ANRM scoate la licitaţie în noiembrie perimetre din Marea Neagră

0
Publicat:
Ultima actualizare:
ANRM scoate la licitaţie în noiembrie perimetre din Marea Neagră
ANRM scoate la licitaţie în noiembrie perimetre din Marea Neagră

Agenţia Naţională pentru Resurse Minerale (ANRM) va organiza, în noiembrie, licitaţii pentru concesionarea unor perimetre aflate pe platoul continental al Mării Negre şi pe uscat, a declarat preşedintele instituţiei, Gelu Mărăcineanu.

În urmă cu o lună, Romgaz a primit dreptul de a realiza prospecţiuni în perimetrul Muridava Est din Marea Neagră, care încorporează întreaga zonă neconcesionată din cea câştigată de România în procesul de la Haga.

Perimetrul Muridava Est are o suprafaţă de 5.850 de kilometri pătraţi.

Organizarea unor runde de apel public pentru concesionare zonei, în vederea explorării şi, eventual, a producţiei, se poate realiza la cererea ANRM sau a oricărui agent economic. În acest caz, suprafaţa se împarte în perimetre de câte 1.000 de kilometri pătraţi, care vor fi licitate.

„Permisul de prospecţiune nu este exclusiv. Orice companie atestată la Agenţia Naţională pentru Resurse Minerale (ANRM) poate cere şi primi permisul de prospecţiune pentru această zonă. Romgaz a fost primul venit. Dacă vor cere acest lucru şi alte companii atestate, le vom pune în legătură cu Romgaz pentru a-şi coordona operaţiunile”, declara, pentru „Adevărul”, preşedintele ANRM, Gelu Mărăcineanu.

Sterling vrea să se extindă în Marea Neagră

Potrivit lui Mărăcineanu, compania canadiană Sterling Resources, care explorează alte două blocuri în Marea Neagră, a cerut şi ea permisul de prospecţiune în perimetrul Muridava Est, însă solicitarea a fost respinsă, întrucât compania nu este atestată la ANRM.

Petrom este o altă companie care şi-a arătat interesul pentru aceste perimetre.

Mărăcineanu a explicat că lucrările de prospecţiune seismică au rolul de a identifica ipoteze cu privire la posibilitatea existenţei unor structuri gazeifere sau petrolifere în acele zone.

Companii din Statele Unite şi China, cu ochii pe Marea Neagră

Companiile care vor să facă prospecţiuni au la dispoziţie trei ani pentru acest lucru. Datele rezultate din lucrările de prospecţiune sunt proprietatea celor care au realizat aceste lucrări, iar companiile care vor participa la licitaţiile pentru explorare au posibilitatea de a le achiziţiona, contra cost.

„Romgaz şi celelalte companii care vor face prospecţiuni sunt avantajate că se află în posesia unor informaţii pe care le pot valorifica. Avantajul pentru ANRM este că va atrage la licitaţii mai multe companii, de o mai mare importanţă, în condiţiile în care vor exista date despre aceste zone. Totuşi, cei care au realizat prospecţiunile nu au drept de preempţiune pentru explorare şi producţie”, a explicat Mărăcineanu.

Acesta a subliniat că zona este văzută de industria mondială de profil ca având un potenţial important. „Romgaz, Petrom-OMV, companii din China şi Statele Unite au spus toţi: «Când daţi drumul la licitaţii, suntem şi noi acolo, să ştiţi că ne înteresează». E o zonă care are un potenţial important de hidrocarburi”, susţine oficialul ANRM.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite