Afacerile românilor, ameninţate de criză

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Scăderea bursei, blocajul din imobiliare şi scumpirea creditelor bancare diminuează consistent profiturile miliardarilor. Pentru a se pune la adăpost de efectele crizei, oamenii de afaceri români îşi reduc costurile şi investiţiile ca să nu fie nevoiţi să apeleze la credite.

Criza financiară care a „pârjolit” America nu se resimte acut  în România, spun oamenii de afaceri, deşi efectele acesteia nu au întârziat să se propage în Europa. Chiar dacă Bursa a scăzut cu peste 60% de la începutul acestui an, iar imobiliarul stagnează, celelalte domenii ale economiei nu dau încă semne evidente că ar fi afectate.

Cert este că încrederea investitorilor străini pentru piaţa românească este scăzută, ceea ce a condus şi la deprecierea puternică a monedei naţionale de la începutul acestei luni.

„Primele scăderi în averile românilor vor fi reflectate în special de piaţa de real estate, care în lipsa apetitului pentru investiţii vor scădea pentru prima oară după opt ani de creşteri importante”, spune Mihail Marcu, preşedinte MedLife şi NautiLife. Acesta adaugă că, de asemenea, piaţa materialelor de construcţii şi a dezvoltatorilor de proiecte imobiliare va avea serios de suferit.

În general, cele mai stabile industrii în timpul recesiunilor economice sunt agricultura, farma şi domeniul medical care, probabil, nu vor ajunge la căderi, dar îşi vor diminua semnificativ creşterea.

Cum reacţionează oamenii de afaceri?

Investitorii încearcă să se pună la adăpost de posibilele efecte nedorite. Unii recunosc că deja şi-au diminuat investiţiile, astfel încât să-şi reducă costurile cu creditele bancare. Alţii au fost nevoiţi chiar să reducă numărul angajaţilor, în special în domeniul construcţiilor. Per ansamblu, majoritatea celor chestionaţi de „Adevărul“ consideră că recesiunea economică internaţională nu i-a afectat major, deocamdată.

”Dacă lucrurile se agravează, voi opri toate investiţiile şi dacă recesiunea va fi gravă, voi închide anumite părţi mai puţin eficiente ale businessului”, spune Radu Octavian, preşedintele grupului Diverta.  Gheorghe Caruz, preşedintele grupului cu acelaşi nume, îşi reduce cheltuielile ca să nu fie nevoit să apeleze la credite, micşorând cât mai mult eventualele pierderi.

Vânzări în scădere, pe segmentul imobiliar

Primele scăderi ale averilor din România sunt reflectate în special de piaţa de real-estate. „Piaţa imobiliară este afectată de această criză. Ne-am trezit noi mai deştepţi şi am ridicat preţurile fără să ţinem cont de veniturile românilor. Tunurile astea imobiliare nu au dus la nimic bun”, consideră Ioan Neculaie, acţionar majoritar al grupului Prescon Braşov. Totodată, piaţa materialelor de construcţii şi a dezvoltatorilor de proiecte imobiliare se pare că va avea serios de suferit.

Dragoş Bonea, acţionarul majoritar al Delta Distribution, companie specializată în importul şi comercializarea plăcilor ceramice, spune că, „dacă în primul semestru cifra de afaceri a crescut cu 18%, în primele luni din semestrul al doilea, înregistrăm scăderi de aproximativ 8%”.

Şi această involuţie este cauzată de stagnarea sau chiar blocarea mai multor proiecte rezidenţiale. În piaţa imobiliară se vorbeşte deja nu doar despre o stagnare, ba chiar de o scădere importantă. „Pe imobiliare e chiar mai grav. Nu numai că nu sunt creşteri, dar există o diminuare serioasă a vânzărilor, de 50% în ultimele 3-4 luni, faţă de prima jumătate a anului”, a declarat Ionuţ Negoiţă, preşedintele Grupului Pro Confort, investitor important în imobiliar.

Statul poate diminua efectele negative

Intervenţia statului este considerată de toţi oamenii de afaceri mai mult decât necesară.  Ovidiu Tender nu ştie cum vor evolua lucrurile şi nu poate face previziuni, „pentru că totul depinde de deciziile pe care le vor lua autorităţile în perioada următoare”. Gheorghe Caruz, proprietarul holdingului cu acelaşi nume, spune că efectele crizei pot fi mai mari sau mai mici în funcţie de măsurile care se iau. „Dacă Guvernul nu ia măsuri, pot apărea şi la noi probleme”, spune acesta.

image

Nu se mai cum­pără şi nu se mai vinde nimic. Cons­trucţiile le-am cam oprit şi aştept să văd ce se întâmplă.

image


Jabri Ahmad Tabrizi
om de afaceri din Timiş

image

Criza există. Să sperăm că nu-şi va arăta colţii şi în România. Sunt optimist. La noi, băncile sunt solide.

image


Constantin Popeci
om de afaceri din Dolj

Marii perdanţi, jucătorii pe Bursă

Efectele crizei financiare internaţionale au fost acut resimţite pe piaţa românească de capital. Numai de la începutul anului, indicele compozit al Bursei de la Bucureşti a pierdut 60,8%, iar segmentul Societăţilor de Investiţii Financiare (SIF) a fost marcat de o scădere medie de peste 79%.

Dan Ioan Popp, preşedintele Impact Bucureşti, companie listată la BVB, spune că, în decurs de un an, averea lui s-a diminuat cu peste 100 de milioane de euro, resimţind efectele crizei mult mai acut decât ceilalţi jucători de pe piaţa de capital. Popp deţine aproximativ 29% din acţiunile companiei Impact Bucureşti.

Businessul lui constă în dezvoltarea de ansambluri rezidenţiale. Un alt jucător activ pe Bursa autohtonă, Cătălin Chelu, cu o avere evaluată în „Adevărul 500 Miliardari” la 180-185 milioane de euro, consideră că o cuantificare a pierderilor suferite în 2008 nu ar avea în acest moment nicio relevanţă.

„Nu mă prea gândesc la pierderi pentru că investiţiile mele sunt pe termen lung. O parte din declinul înregistrat de Bursa românească ar fi putut fi amortizată prin implicarea autorităţilor”, subliniază Chelu.

În privinţa revenirii pieţei, oamenii de afaceri români nu sunt foarte optimişti. În lipsa investitorilor străini, Bursa nu se va redresa prea curând, spun antrepreorii.

La realizarea acestor pagini au participat şi: Alexandra Irimiea, Raluca Bâra, Adriana Drăguşin, Diana Drinceanu şi Teodora Bodeanu

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite