Tim Wilkinson, un pionier britanic în imobiliarul românesc

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Varşovia, Budapesta şi, acum, Bucureşti. Acesta este, pe scurt, drumul profesional parcurs în numai nouă ani de Tim Wilkinson, managing director al uneia dintre cele mai importante companii de

Varşovia, Budapesta şi, acum, Bucureşti. Acesta este, pe scurt, drumul profesional parcurs în numai nouă ani de Tim Wilkinson, managing director al uneia dintre cele mai importante companii de consultanţă imobiliară care activează pe piaţa locală, DTZ Echinox.

La sfârşitul anului 2003, conducerea firmei i-a propus să preia frâiele afacerii de la Bucureşti. A urmat o călătorie de 24 de ore, în care a văzut oraşul. "Am ales emoţional, am avut sentimentul că există potenţial, că ceva e pe cale să se întâmple aici", explică el.

"Mi-am început cariera în Polonia. Pe vremea aceea eram un student care făcea practică. Mi-am terminat apoi şcoala la Londra. Sunt în real estate de când mă ştiu, iar în Europa Centrală muncesc de mai bine de şapte ani", îşi aminteşte Wilkinson. Acum nu se vede trăind în niciun alt oraş.

Pariul câştigător este luxul

Nu are planuri de a se reîntoarce în Marea Britanie. Fără să apeleze la cuvinte mari sau la declaraţii de dragoste necondiţionată pentru meleagurile româneşti, spune cu francheţe şi fără afectare că ultimii doi ani l-au făcut să se gândescă la faptul că ar putea locui permanent în Capitală. O discuţie cu Tim Wilkinson nu poate evita multă vreme subiectul care îi este atât de familiar: afacerile imobiliare.

Identifică rapid răspunsul cu privire la cea mai rentabilă investiţie din domeniu care ar putea fi făcută pe piaţa din Bucureşti. O locuinţă în zona Dorobanţi este soluţia ideală. "O astfel de proprietate are un mare grad de unicitate, iar în această zonă sau în altele similare nu se va construi niciodată foarte mult. Preţurile vor fi mereu mari. În acelaşi timp, expaţii care vin în România caută locuinţe la standarde occidentale situate în zone centrale. Deci, şi în acest caz, o casă în Dorobanţi se va dovedi o bună investiţie", apreciază Wilkinson.

Primele eşecuri, cei care construiesc departe de oraş

Nici măcar nu încearcă o predicţie cu privire la faţa pieţei imobiliare autohtone de peste cinci ani. Spune cu realism că o astfel de opinie nu poate avea prea multe şanse de a se materializa. Acceptă totuşi să vorbească despre viitorul pieţei locale.

Proprietăţile premium, aflate în locaţii unice, proiecte care nu mai pot fi copiate în altă parte vor avea un avans constant al preţului. Primăverii, Dorbanţi, Dacia sau Icoanei sunt zonele în care, spune el, niciun investor nu va pierde din banii investiţi. "Motive de îngrijorare pot avea cei care achiziţionează locuinţe în cadrul proiectelor destinate clasei de mijloc care se construiesc la periferie, la o scară din ce în ce mai mare", punctează reprezentantul DTZ.

Fan al naţionalei de fotbal a României

Multe dintre aceste unităţi sunt cumpărate în scop strict speculativ. Conceptele arhitectonice nereuşite şi calitatea proastă a finisajelor vor duce la situaţia ca ansambluri aflate la câţiva metri distanţă să se împartă rapid în proiecte de succes şi eşecuri răsunătoare.

Deşi munceşte zilnic chiar şi 12 ore, weekendurile şi vacanţelele sunt destinate călătoriilor. Văzute ca "momente pentru a explora lumea", excursiile ocupă un loc important în viaţa lui Tim Wilkinson şi povesteşte cu plăcere despre cea mai recentă experienţă franceză a sa într-o staţiune montană. Ca orice englez neaoş, este un împătimit al sportului. Practică şi urmăreşte cu plăcere fotbalul şi golful. Este fan al echipei Tottenham Hotspur. În campionatul autohton nu are încă favoriţi. De altfel, este întrebat adesea cu ce echipă locală ţine. Plin de tact, ca orice om care munceşte în vânzări, spune că este încă indecis.

Cert este că vara aceasta, la campionatul european de fotbal, va fi suporter al echipei României. Asta şi pentru că naţionala engleză a ratat calificarea la acest turneu.

Tim Wilkinson:

- A absolvit, în 2001, Facultatea de Real Estate Management a Universităţii Nottingham Trent
- Consideră participarea la tranzacţia Europolis din SemaPark (peste 90 de milioane de euro) drept cea mai mare reuşită profesională
- Conduce un Mercedes ML
- Îi plac romanele poliţiste

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite