Alimentată cu banii din energie, economia rusească îşi turează motoarele

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Investiţiile făcute în Rusia au ajuns la 18% din PIB şi s-au diversificat, odată cu venirea companiilor străine După şapte ani consecutivi de creştere economică, Rusia începe să se

Investiţiile făcute în Rusia au ajuns la 18% din PIB şi s-au diversificat, odată cu venirea companiilor străine

După şapte ani consecutivi de creştere economică, Rusia începe să se afirme pe scena mondială ca o putere şi prin altceva decât resursele sale naturale extrem de bogate. Este adevărat, energia a adus foarte mulţi bani Rusiei, dar aceiaşi bani au început să ridice acum şi celelalte industrii.

La uzina companiei Bor Glassworks, muncitorii în salopete albastre scot de pe linia de producţie geamuri pentru maşinile Ford şi Renault "made in Russia". Imaginea este una reprezentativă pentru boom-ul investiţional care transformă acum peisajul industrial al Rusiei de altădată, arată Wall Street Journal. În urmă cu câţiva ani, compania producătoare de sticlă îşi plătea foarte prost muncitorii, în maşini de cusut sau chiar alte bunuri pe care aceştia le-ar fi putut vinde. Acum însă, după un aflux de capital de la investitorii belgieni, Bor Glassworks s-a transformat într-o poveste de succes: produce geamuri pentru autoturismele vestice asamblate pe pământ rusesc. "Avem un viitor promiţător înainte. Unii oameni aşteaptă şi şase luni ca să-şi primească noul Ford Focus", spune Valeri Tarbeiev, directorul executiv al companiei.

Cei mai mulţi ruşi sunt optimişti faţă de viitorul lor

Peste tot în Rusia, companiile cheltuiesc miliarde de dolari pentru dotarea uzinelor şi pentru mărirea capacităţii de producţie, ca să reuşească să ţină pasul cu cererile în creştere ale consumatorilor. Şi nu e de mirare, pentru că Rusia are în spate nu mai puţin de şapte ani de creştere economică robustă. Alimentată de vastul sector energetic al ţării, dar extinsă mult dincolo de acesta, dezvoltarea economică spune multe despre importanţa noii Rusii la nivel mondial.

Economia rusească a început să-şi revină după alegerile din 2000, când Vladimir Putin a fost ales preşedinte, motiv pentru care acesta se bucură acum de o popularitate ieşită din comun. În timpul mandatelor sale, produsul intern brut pe cap de locuitor a crescut de patru ori, până la 7.000 de dolari, iar 20 de milioane de oameni au fost scoşi din sărăcie. Multinaţionalele precum Intel Corporation şi Ford Motor Company îşi extind acum cu rapiditate operaţiunile din Rusia. Pentru prima dată de la căderea Uniunii Sovietice, sondajele de opinie arată că numărul celor care privesc spre viitor cu optimism îl depăşeşte pe cel al pesimiştilor. Această încredere se reflectă şi în susţinerea faţă de Putin, care ajunge la 70%.

După criza financiară din 1998, cu o rublă depreciată, producătorii locali au putut să facă faţă concurenţei produselor din import. Uzinele, altădată fără comenzi, au început să producă foarte mult. Apoi, pe măsură ce preţul mondial al ţiţeiului a crescut, Rusia a început să primească un aflux foarte mare de bani, care i-au alimentat şi mai mult creşterea economică. Banii din energie au stimulat însă şi consumul intern, iar importurile au început să crească. Companiile locale au ajuns astfel la concluzia că trebuie să investească mai mult în tehnologie, pentru a rămâne competitive. În acelaşi timp, băncile au început să împrumute industria, pe măsură ce inflaţia în scădere a redus costul împrumuturilor. Şi, poate cel mai important lucru, stabilitatea politică la care s-a ajuns sub conducerea lui Putin, le-a dat companiilor încredere să investească, arată "Wall Street Journal".

Vesticii se îngrămădesc să investească în oraşele ruseşti

Marii jucători investesc acum profiturile în tehnologie şi mijloace fixe. Anul trecut, investiţiile au crescut cu 13,5%, iar aceasta este una din cele mai mari rate, atinse de Rusia de la prăbuşirea Uniunii Sovietice încoace. Dacă, în trecut, companiile din sectorul resurselor naturale cheltuiau cei mai mulţi bani, acum este rândul industriei auto şi celei alimentare să contribuie la creşterea economică a ţării. Economiştii spun că diversificarea investiţiilor asigură practic o creştere şi pe viitor, chiar dacă preţul petrolului va continua să scadă.

Nijni Novgorod, regiunea în care se află Bor Glassware este poate cel mai bun exemplu de zonă care a avut de profitat de pe urma banilor aduşi la buget de sectorul energetic foarte bogat. "Noi nu avem petrol, gaze naturale sau aur. Şi totuşi, rata noastră de creştere economică a fost anul trecut de două ori mai mare decât media pe ţară", spune guvernatorul regiunii, Valeri Ştanţev. Economia din această zonă a crescut în 2007 cu 7%, datorită faptului că producătorii locali, care fabrică de toate, de la produse de îngrijire a părului şi până la bere, au făcut investiţii în noi linii de producţie. Companii străine precum Ikea şi Citigroup au venit şi ele aici, atrase de potenţialul zonei. Autorităţile locale se laudă cu faptul că, în ultimul an de zile, au aprobat 350 de investiţii, în diverse domenii, de la imobiliare şi până la uzine de producţie. Proiectele, care valorează 1,46 de miliarde de dolari, vor crea, potrivit estimărilor, 58.000 de locuri de muncă în următorii trei ani. "Ştanţev este un vizionar, el face totul posibil", spune Robert Felczak, managerul Mega Mall-ului din Nijni, un centru comercial de 150 de milioane de dolari, ridicat chiar lângă magazinul Ikea, care s-a deschis în decembrie. În timpul guvernării lui Ştanţev, fost primar-adjunct al Moscovei, oraşul Nijni a devenit simbolul boom-ului investiţional care a cuprins toate marile oraşe provinciale ale Rusiei, arată publicaţia americană. Orizontul s-a transformat practic într-o "pădure" de noi case, hoteluri şi clădiri de birouri. Showroom-urile Porsche şi Audi marchează zonele suburbane, în timp ce, pe artera principală a oraşului, logo-uri ca cele ale Hugo Boss sau Citibank se bat pentru atenţia trecătorilor.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite