Terenul de golf aduce dezvoltarea imobiliară

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Sportul cu crosa atrage investiţii care revitalizează oraşe întregi sau dezvoltă zone fără potenţial economic Golful este mai mult decât un sport, este un stil de viaţă. În

Sportul cu crosa atrage investiţii care revitalizează oraşe întregi sau dezvoltă zone fără potenţial economic

Golful este mai mult decât un sport, este un stil de viaţă. În Occident, zonele rezidenţiale încep să fie gândite încă din stadiu de proiect în jurul unui teren de golf. În România, astfel de dezvoltări sunt încă în faza de pionierat.

În ţările occidentale şi în SUA terenul de golf este un adevărat nucleu pentru dezvoltarea imobiliară sau chiar un mijloc de revitalizare a fostelor oraşe industriale. În localitatea galeză Newport, de pildă, construcţia unei staţiuni care include terenuri de golf a adus aici competiţii importante.

Urmarea investiţiei de peste 16 milioane de lire sterline a fost renaşterea economică a fostului oraş minier şi crearea a 2.000 de locuri de muncă.

Golful urbanizează păşunea din Pianu

Singurul teren cu 18 găuri din România este cel al Clubului de Golf "Paul Tomiţa" de la Pianu de Jos (judeţul Alba). "Un teren de golf nu poate însă funcţiona dacă nu există nişte funcţiuni conexe obligatorii. Jocul de golf este practicat de oameni care îşi doresc foarte mult linişte, care vor să fugă dintr-un mediu stresant şi îşi doresc să aibă şi un minim confort.

După o partidă de golf, care presupune parcurgerea pe jos a cel puţin şase kilometri, trebuie să ai un duş, un restaurant, o cameră", spune arhitectul Ioan Străjan, preşedintele Clubului de Golf "Paul Tomiţa" şi coinvestitor în hotelul situat în imediata apropiere a terenului de golf .

Investiţia de două milioane de euro în "a 19-a gaură", aşa cum sunt denumite în argoul jucătorilor de golf locaţiile de cazare de lângă terenuri, nu se va opri aici. "Sunt sigur că acest hotel cu 30 de camere va trebui foarte repede mărit", punctează arhitectul Străjan.

Dezvoltarea imobiliară a zonei, care în urmă cu 14 ani era loc de păşunat pentru oi, nu se va opri însă aici. Primăria locală va urbaniza şi parcela în loturi de 1.000 de metri pătraţi o suprafaţă de 10 hectare din apropierea clubului. Fiecare lot urmează a fi concesionat pentru construirea de case de vacanţă.

Începuturi timide în Capitală

În Bucureşti există un singur teren de golf, la Clubul Diplomaţilor. Cu toate acestea, imaginea unui teren de golf atrage ca un magnet dezvoltatorii imobiliari. Natura Residence este un ansamblu rezidenţial cu 186 de apartamente situat la 15 minute de mers cu maşina de Clubul Diplomaţilor.

Grupo Lar şi Red Management, dezvoltatorii proiectului, au iniţiat o competiţie de golf, denumită "Natura Cup", ca parte a strategiei de marketing şi promovare a proiectului.

"Am ales Clubul pentru turneul de golf tocmai pentru că are atâtea puncte în comun cu proiectul Natura Residence: mult verde, o piscină frumoasă, spaţii largi unde se poate practica sportul. Un refugiu de verdeaţă unde te poţi rupe de oraş", spune Eduardo Rodriguez-Priego, project manager al proiectului Natura Residence.

Oportunităţi

Loturi de teren de 50-70 de hectare, potrivite construcţiei unui teren de golf, sunt disponibile în jurul

Bucureştiului, mai ales în sud, la 20 de kilometri de actuala centură. Preţul unui metru pătrat variază între 4 euro spre Frumuşani şi 20 de euro spre Mihăileşti.

Astfel, numai terenul neamenajat presupune o investiţie minimă de 2.000.000 de euro şi maximă de 14.000.000 de euro.

Economie



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite