asigură predictibilitate furnizorilor.

Alro este dispusă, totodată, să reabiliteze o termocentrală sau o hidrocentrală existentă, în parteneriat, cu plata preferenţială a energiei pe termen lung. Potrivit companiei, acest model este folosit deja în Franţa, Canada, Norvegia, China, Rusia etc. Ultima variantă a companiei este construcţia unei termocentrale cu o putere instalată de până la 1.000 MW, pentru care abia a început studiul de prefezabilitate. Termocentrala va utiliza drept combustibil cărbunele, care ar putea fi importat din Rusia, Ucraina, Noua Zeelandă sau Australia. Construcţia unităţii ar putea dura însă doi ani, după stabilirea sursei de finanţare. Pe de altă parte, Alro nu exclude nici posibilitatea să construiască o termocentrală într-o ţară vecină.

Combinatul de aluminiu a depus scrisoare de interes şi pentru a participa la construcţia reactoarelor 3 şi 4 de la Cernavodă, lucru care i-ar asigura, potrivit proiectului, energie la costuri de producţie.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite