Tranzacţiile, blocate de prea multe zerouri

0
Publicat:
Ultima actualizare:

La Iaşi, vânzările de locuinţe din imobilele vechi pot fi numărate pe degete, deşi preţurile au scăzut în ultima perioadă cu 10% Jucătorii de pe piaţa imobiliară a Iaşiului sunt

La Iaşi, vânzările de locuinţe din imobilele vechi pot fi numărate pe degete, deşi preţurile au scăzut în ultima perioadă cu 10%

Jucătorii de pe piaţa imobiliară a Iaşiului sunt convinşi că preţurile apartamentelor vor scădea. Nu acelaşi lucru se poate spune despre preţul terenurilor, care încă mai creşte.

La sfârşitul anului 2007, un apartament vechi cu două camere dintr-o zonă semicentrală a Iaşiului cu o suprafaţă medie de 50 metri pătraţi se vindea pentru 70.000-75.000 de euro. Acum, acelaşi apartament se tranzacţionează cu până la 10.000 de euro mai puţin.

Trendul descendent se va menţine şi în a doua jumătate a anului în curs. Până la sfârşitul anului 2008, preţurile vor scădea cu cel puţin 10% chiar şi în cele mai bune cartiere ieşene. "În următoarele şase luni, proprietarii vor fi nevoiţi să ceară pentru o locuinţă cu două camere cel mult 60.000 - 65.000 de euro", a declarat pentru "Adevărul" Diana Podaru, directorul agenţiei imobiliare Velis din Iaşi.

Agenţiile se reorientează către alte segmente

Pe lângă cererea tot mai redusă, lipsa tranzacţiilor de pe piaţa rezidenţială a dus chiar şi la schimbarea activităţilor agenţiilor imobiliare. Unii brokeri din piaţă au decis să nu mai intermedieze vânzări de apartamente şi se axează pe tranzacţii cu terenuri, potrivit proprietarului agenţiei locale Zimbru, Bogdan Radu.

"Nu se mai vinde nimic în materie de apartamente. Preţurile sunt încă prea mari", spune Radu. Potrivit acestuia, responsabili de preţurile exagerate ale locuinţelor sunt atât agenţiile imobiliare cât şi proprietarii. "Avem şi noi, agenţiile imobiliare, partea noastră de vină, dar cred că şi vânzătorii au părăsit de mult realitatea cerând preţuri exagerate", consideră Radu.

Unii proprietari de apartamente susţin însă altă variantă. "Preţurile au fost umflate artificial de agenţiile imobiliare. Am vrut să vând un apartament pe care eu îl evaluam la 55.000 de euro.

Agentul mi-a spus că nu putem cere mai puţin de 60.000 de euro, pentru că se strică piaţa", povesteşte o localnică. Cu toate acestea, locuinţa a fost vândută cu puţin peste 50.000 de euro, după trei luni de la data apariţiei pe piaţă. Şi doar după ce proprietara a renunţat la colaborarea cu agenţia imobiliară.

Nu mai sunt bani pe piaţă

Brokerii locali susţin că blocajul de pe piaţă este determinat de înăsprirea condiţiilor de creditare. "Dacă în 2007 s-au simplificat politicile de creditare, din 2008 băncile au început să fie mult mai dure în acordarea creditelor. S-a împuţinat numărul celor care îşi pot permite un apartament. Nu mai sunt bani pe piaţă", este de părere Andrei Baştovoi, directorul agenţiei ieşene Agenţia Imobiliară.

Şi diminuarea veniturilor înregistrate de ieşenii care lucrează în străinătate este un factor care a contribuit la îngheţarea pieţei. În plus, la Iaşi au început să fie dezvoltate proiecte de anvergură în domeniul locuinţelor colective, fapt ce atrage diminuarea preţurilor la apartamentele din blocurile mai vechi.

"Anul acesta s-au solicitat şi eliberat autorizaţii de construcţie pentru locuinţe colective cât nu s-au dat în trei ani. Mai sunt şi câteva zeci de cereri care nu vizează minicartiere ci doar câte un bloc", a explicat consilierul local Daniel Oajdea, membru în Comisia de Urbanism.

Ochiul specialistului

Piaţa rezidenţială din Iaşi nu face excepţie de la scăderile preţurilor înregistrate în marile oraşe. Cererea lipseşte aproape cu desăvârşire. Dacă anul trecut aceasta depăşea oferta, acum raportul este invers. În prezent, la 20 de oferte de vânzare există un singur potenţial cumpărător.

În prezent, achiziţionarea unui apartament vechi nu reprezintă o investiţie profitabilă. Preţurile vor continua să scadă şi în a doua jumătate a anului, cu 10-12 procente. Mai rentabilă este cumpărarea unei case de dimensiuni mici spre medii din cartiere selecte. Mulţi ieşeni sunt interesaţi de o astfel de proprietate şi sunt dispuşi să plătească o sumă mai mare.

Diana Podaru, director executiv agenţia imobiliară Velis Iaşi

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite