Titan, fruntaş la construcţia de locuinţe

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Noile ansambluri rezidenţiale şi centrele comerciale moderne au schimbat faţa cartierului construit în anii `60 pentru muncitorii angajaţi la fabricile din zonă Localizare: estul

Noile ansambluri rezidenţiale şi centrele comerciale moderne au schimbat faţa cartierului construit în anii `60 pentru muncitorii angajaţi la fabricile din zonă

Localizare: estul Bucureştiului, delimitat de Șoseaua Mihai Bravu la vest, Bd. Basarabiei şi strada Industriilor la nord, Drumul între Tarlale la est, Bd. Theodor Pallady şi Bd. Camil Ressu la sud.

Tipuri de locuinţe: garsoniere şi apartamente de două-cinci camere în ansambluri rezidenţiale noi şi în blocuri construite înainte de 1989.

Centre comerciale: Auchan, Billa, Cora, Mega Image, magazinul Titan, în proiect Parklake Mall.

Transport în comun: opt linii de tramvai, nouă trasee de autobuz, trei linii de troleibuz, magistrala 1 de metrou.

Unităţi de învăţământ: 10 grădiniţe de stat, patru grădiniţe particulare, 17 şcoli generale, Liceele Teoretice "Dante Alighieri" şi "Benjamin Franklin".

Clinici şi spitale: C.D.T. Titan, policlinica Fiziomed, la limita de vest C.D.T. Victor Babeş. Parcuri: I.O.R, Voinicelul, Prisaca Dornei, ştrandul Titan.

Grad de poluare: În luna martie, staţia de monitorizare Titan a înregistrat patru depăşiri ale valorii maxime la dioxidul de azot, conform datelor Agenţiei pentru Protecţia Mediului Bucureşti.

3.000 de apartamente noi până în 2012

Infrastructura de bună calitate, numărul mare de centre comerciale, parcurile din zonă şi apropierea de Autostrada Soarelui sunt principalele motive pentru care constructorii de apartamente noi au demarat numeroase proiecte în zonă.

Cea mai ieftină unitate locativă nouă din cartier se poate găsi în ansamblul Răsărit de Soare. La momentul lansării proiectului, o garsonieră costa aici aproximativ 47.000 de euro. Complexul are 998 de apartamente împărţite în şapte tronsoane de bloc cu 11 etaje. Locurile de parcare se plătesc separat. Primele locuinţe vor fi livrate în decembrie 2009. Dezvoltatorul Adama Holding construieşte în zonă peste 1.300 de garsoniere şi apartamente de două până la cinci camere, grupate în patru ansambluri: Evocasa Armonia, Titanium, Swiss Cottage şi Edenia, ultimul în colaborare cu Future Group, companie ce dezvoltă şi ea în zonă propriul proiect, Colors Titan.

Suprafeţele unităţilor locative din cele şapte blocuri de 11 etaje din Edenia variază între 45 şi 109 metri pătraţi, iar preţurile încep de la 89.000 de euro. În complex vor exista grădiniţă, sală de fitness, cafenea, spaţii de joacă pentru copii, portar şi curăţătorie. Tarifele percepute pentru apartamentele din Evocasa Armonia încep de la 98.000 de euro, iar ariile sunt cuprinse între 50 şi 143 de metri pătraţi. În Swiss Cottage mai sunt disponibile doar cinci unităţi locative, conform reprezentanţilor Adama, 97 de apartamente fiind deja vândute.
Citadella Titan este un alt ansamblu rezidenţial din zonă, de a cărui vânzare se ocupă compania imobiliară Regatta.

Complexul conţine două blocuri cu câte 14 etaje şi un total de 210 unităţi locative. Preţurile variază între 87.000 şi 196.000 de euro. Agenţia Coldwell Banker are şi ea în ofertă locuinţe noi în Titan. Preţurile în proiectul imobiliar Titan, cu termen de finalizare toamna acestui an, variază între 83.800 de euro şi 199.000 de euro, la suprafeţe între 66 şi 120 de metri pătraţi. Construcţia grupează 134 de apartamente cu una, două sau trei camere.

Cea mai scumpă unitate locativă costă aproape 300.000 de euro şi se află în Vivenda Residencias. Ansamblul, dezvoltat de Hercesa pe locul fostei fabrici de pâine Titan, conţine 1.400 de apartamente în blocuri cu 5, 11 şi 14 etaje. Primele trei blocuri vor fi livrate în 2010. Facilităţile oferite conţin terenuri de sport, spaţii de joacă pentru copii şi un centru comercial.

MOD DE CONTRACTARE

Varianta standard de plată la Răsărit de Soare presupune achitarea unui avans de 25%, plata unei tranşe de 70% în rate lunare sau trimestriale şi 5% la recepţie. Apartamentele se pot achiziţiona şi prin credit, cu plata iniţială a avansului şi achitarea a două rate, de 35%, respectiv 40%, de către bancă, clientul urmând a plăti ratele lunare. În cazul proiectului promovat de Coldwell Banker, condiţiile de plată sunt următoarele: 30% din sumă la semnarea antecontractului, alte 30 de procente la terminarea structurii (ianuarie), 30% la finalizarea la roşu (aprilie) şi 10% la final (decembrie). Pentru a achiziţiona un apartament în Vivenda Residencias, clientul trebuie să achite un avans de 1.500 de euro, urmând să achite restul sumei până la 10% într-o lună. Următoarele 15 procente se vor plăti eşalonat timp de 26 de luni, iar la predare se plăteşte restul de 75%.

Ce mai poţi alege?

LOCUINŢE VECHI

În Titan există şi apartamente construite înainte de 1989 pentru care proprietarii cer sume ce depăşesc cu mult pragul de 200.000 de euro. De pildă, un apartament de patru camere şi 100 de metri pătraţi situat în apropierea ştrandului Titan este evaluat de proprietar la 230.000 de euro. Locuinţa se află într-un bloc de cărămidă de patru etaje şi are două grupuri sanitare.

Cele mai ieftine locuinţe din zonă se află în blocuri confort doi construite în anii `60-`70. Este vorba despre garsoniere cu suprafeţe cuprinse între 19 şi 28 de metri pătraţi, pentru care proprietarii cer între 55.000 şi 60.000 de euro. Preţurile la garsonierele confort 1 depăşesc suma de 80.000 de euro, iar la două camere pot ajunge şi la 130.000 de euro pentru un apartament de 54 de metri pătraţi, construit în 1972. La trei şi patru camere, ariile variază în general între 70 şi 100 de metri pătraţi, iar preţurile între 135.000 şi 185.000 de euro.

Povestea cartierului tău

- Înainte de anii `60, cartierul Titan, în forma sa actuală, practic, nu exista. Blocuri erau doar la vest de parcul I.O.R., în zona cunoscută pe atunci sub numele de Balta Albă, cuprinsă între strada Baba Novac, Şoseaua Mihai Bravu şi bulevardele Basarabiei şi Nicolae Grigorescu. Între timp, Titanul a înglobat şi Balta Albă, dar vechii săi locuitori încă au rămas cu nostalgia vechii denumiri. "Noi, cei din acest mic cartier, nu ne-am simţit niciodată <> , ne făleam cu vechiul nostru cartier, în ciuda nou-veniţilor în Titan", rememorează unul dintre ei.

- Lacul I.O.R. este împărţit în două de un pod care poartă strada Liviu Rebreanu peste întinderea de apă. În timpul verii, tinerii dornici de senzaţii tari plonjează în apă şi uneori se accidentează grav. Din acest motiv, lacul I.O.R. are şi o poreclă funestă: Lacul Sinucigaşilor. În general însă, parcul pe teritoriul căruia se află lacul este un loc liniştit în care copiii au locuri de joacă special amenajate, iar pensionarii se întâlnesc pentru partide prelungite de şah.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite