Tehnici inovatoare de construcţie a locuinţei

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Ultimii ani au revoluţionat metodele de construire a caselor
Ultimii ani au revoluţionat metodele de construire a caselor

Ultimii ani au revoluţionat metodele de construire a caselor, iar multe materiale şi tehnici noi folosite sunt mai ieftine decât cele clasice, mai durabile şi uşor de întreţinut. Diferite modalităţi tehnice apărute în ultima vreme au menirea de a asigura un termen de execuţie rapid şi cu costuri mici, dar şi durabilitate şi protecţie.

Una din tehnicile inovatoare care s-a bucurat de un real succes este cea a caselor pe structură de lemn, realizată din panouri OSB, cu izolaţie interioară şi exterioară.

„Costurile unei astfel de construcţii, comparate cu cele suportate de investitor în cazul unei case din cărămidă, sunt chiar şi cu până la 50% mai mici, iar timpul de execuţie se reduce, practic, până la două-trei luni", spune Cezar Filip, consultant în amenajări interioare.

Facturi mai mici la întreţinere

De asemenea, contrar unor prejudecăţi, construcţiile respective au dovedit că sunt durabile, perfect izolate termic şi fonic, dar şi mai uşor de întreţinut.

Pentru diferite climate din ţara noastră sunt necesare grade de izolare termică diferite şi, în consecinţă, diverse grosimi ale stratului de vată minerală.

„Dacă veţi folosi grosimi mai mici, deşi preţul construcţiei este micşorat, în viitor costurile pentru încălzire vor creşte", precizează consultantul.

Cheltuielile necesare unei izolaţii termice suplimentare se amortizează rapid, în maximum doi ani, prin diminuarea cheltuielilor energetice. De asemenea, ca o specificaţie tehnică, o structură cu dulapii distantaţi la 610 milimetri produce scăderea cheltuielilor energetice cu cel puţin 5% faţă de structura având dulapii distantaţi la 410 milimetri. Este bine cunoscut că pierderile termice dintr-o casă se realizează prin mai multe mecanisme. Pierderile de căldură prin transfer, convecţie şi radiaţie sunt mult mai mici comparativ cu cele care apar atunci când casa nu este etanşă şi aerul cald se pierde în exterior.

Tehnici noi pentru izolaţia casei

Neetanşeităţi casei sunt răspunzătoare de 20-50% din banii cheltuiţi pentru încălzire. Folia antivânt sau bariera de aer (care este de fapt o membrană de difuzie ce permite trecerea liberă a vaporilor de apă) este extrem de importantă la o construcţie din lemn, potrivit lui Alexandru Radu, manager al Alma Construct.

„Dacă membrana ce blochează difuzia vaporilor de apă uneori nici nu este necesară, bariera de aer trebuie instalată întotdeauna. O barieră de aer impropriu instalată conduce la mari cheluieli energetice ulterioare şi face inutile toate eventualele costuri suplimentare de izolare termică", adaugă Radu.

Atunci cand amplasamentul casei este într-un loc poluat fonic, va exista necesitatea unor cheltuieli suplimentare pentru fonoizolare. În cazul fonoizolării globale a casei se pot folosi materiale suplimentare de placare a faţadelor exterioare. De asemenea, puteţi opta ca anumite camere să fie fonoizolate mai bine. Acest lucru se poate obţine prin folosirea unui strat suplimentar de gips-carton fonoizolant sau prin adoptarea unor soluţii constructive speciale.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite