Aleile din sticlă, alegerea clienţilor pretenţioşi

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Pentru a străbate curtea în stil de vedetă, sunt recomandate investiţii de circa 100 de euro pentru fiecare pas. Românul face multe pentru a atrage priviri invidioase. Până şi în cazul aleilor. Dacă nu are bani suficienţi în acest sens, apelează la falsuri.

Cei mai mulţi, însă, mizează pe lipsa de cunoştinţe a celor ce le privesc peste gard. În topul comenzilor sunt banalele pietre înconjurate de gazon, potrivit lui Adrian Oancă, inginer peisagist.

Pavelele nu mai sunt la modă. De ce? „Nu sar în ochi! În 2008 creşterea cea mai consistentă de comenzi a venit pe zona structurilor realizate din lemn după modelul pontoanelor pentru iahturi.

Costurile acestui lemn adus din Asia variază între 50 şi 80 de euro, la acestea adăugându-se ulterior şi manopera”, spune Oancă.

Nu vă faceţi griji. Există şi aici imitaţii. „O variantă pentru alei sunt plăcile de beton care imită structura lemnului, care pot fi de diferite forme. Aceste plăci se pot aşeza în gazon, la distanţă de un pas, decupându-se gazonul în jurul lor”, spune Diana Cioba, director NEA Garden.

„Utilizarea pietrei presupune lucrări ample. Aleile realizate astfel costă între 25 şi 40 de euro metru pătrat. Există şi pietre mari de doi metri finisate, puse pe suport format din pietriş de diverse culori”, adaugă Oancă.

Concurs de fiţe

Lemnul adus din Asia pentru aleile din România nu e nici pe departe cea mai scumpă soluţie de pe piaţă. „O variantă constă în montarea unor panouri de sticlă groasă , dedesubt existând diverse texturi de piatră sau chiar spoturi luminoase.

Aceste alei au costuri care încep de la 60 de euro metrul pătrat, dar pot ajunge şi la 100 de euro. În general, se pretează pentru grădini mici”, completează acesta. La polul opus, cel mai accesibil material din piaţă este pietrişul.

„Un sac de pietriş de 25 kilograme poate costa aproximativ 51 de lei şi este suficient pentru construcţia unui metru pătrat de alee. O dală de beton costă între 27 şi 41 lei, în funcţie de forma pe care o are placa, iar la un metru pătrat ajung cam două bucăţi”, potrivit Dianei Cioba.

Pavaje pentru buget redus

Florin Argeşanu, de la Ambient Magic, recomandă aleile pavate, ca soluţii mai ieftine. Pe marginea aleilor se pot planta tufe colorate de arbuşti care se pot tunde în diferite forme, sau din trandafiri pitici, spune Cioba.

Pentru un aspect mai rustic se poate opta pentru pietre de dimensiuni mai mari. Iar în acestea se pot da găuri şi apoi planta specii perene. În general, aleile sunt luminate cu lămpi, dar se pot folosi şi leduri colorate.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite