Al-Arrab plăteşte 120 milioane de euro pentru afacerea Electroputere

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Oficialii companiei arabe spun că uzina va intra pe profit în 2009, după majorarea veniturilor cu 80% faţă de nivelul actual. După cinci tentative de privatizare eşuate, statul a reuşit să

Oficialii companiei arabe spun că uzina va intra pe profit în 2009, după majorarea veniturilor cu 80% faţă de nivelul actual.

După cinci tentative de privatizare eşuate, statul a reuşit să parafeze vânzarea pachetului majoritar de acţiuni al Electroputere Craiova cu El-Arrab Contracting, o societate din Arabia Saudită, pentru 2,3 milioane euro. Planurile noului investitor se vor axa pe construcţia de locomotive pe care le va exporta în Arabia Saudită, ţară unde dezvoltarea reţelelor de transport feroviar de-abia începe.

Noul proprietar al Electroputere Craiova face parte dintr-un holding format din alte 30 de societăţi comerciale, care dispune de o cifră de afaceri de aproximativ 40 miliarde de dolari şi este implicat în proiecte de investiţii în special în ţările din Orientul Mijlociu. Valoarea tranzacţiei încheiate ieri, odată cu semnarea contractului de privatizare de către preşedintele AVAS Teodor Atanasiu şi preşedintele Al-Arrab Said Bahjat Said, se ridică la 120 milioane de euro.

Potrivit preşedintelui AVAS, compania arabă şi-a asumat un program investiţional în valoare de 23 milioane de euro, sumă din care peste 3 milioane de euro vor reprezenta investiţiile în protejarea mediului, iar 20 de milioane de euro vor fi fonduri pentru dezvoltarea şi retehnologizarea fabricii craiovene.

Compania Al-Arrab a achiziţionat cele 78.009.632 acţiuni, reprezentând 62,82% din capitalul social al Electroputere pentru 2.340.288 euro, sumă care intră în valoarea totală a tranzacţiei făcute cu statul român. Pentru rezolvarea crizei de lichidităţi existente în societatea craioveană, compania arabă va realiza o infuzie de capital de 36 milioane de euro.

Noul investitor şi-a asumat totodată datoriile societăţii, de aproximativ 64 milioane de euro, nivel al creanţelor pentru care se află în pragul procedurii de insolvenţă. "După cinci tentative de privatizare, cea de-a şasea este făcută la termenul-limită, când societatea Electroputere Craiova era în pragul insolvenţei. De data aceasta s-a reuşit salvarea societăţii prin trecerea în proprietate privată a acţiunilor deţinute de stat", a declarat la ceremonia de semnare a contractului directorul general al Electroputere, Cornel Mondea.

Fără frică de Uniunea Europeană

După ce în cazul privatizării Daewoo Craiova, Uniunea Europeană a deschis o anchetă cu privire la suspiciunea acordării ajutoarelor de stat, reprezentanţii statului susţin că în cazul Electroputere o anchetă a autorităţilor europene nu va fi necesară. "În această privatizare nu este vorba de ajutor de stat, pentru că prin acest contract statul are mult mai mult de câştigat. În cazul lichidării pot spune că s-ar fi acoperit doar 80% din datoriile Electroputere. După semnarea contractului va trebui doar să informăm Comisia Europeană", a declarat preşedintele AVAS, Teodor Atanasiu.

Terenul uzinei nu va fi implicat în tranzacţii imobiliare

Noul proprietar al Electroputere nu are clauze contractuale referitoare la activitatea ce o va desfăşura la Craiova, singurele clauze fiind cele privitoare la investiţiile ce urmează a fi făcute. "În schimb dacă pe viitor noul proprietar va dori să îşi schimbe planul de afaceri, acest lucru poate fi făcut doar cu acordul AVAS, lucru care are valoare de clauză contractuală", susţine Atanasiu.

Deşi recunoaşte că pentru producţie dispune prea mult spaţiu, conducerea Al-Arrab susţine că nu va implica terenul de la Electroputere în tranzacţii imobiliare. "Societatea va fi implicată în proiectul de implementare a căilor ferate în Arabia Saudită, un proiect gigant, ceea ce va transforma Electroputere într-o prioritare pentru partenerii noştri de afaceri, implicit bănci.

Estimăm că în 2009 va fi anul în care Electroputere va ieşi pe profit, astfel că în 2012 producţia va creşte de cinci ori, iar în 2018 societatea va fi de 10 ori mai mare decât astăzi", a declarat preşedintele Al-Arrab Said Bahjat Said.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite