Acvariu de 250.000 de euro

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Acvariu de 250.000 de euro
Acvariu de 250.000 de euro

Volumul minim al unui astfel de element decorativ este de 150 de litri. Clienţii români optează pentru variantele ieftine. Acvariile pentru peşti de apă dulce sunt cele mai căutate. Cei mai cumpăraţi peşti costă în medie 20 de lei.

Acvariile sunt produse scumpe, destinate, în special, clasei de lux. Sunt totuşi destui amatori. „Acvaristica pare un joc la început, dar după ce te laşi prins poate deveni o adevărată nebunie”, avertizează Florin Racoviţă, general manager al companiei on-line acvariidevis.ro. Lucrările se fac în totalitate la comandă.  Nu există, aşadar, un produs stas. România nu este o ţară tocmai evoluată la acest capitol, potrivit specialiştilor în domeniu.

Acvarii bogate, acvarii sărace

Clienţii aleg acvariile pentru funcţia lor estetică şi optează pentru variantele ieftine. Acvariile pentru peşti de apă dulce sunt cele mai căutate. Cei mai cumpăraţi peşti costă în medie 20 de lei. Costul minim al unui astfel de produs este de 1.000 de euro, incluzând toate elementele necesare.

„Un preţ maxim este greu de stabilit pentru că depinde de nebunia fiecăruia”, spune Racoviţă. Cea mai mare comandă primită de compania acvariidevis.ro a valorat 65.000 de euro. A fost un acvariu de apă dulce în care fiecare element utilizat a fost costisitor. Dacă în acest caz s-ar fi construit un acvariu de apă sărată după aceleaşi coordonate, costurile ar fi fost de 250.000 de euro.

Marian Anton, reprezentat al unei alte companii din domeniu, spune că acesta a fost un caz fericit. Pentru firma sa, comanda cea mai mare a presupus realizarea unui acvariu de 3,5 tone, amplasat într-un birou. Acesta a presupus investiţii totale de 30.000 de euro. Toţi peştii au fost aduşi din Germania, fiind foarte scumpi. Un singur exemplar costă 300 de euro.

Costurile ridicate pentru acest tip de produse ţin în principal de calitatea sticlei utilizate. „Sticla este cea care are cea mai mare pondere în costuri. Noi avem un program pe calculator prin care stabilim care este grosimea optimă pentru sticla utilizată, în funcţie de dimensiunile acvariului”, spune Marian Anton.

Peştii au, şi ei, valori variate. Preţul peştişorilor începe de la trei lei şi ajunge la 150 de euro. Cei mai cumpăraţi sunt cei cu preţuri de până la 20 de lei. „Când se apelează la peşti mai scumpi, cum sunt cei de la 150 de euro, nu mai sunt cumpărate multe exemplare, deoarece aceste specii au nevoie de un spaţiu mai mare”, explică Anton. Restul costurilor legate de realizarea unui acvariu sunt relativ uşor de stabilit.

Peştii şi sticla fac diferenţa

„Ca dimensiuni, un acvariu trebuie să aibă un volum minim de  150 de litri. De la aceste date se poate crea ceva în el”, precizează Racoviţă. Un volum de 150 de litri corespunde unei lungimi de un metru, unei lăţimi de 30 de centimetri şi unei înălţimi de 50 de centimetri. Pentru un acvariu de 150 de litri, doar sticla costă în medie 500 de lei, potrivit lui Anton.

Filtrele interne sunt mai indicate, fiind mai ieftine, respectiv 150-200 de lei. Un încălzitor costă 50 de lei. Un acvariu în perete trebuie marcat cu o ramă tip tablou, iar în acest caz eşti nevoit să apelezi la un dispozitiv automat pentru hrănire, care costă aproximativ 150 de lei. Decorurile costă 500 de lei. Plantele de acvariu sunt, de obicei, artificiale. Acesta costă între şapte şi 25 de lei şi sunt necesare minimum 20 de bucăţi.

1.000 de euro este preţul minim al unui acvariu complet echipat.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite