Conversia în acţiuni a datoriei Oltchim la AVAS are girul Guvernului

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Conversia în acţiuni a datoriei Oltchim la AVAS are girul Guvernului
Conversia în acţiuni a datoriei Oltchim la AVAS are girul Guvernului

Guvernul va aproba miercuri un memorandum privind conversia în acţiuni a datoriilor acumulate de Oltchim la AVAS, a declarat astăzi premierul Emil Boc.

De asemenea, Executivul va aproba garantarea a 80% din programul de investiţii a combinatului, în valoare de 400 de milioane de euro.

Premierul Emil Boc a mai spus că speră ca Oltchim să preia principalul furnizor de materii prime, petrochimia din cadrul rafinăriei Arpechim, la începutul lunii august.

Creanţa deţinută de AVAS la Oltchim se ridică la circa 140 de milioane de euro. Intenţia de transformare a creanţei în acţiuni datează de circa doi ani, însă nu a putut fi concretizată din cauza opoziţiei acţionarilor minoritari ai Oltchim, respectiv compania germană Petro Carbo Chem.

Pierderi şi în acest an

Combinatul chimic Oltchim Râmnicu Vâlcea estimează că va avea şi în acest an pierderi, întrucât nu va achiziţiona divizia de petrochimie de la Apechim, principalul furnizor de materii prime, decât în luna august, potrivit bugetului de venituri şi cheltuieli aprobat în ultima Adunare Generală a Acţionarilor.

În condiţiile în care instalaţiile de petrochimie sunt închise încă din toamna anului trecut, Oltchim funcţionează la doar 40% din capacitate. Odată cu preluarea petrochimiei, combinatul va produce la capacitate normală.

Oltchim prognozează că are nevoie de 70 de milioane de euro pentru a cumpăra petrochimia de la Arpechim.

Astfel, Oltchim estimează că va avea, la finele anului 2009, pierderi de 151,7 milioane de lei. Pentru perioada 1 ianuarie – 31 iulie 2009, pierderile se vor ridica la 157 de milioane de lei, urmând ca, în ultimele cinci luni ale anului, să fie obţinut un profit de 5,3 milioane de lei.

Societatea face precizarea că va îndeplini obiectivele din bugetul de venituri şi cheltuieli numai dacă reuşeşte achiziţia activităţii de petrochimie din cadrul rafinăriei Arpechim.

AVAS deţine 54,7% din acţiunile Oltchim, Petro Carbo Chem are 12,1% din titluri, iar restul aparţin altor acţionari.

Combinarul chimic din Râmnicu Vâlcea a avut, anul trecut, pierderi de 225 de milioane de lei.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite