Târgurile de case din Bucureşti se bat în... oferte imaginare

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Organizatorii celui mai recent eveniment de profil "agaţă" vizitatorii cu garsoniere egiptene iluzorii, pe care le cotează la preţul unui garaj românesc Apartamente sau garsoniere la preţ

Organizatorii celui mai recent eveniment de profil "agaţă" vizitatorii cu garsoniere egiptene iluzorii, pe care le cotează la preţul unui garaj românesc

Apartamente sau garsoniere la preţ de maşină sau chiar de garaj. Aceasta este, în linii mari, reţeta la care apelează în ultima vreme organizatorii târgurilor imobiliare din Capitală. "Chilipirul" există însă doar în comunicatele de presă. Entuziaştilor care calcă pragul acestor expoziţii de case cu vânzare le rămâne un gust amar. La faţa locului constată că au fost păcăliţi sau, în cel mai bun caz, au fost "beneficiarii"unei informaţii incomplete.

La ediţia din decembrie 2007 a Târgului Imobiliar Naţional, organizatorii anunţau cu mare tam-tam existenţa la vânzare a unei garsoniere pe litoralul românesc al Mării Negre, la Costineşti. Preţul, mai bun decât acela din cel mai frumos vis. Numai 27.500 de euro.

"Singurul târg imobiliar al lunii decembrie, tIMOn, prezintă o ofertă echilibrată, pentru diferite buzunare: locuinţe începând de la 27.500 de euro, preţ oferit pe perioada târgului pentru o garsonieră în Costineşti(...)", se arăta în comunicatul de deschidere a târgului. Ajuns la faţa locului, vizitatorul, care poate citise în ziar ştirea şi se visa deja proprietarul unei frumoase locuinţe la malul mării, a avut surpriza să afle că, de fapt, nu era vorba de o ofertă de vânzare, ci de o tombolă.

Unitatea locativă în cauză nu putea fi achiziţionată pe loc, ci trebuia plătit un avans de 5.000 de lei. "Norocosul" cumpărător urma să fie decis în urma unei tombole, iar restul înscrişilor rămâneau cu banii de avans daţi şi cu obligaţia de a plăti garsoniera la un preţ aproape dublu decât cel trâmbiţat de organizatori.

Case ieftine, poate din martie

Un alt târg, o poveste similară. La ediţia din februarie a Târgului tIMOn, organizatorii au prezentat o garsonieră în Egipt drept "o ofertă extraordinară, la un preţ de numai 15.000 de euro". Ajuns la standul "egiptean" puteai să constaţi cu bucurie că, de fapt, garsoniera costă numai 11.000 de euro. Tocmai când înroşeai mobilul chemându-ţi prietenii să puneţi bani împreună pentru a vă lua casă de vacanţă lângă piramide, reprezentanţii agenţiei imobiliare te anunţau că, de fapt, nu poţi achiziţiona garsoniera şi că ei doar studiază piaţa.

În tot acest timp, preţul de 11.000 de euro se lăfăia pe ecranul unui laptop din stand, atrăgând şi alţi curioşi. Unităţile locative vor fi scoase la vânzare de-abia la următoarea ediţie a târgului, în martie. "Sperăm să menţinem acest preţ până atunci", spun reprezentanţii firmei. Prin urmare, s-ar putea ca preţul-bombă anunţat de organizatori să nu mai fie valabil peste o lună.

Şi la celălalt târg organizat în cursul acestei luni aceeaşi reţetă este pusă în operă. La Condominium o altă superofertă: garsonieră de 32.000 de euro.

Locuinţe care nu există

Te-ai fi aşteptat ca la standul firmei indicate de organizatori ca promotor al acestei oferte să fie coadă, în condiţiile în care o garsonieră într-un bloc vechi costă 70.000 de euro. Nu era deloc aşa, pentru simplul motiv că această ofertă nu exista.

Era sublimă, dar lipsea cu desăvârşire! "Nu mai avem garsoniere de 32.000 de euro", spuneau reprezentanţii dezvoltatorului. Iniţial te gândeai că s-au vândut deja toate şi blestemai încă odată traficul din Bucureşti, care te-a făcut să întârzii şi să nu fii la prima oră la standul cu pricina. După încă câteva schimburi de replici cu "hostessa", aflai însă că, de fapt, firma nici nu venise cu acea ofertă la târg. "A fost o ofertă, dar aici la târg am venit cu un preţ de 43.000 de euro", îţi zâmbea condescendent tânăra domniţă.

Analistul pieţei imobiliare, Artur Silvestri, motivează şi comentează aceste realităţi. "În România, dezvoltatorii câştigă dezgustător de mult. Iar aceste practici sunt semnul unei lupte disperate pentru păstrarea unor marje foarte mari de profit.

Acelaşi lucru este valabil şi pentru cei care vând proprietăţi imobiliare. Casele în Egipt sunt într-adevăr mai ieftine decât cele româneşti. Însă trebuie ţinut cont că, în linii mari, acolo se construieşte mai prost decât la noi. În orice situaţie însă un preţ de 15.000 de euro, într-o zonă în care această garsonieră să fie o investiţie veritabilă, este unul inexistent", precizează Silvestri.

ANPC-ul veghează

Dan Vlaicu, preşedintele Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorului (ANPC), a expus pentru cititorii "Adevărul" punctul de vedere al autorităţilor. "În cazul în care informaţia lansată către public nu concordă cu cea de la standurile vânzătorilor vorbim de existenţa unor practici comerciale incorecte, înşelătoare.

Lucrurile stau similar şi în cazul în care cumpărătorul este condiţionat de participarea la o tombolă pentru a putea cumpăra respectivul imobil la preţul afişat. În cazul în care aceste informaţii se dovedesc întemeiate comerciantul riscă o amendă de până la 30.000 de lei. El va trebui totodată să pună capăt acestui gen de promovare", afirmă Dan Vlaicu.

Un preţ de 15.000 de euro, într-o zonă din Egipt, în care această garsonieră să fie o investiţie veritabilă, este inexistent
Artur Silvestri,
analist imobiliar

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite