Ţiglina 1, locuinţe noi cu vedere la Dunăre

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Blocurile nou-construite din cartierul gălăţean sunt ridicate chiar pe faleza fluviului. Asta presupune o panoramă deosebită pentru unele apartamente, dar şi modalităţi speciale de

Blocurile nou-construite din cartierul gălăţean sunt ridicate chiar pe faleza fluviului. Asta presupune o panoramă deosebită pentru unele apartamente, dar şi modalităţi speciale de construcţie a clădirilor.

Preţul apartamentelor vechi, la mâna apei

Deşi situat în imediata apropiere a Dunării, cartierul Ţiglina 1 nu este foarte căutat de amatorii de locuinţe construite înainte de 1989. Şi asta din cauza temerii că pânza freatică ar putea inunda subsolurile şi chiar afecta structura de rezistenţă.

Situaţia nu este însă singulară, şi alte cartiere se confruntă cu prezenţa pânzei freatice la niveluri destul de ridicate, lucru care influenţează proiectarea structurii de rezistenţă. "Terenul din Galaţi presupune nişte metode de fundare deosebite pentru că orice sursă de apă duce la tasarea pământului, care este în fapt compus din aluviuni aduse de Dunăre de-a lungul timpului.

Galaţiul este închis între ape şi nu are unde să se mai dezvolte, cu excepţia zonei de nord, spre comuna Vânători", spune Anghel Dănuţ-Dragoş, director Loconfort, companie care construieşte în cartier blocul Atena.

Cele mai multe clădiri noi din Ţiglina 1 sunt ridicate de Vega 93 pe Bulevardul Marea Unire, în imediata apropiere a falezei Dunării. Majoritatea dintre ele sunt terminate şi livrate, dar două mai sunt încă în construcţie.

Preturi si dotari

"Aceste blocuri sunt deocamdată cele mai căutate pe segmentul locuinţelor noi. Există un paradox pe piaţa imobiliară din Galaţi. Noi am avut în ofertă apartamente nedecomandate, construite în 1970, cu arii de 35 de metri pătraţi la două camere, şi metrul pătrat ajungea să coste undeva la 1.300 de euro, fără îmbunătăţiri.

Asta în timp ce un duplex de 200 de metri pătraţi într-un bloc nou construit de Vega în 2007, cu vedere atât la stadionul Oţelului Galaţi, cât şi la Dunăre, costă aproximativ 178.000 de euro. Asta înseamnă mai puţin de 900 de euro pe metru pătrat.

Cei care au cumpărat apartamente în blocurile noi au avut chiar de câştigat. Am avut un client care a cumpărat acum doi ani un apartament de trei camere într-unul din blocurile Vega care l-a costat undeva în jurul a 80.000 de euro. Acum poate obţine pe el 140.000 de euro", spune Marian Chiosa Rotaru, director al agenţiei Centrul de Investiţii Imobiliare din Galaţi.

Alt proiect din zonă, la limita dintre Ţiglina 1 şi cartierul învecinat, Mazepa 2, este blocul Atena, ridicat de Loconfort S.A. Construcţia, cu subsol tehnic, demisol, parter şi şapte etaje, conţine un total de 30 de apartamente de două, trei şi patru camere, cu suprafeţe cuprinse între 75 şi 155 de metri pătraţi.

"Am început contractarea vara trecută, la preţul de 1.100 euro pe metru pătrat plus TVA. Acum preţul e mai mare, 1.300 de euro plus TVA. Apartamentele se livrează la cheie, cu pardoseli din gresie şi parchet laminat, centrală termică de scară şi aer condiţionat.

Fiecare apartament are sisteme de măsurare a consumului propriu de căldură şi apă caldă", spune Anghel Dănuţ-Dragoş. Clădirea beneficiază de doar şapte locuri de parcare. Preţul lor a fost la începutul contractării de 7.000 de euro plus TVA, în prezent costul este de 10.000 de euro plus TVA. Termenul de finalizare a blocului este 30 noiembrie 2008.

Firma mai are un proiect în fază de autorizare, în apropierea Inspectoratului Teritorial de Muncă. Este vorba despre un bloc cu nouă etaje, cu apartamente de două şi trei camere, dar şi cu apartamente tip duplex. Suprafeţele vor fi cuprinse între 40 de metri pătraţi la apartamentele cu o cameră şi peste 80 de metri pătraţi la trei camere.

Oferta de apartamente noi din cartierul Ţiglina 1 nu va depăşi 300 de unităţi până la sfârşitul anului viitor. Proiecte mai mari în Galaţi, dar în alte cartiere au Beyler, Terra Residence şi Future Group. Proiectul Beycity are un total de 384 de apartamente, dintre care 132 cu două camere şi 252 cu trei camere.

Preţurile variază între 116.500 şi 142.500 de euro, la suprafeţe cuprinse între 78 şi 107 metri pătraţi. Future Group va investi 90 milioane de euro într-un ansamblu rezidenţial, iar Terra Residence Galaţi va fi alcătuit din garsoniere şi apartamente cu două şi trei camere, cu o suprafaţă totală construită de 10.000 de metri pătraţi.

Mod de contractare

Cine doreşte să achiziţioneze un apartament în blocul Atena trebuie să achite, la acest moment, 90% din sumă. Şi asta pentru că blocul este deja ridicat "la roşu". Iniţial, condiţiile de plată au presupus 30% avans şi trei tranşe de câte 20% până în mai 2008. Restul de 10% se va achita la finalizarea lucrărilor.

Ce mai poţi alege?

Construcţia blocurilor vechi gălăţene a avut loc în două etape: între anii 1960 - 1975 şi a doua jumătate a anilor `80. Blocurile mai noi oferă un confort sporit, apartamentele sunt decomandate, iar structura de rezistenţă este foarte bună, unele dintre ele având fundaţii de 20 de metri adâncime.

"Lumea se fereşte în general de apartamentele vechi din Ţiglina 1 pentru că pânza freatică este destul de sus şi există temerea că ar putea afecta structura de rezistenţă a blocurilor vechi", spune Chiosa.

Avantajele cartierului sunt însă vederea la Dunăre, apropierea de faleză şi zonele verzi numeroase. Preţurile pe metru pătrat de apartament vechi variază între 1.050 de euro la cele din 1960 şi 1.110 de euro la cele mai noi.

O locuinţă de două camere şi 45 de metri pătraţi, care a fost construită acum mai bine de 40 de ani, costă 170.000 de lei noi, faţă de 200.000 în orice alt cartier gălăţean. Apartamentele de trei camere din blocurile construite în anii `80 au o arie maximă de 75 de metri pătraţi, în timp ce unităţile de patru camere ajung şi la 85 de metri pătraţi.

Povestea cartierului tău

Oraşul Galaţi s-a dezvoltat dintr-o străveche aşezare dacică existentă în secolele VI-V î.H. la malul Dunării. În perioada celor două războaie daco-romane, 101-102 şi 105-106, va cunoaşte influenţa civilizaţiei romane.

Noua aşezare daco-romană, localizată în secolul III undeva la sud de locul actualei Biserici Precista, în vecinătatea cartierului Ţiglina, a fost nimicită de apele fluviului.

Pentru pregătirea operaţiunilor militare din războiul pentru independenţă, care se apropia, Divizia a III-a şi-a stabilit sediul la Galaţi. În vederea înarmării armatei române cu puşti Peabody, în primăvara anului 1877 prin oraş a circulat un apel care spunea: "La lucru, dar, cetăţeni ai Galaţilor, să dăm totul pentru România, care luptă pentru viaţă".

Actualul Colegiu Naţional Mihail Kogălniceanu, situat în cartierul Ţiglina 1, a fost inaugurat la 1 octombrie 1878 sub denumirea "Şcoala secundară de fete". Alte instituţii importante de învăţământ din Galaţi care au contribuit la formarea unei adevărate elite intelectuale au fost Şcoala Superioară de Comerţ şi actualul Colegiu Naţional "Vasile Alecsandri", înfiinţat la 26 august 1867 ca gimnaziu.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite