Tudor Niculescu varsă caimacul din cafenele în imobiliare

0
Publicat:
Ultima actualizare:

În urmă cu un an, Tudor Niculescu, acţionar majoritar al lanţului de cafenele Turabo Cafe, îmi spunea că vrea să cumpere tot ce înseamnă cafenea în România. O afirmaţie îndrăzneaţă

În urmă cu un an, Tudor Niculescu, acţionar majoritar al lanţului de cafenele Turabo Cafe, îmi spunea că vrea să cumpere tot ce înseamnă cafenea în România. O afirmaţie îndrăzneaţă pentru un om de afaceri de 28 de ani. După doar patru luni, el devenea, în schimbul a 500.000 de euro, proprietarul reţelei Dark din hipermarketurile Real. Acum îşi face intrarea în forţă în lumea afacerilor imobiliare. După o investiţie de două milioane de euro într-un imobil cu apartamente de lux, Niculescu atacă şi piaţa de birouri

Umbră, o privelişte frumoasă la malul lacului, câteva fete bronzându-se lângă piscină şi un grup de muncitori care pun la punct ultimele detalii. Aşa arată ultima şi cea mai mare proprietate din portofoliul lui Tudor Niculescu, managerul celui mai extins lanţ de cafenele de pe piaţa autohtonă.

"În momentul în care am văzut locaţia (fostul club Cuba din Capitală) şi potenţialul acestuia am decis să îl fructific", spune omul de afaceri.

A investit deja, în ultimele două luni, nu mai puţin de 2,5 milioane de euro în reamenajarea complexului care se întinde pe aproape un hectar. Este optimist. Speră să îşi recupereze investiţia în maximum doi ani şi jumătate, pentru că mizează pe apetitul pentru distracţie al bucureştenilor.

Piaţa de birouri, următoare direcţie

A lucrat iniţial în asigurări, apoi a deschis împreună cu doi prieteni un internet cafe. La 23 de ani aveau deja două locaţii, ca apoi să le vândă şi în 2003 să pună bazele lanţului Turabo.

În scurt timp a cumpărat pentru aproximativ 30.000 de euro o parte din acţiunile asociaţilor. Pentru că nu şi-a permis să plătească tot pachetul de 66% din acţiuni, a atras-o în afacere pe sora sa, Crina Runceanu.

De anul trecut şi-a extins afacerile. A intrat în imobiliar printr-o investiţie de două milioane de euro într-un bloc de locuinţe de lux. A vândut imediat apartamentele pentru 2.700 de euro pe metru pătrat şi a oprit unul pentru el.

Următoarea mutare ca dezvoltator imobiliar este construirea unui centru de afaceri pe Mircea Vodă. "Tot în Capitală", subliniază în timp ce dă o serie de indicaţii prin telefon, cu privire la amenajarea unei cafenele.
În urma unei investiţii de şase-şapte milioane de euro, Niculescu va construi, începând de luna viitoare, 7.000 de metri pătraţi de spaţii de birouri.

2,4 milioane de euro pentru cafeneaua din Episcopiei

Caută în continuare o clădire veche pe care să o transforme în hotel, dar ofertele din prezent nu se pliază pe planurile de dezvoltare ale companiei pe care o conduce. "Am avut multe discuţii cu o serie de proprietari, am ofertat trei locaţii, dar preţul cerut era prea mare", spune deloc descurajat.

"Totul se învârte în jurul afacerilor", este mottoul după care se ghidează Niculescu. Are şapte firme în grup, dintre care ultima - Turabo Real Estate - se ocupă şi de achiziţionarea spaţiilor în care operează cafenelele.

A plătit deja 2,4 milioane de euro pentru locaţia primei cafenele Turabo, de pe Episcopiei. "Banul are valoare atât timp cât este investit". A beneficiat însă şi de ajutorul familiei. "Multe dintre proprietăţile părinţilor sunt ipotecate pentru creditele contractate de mine".

Ceasurile, o pasiune costisitoare

Este mândru de ce a realizat până acum şi spune, fără modestie, cum din 2003 şi-a dublat şi chiar triplat afacerile în fiecare an.

"Anul trecut am reuşit să mă desprind de toată concurenţa şi pentru prima dată nu am mai căutat locaţiile, ci proprietarii ne-au căutat pe noi", mărturiseşte zâmbind. Până acum a deschis patru astfel de locaţii, printre care şi cafeneaua de pe Radu Beller, în care a investit 200.000 de euro.

Nu a avut însă doar succese. Cafeneaua din City Mall a fost închisă în urma unor neînţelegeri cu proprietarii şi încă se află în proces cu un francizat Turabo, care nu a respectat clauzele contractuale. Tocmai de aceea a decis să renunţe la extinderea lanţului prin franciză. A încercat să facă afaceri şi în străinătate, dar din cauza birocraţiei şi a corupţiei nu a continuat.

Chiar şi atunci când pleacă în vacanţe, călătoreşte doar în locuri care îl pot ajuta în dezvoltarea businessului. Din ultimul concediu - New York şi Miami - speră să implementeze multe din lucrurile pe care le-a văzut, precum designul sau serviciile.

Are şi o pasiune costisitoare. Ceasurile. Poartă la încheietura mâinii o piesă de 16.000 de euro. Cu mai puţin de zece astfel de ceasuri ar putea să deschidă încă o cafenea, care îl costă în medie 150.000 de euro. Deţine o singură proprietate rezidenţială, un apartament în blocul construit de el şi conduce un Audi A8, brand pe care l-a admirat din adolescenţă.

Până la sfârşitul anului are în plan alte cinci cafenele. Trei în provincie şi două în Capitală. Cum este implicat în multe proiecte în prezent, speră să aibă timp şi pentru mult aşteptata extindere în afara graniţelor, cel mai probabil la Praga. "Nu vreau ca în acelaşi timp să am două proiecte de importanţă capitală".

Pe scurt

A absolvit Facultatea de Finanţe-Bănci din cadrul Universităţii Titu Maiorescu

La 21 de ani a deschis împreună cu doi prieteni un internet cafe

Anul trecut a intrat în imobiliare printr-o investiţie de două milioane de euro într-un bloc de locuinţe

A renunţat la extinderea lanţului Turabo în sistem de franciză pe fondul unor neînţelegeri cu partenerii actuali

Este pasionat de afaceri şi călătorii

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite