Agricultura poate fi şansa ieşirii din criză

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Românii preferă alimente autohtone, fermierii trebuie sprijiniţi pentru a face faţă cererii. Ultimele sondaje arată că românii sunt "consumatori patrioţi", preferând în special mâncarea şi băutura autohtonă. De aici poate veni salvarea agriculturii.

Cu toate necazurile provocate de ignoranţa autorităţilor faţă de tema agriculturii, anul acesta, recoltele au fost semnificativ mai mari decât cele din anii trecuţi, mai ales faţă de cea din 2007. Altfel spus, potenţialul agricol este enorm şi merită valorificat într-o măsură mult mai mare decât până acum.

Criza cu care ne confruntăm acum aduce şi un argument în plus pentru care agricultura trebuie să devină prioritatea numărul unu a viitorului guvern: preferinţa românilor pentru mâncarea şi băutura românească.

Subvenţiile n-ar trebui să mai întârzie

Una dintre marile probleme ale exploataţiilor agricole este subfinanţarea, la care se adaugă - destul de des - întârzierea subvenţiilor.

Ultimul exemplu: pentru înfiinţarea culturilor de toamnă, banii trebuiau să ajungă în septembrie la fermieri, adică la momentul începerii lucrărilor, au ajuns abia acum, în noiembrie...

„Acum avem o recoltă bună tocmai pentru că anul trecut subvenţiile pentru campania de toamnă s-au dat la timp“, au precizat, în repetate rânduri, reprezentanţii asociaţiilor agricole, sindicale şi patronale.

Această lecţie ar trebui luată în seamă de viitorii diriguitori ai agriculturii, mai ales având în vedere şi potenţialul suplimentar de piaţă pentru alimentele româneşti.

O întreagă industrie poate fi salvată

În construcţii, când ramura de bază creşte, o duc bine şi furnizorii principalilor operatori. Acelaşi lucru este valabil şi pentru agricultură: dacă afacerile fermierilor merg (şi pot merge doar dacă statul îi acordă prioritate), atunci atât producătorii de seminţe, îngrăşăminte sau utilaje, în amonte, cât şi industria alimentară, în aval, au şanse de dezvoltare.

Necesitatea ca agricultura să devină o prioritate pentru viitoarea guvernare este dată şi de faptul că în acest domeniu şi în industriile conexe se regăsesc şi cei mai mulţi angajaţi din totalul la nivel naţional, potrivit statisticilor oficiale.

Ce măsuri poate lua următorul guvern

Specialiştii din agricultură aşteaptă, în primul rând, o reorganizare a pieţei de desfacere a produselor de bază. Este de-ajuns să ne amintim că hipermarketurile cumpără legume şi fructe din import nu pentru că nu s-ar vinde cele româneşti, ci pentru că acestea nu pot fi livrate continuu.

De asemenea, direcţionarea subvenţiilor către sectorul primar, la nivelul producătorilor, ar putea fi o soluţie. Fermierii mai aşteaptă şi o alocare din timp a plăţilor, astfel încât acestea să nu mai întârzie.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite