Acoperişul uşor scade preţul construcţiei cu o treime

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Acoperişul uşor scade preţul construcţiei cu o treime
Acoperişul uşor scade preţul construcţiei cu o treime

Costul unui sistem complet de învelitoare variază in funcţie de structura acestuia şi de accesoriile incluse. Acoperişul este unul dintre punctele - cheie de protejare a casei. Şi asta pentru că are o importanţă deosebită în asigurarea unui echilibru termic stabil.

Contrar credinţei generale, acoperişul ideal nu închide precum ambalarea în vid, ci protejează casa, permiţând în acelaşi timp ventilarea.

„Casa interacţionează cu mediul înconjurător, respiră”, spune Mădălina Dumitru, country marketing manager Ruukki România. Un sistem de acoperiş eficient include izolaţii, spaţii de ventilare, accesorii pentru evacuarea apelor pluviale, elemente de racordare şi ventilaţie, accesorii de fixare şi de siguranţă, accesorii de închidere, precum şi diverse materiale de izolare fonică.

Tipul învelitorii depinde de gradul de înclinare

Cu cât acoperişul are mai multe „ape” şi, implicit, un model mai complex, cu atât şi suprafaţa lui desfăşurată este mai mare. Ca atare, investiţia va creşte, în funcţie de suprafaţă şi de accesoriile necesare. „Apele” sunt înclinările şi curburile acoperişului, modelul său structural.

„Atunci când alegeţi tipul de profil pentru acoperişul din tablă tip ţiglă este foarte important să luaţi în calcul gradul de înclinare, întrucât fiecare model a fost conceput pentru a fi montat la un anumit grad de înclinare”, detaliază Mădălina Dumitru.

Greutatea acoperişului trebuie calculată încă de la realizarea proiectului casei. Cel mai uşor este acoperişul din tablă tip ţiglă, respectiv 4,8 kilograme pe metrul pătrat. Un acoperiş clasic din ţiglă ceramică are o greutate de 45 de kilograme pe metru pătrat. „Alegerea unui acoperiş mai uşor înseamnă şi mai puţine materiale de construcţie pentru structura principală a clădirii, generând economii de până la 30%”, explică reprezentantul Ruukki.

Nu numai grosimea tablei este importantă, ci mai ales calitatea aliajului de oţel şi a straturilor de protecţie, pentru că acestea sunt cele care vor conferi rezistenţa în timp a acoperişului. Aceste elemente cresc preţul învelitorii, dar, în acelaşi timp, protejează tabla de rugină, de acţiunea ultravioletelor, a sărurilor din aer şi a altor factori de mediu.

În funcţie de locul în care este construită clădirea, se adaugă şi diverse accesorii. Elemente precum opritorul şi sfârtecătorul de zăpadă ajută la evitarea accidentelor generate de căderile masive de zăpadă sau gheaţă de pe acoperiş. „Prezenţa unor astfel de elemente la  casele situate în zone cu trafic intens sau poziţionate cu faţada direct în stradă este impusă oricum prin lege” ,spune Mădălina Dumitru.

Sisteme speciale pentru zonele muntoase

Iarna, diferenţele de temperatură între zi şi noapte pot determina topirea unei mici grosimi din stratul de zăpadă, în zona în care aceasta se află în contact direct cu acoperişul. Şi specialiştii Lindab recomandă montarea unui sistem profesionist de parazăpezi în zona muntoasă.

„Acestea au şi rolul de a proteja jgheaburile şi burlanele, precum şi ferestrele de mansardă”, spune  Ioan Farcaş, Director Dezvoltare Produse Lindab România. În funcţie de mărimea acoperişului, proprietarul casei poate alege între două variante: parazăpezile tubulare sau grilajele. În zonele cu ninsori abundente specialiştii Lindab le recomandă pe cele din urmă. „În plus, este indicat, pentru acoperişurile din zona muntoasă, acoperirea lor cu un strat de poliester lucios, care previne formarea muşchilor şi a lichenilor“, consideră Ioan Farcaş.

Economie

Top articole

Partenerii noștri


Ultimele știri
Cele mai citite