Afaceri şi chirii în scădere pe segmentul de retail

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Afaceri şi chirii în scădere pe segmentul de retail
Afaceri şi chirii în scădere pe segmentul de retail

Livrarea a peste 100.000 de metri pătraţi de spaţii comerciale în primul semestru din 2009 a dus la creşterea ofertei în acest sector

Volumul cifrei de afaceri pentru comerţul cu amănuntul, cu excepţia autovehiculelor şi motocicletelor, a scăzut în septembrie, atât ca serie brută, cât şi ajustată în funcţie de zilele lucrătoare şi sezonalitate, cu 1,4% faţă de august şi cu 11,8%, respectiv 13,9%, faţă de luna similară din 2008, potrivit datelor Institului Naţional de Statistică.
Această tendinţă a fost suprinsă şi de studiul „Piaţa Imobiliară Bucureşti semestrul I 2009”, realizat de compania de consultanţă imobiliară BNP Paribas Real Estate. „Înrăutăţirea mediului de afaceri pentru retaileri este reliefată de scăderea evidentă a volumului tranzacţiilor comerciale din primul semestru al acestui an, comparativ cu aceeaşi perioadă din 2008”, se arată în raportul menţionat. Diminuările vânzărilor au variat înre minus 1,5% în ianuarie şi minus 18% în iunie.
Magazinele de tip discount nu au fost afectate de această tendinţă, ba dimpotrivă, vânzările lor au înregistrat evoluţii pozitive. Aceste aprecieri au fost însă insuficiente pentru a contrabalansa stocul mare de spaţii comerciale finalizate în primele şase luni ale anului. Construcţia acestor centre comerciale a fost demarată înainte declanşării crizei economice, când exista un real dezechilibru între cererea mare a retailerilor internaţuionali şi oferta, pe atunci scăzută, de spaţii comerciale moderne. Numai în Bucureşti, stocul de spaţii comerciale a crescut în perioada analizată cu 110.000 de metri pătraţi, ridicând totalul la 1.060.000 de metri pătraţi.

Chirii lunare pe metru pătrat între 20 şi 80 de euro

Recesiunea a schimbat totul şi noile spaţii au rămas vacante. Care a fost urmarea acestei supraoferte? Diminuarea chiriilor. Începutul anului 2009 a adus o scădere semnificativă a chiriilor medii pentru spaţiile comerciale stradale, cu valori cuprinse între 15% şi 35%, în funcţie de localizarea proprietăţilor, potrivit BNP Paribas Real Estate. În centrele comerciale, chiriile au înregistrat un trend descendent, mai ales în cazul proiectelor cu disponibilitate mare a spaţiilor comerciale. Pentru suprafeţele mai mari de 100 de metri pătraţi, chiriile s-au situat între 20 şi 40 de euro pe metru pătrat pe lună, iar pentru spaţiile mai mici de 100 de metri pătraţi, între 60 şi 80 de euro pe metru pătrat pe lună.

Scăderi pe toată linia

Problema supraofertei a afectat totate segmentele pieţei imobiliare în primul semestru din 2009. Stocul de birouri din Capitală a crescut cu 195.000 de metri pătraţi, până la un total de 2,1 milioane de metri pătraţi construiţi. Deşi, procentual, suprafaţa de clădiri de birouri finalizată în primul semestru a fost cu 17% mai mică decât în 2008, gradul de ocupare a scăzut semnificativ. „Cererea pe acest segment nu se mai manifestă activ, ci trebuie creată şi dezvoltată pentru chiriaşii existenţi pe piaţă”, se arată în raportul BNP Paribas Real Estate. Cu alte cuvinte, proprietarii de clădiri office trebuie să ofere diverse stimulente, printre care şi reducerea preţului de închiriere. Astfel, chiriile solicitate pentru birourile de clasă A situate în centrul oraşului au variat între 18 şi 20 de euro lunar în prima jumătate a anului.
Pe segmentul rezidenţial, supraoferta a apărut ca urmare a diminuării drastice a vânzărilor. Astfel, cu toate că au fost lansate puţine proiecte noi, stocul de locuinţe neocupate a crescut.  În aceste condiţii, „tendinţa generală a preţurilor de vânzare a fost de scădere evidentă, reflectată şi în nivelul preţului de listă, nu doar disimulată sub forma unor stimulente oferite de proprietari pe o anumită perioadă”, explică autorii studiului BNP Paribas. În general, preţurile de vânzare pentru apartamentele destinate segmentului mediu şi mediu ridicat au variat între 1.100 şi 1.500 de euro pe emtru pătrat, cu un nivel mai scăzut în cazul apartamentelor situate în zonele periferice.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite