Statul se pregăteşte să blocheze piaţa construcţiilor

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Guvernul a trimis parlamentului, spre aprobare, o ordonanţă prin care interzice autorităţilor locale să mai transfere în circuitul comercial terenurile care sunt prevăzute în planurile

Guvernul a trimis parlamentului, spre aprobare, o ordonanţă prin care interzice autorităţilor locale să mai transfere în circuitul comercial terenurile care sunt prevăzute în planurile urbanistice ca fiind "verzi". Cu toate că, în fapt, astfel de zone nu sunt parcurile sau grădinile cunoscute ca "spaţii verzi" (cu vegetaţie), primăriile nu vor mai putea aproba proiectele de dezvoltare, fiind astfel obligate să blocheze piaţa imobiliară.

"Schimbarea destinaţiei terenurilor amenajate ca spaţii verzi şi/sau prevăzute ca atare în documentaţiile de urbanism, reducerea suprafeţelor acestora ori strămutarea lor este interzisă", prevede ordonanţa în cauză, adoptată recent şi trimisă de Executiv parlamentului.

Acest paragraf din textul ordonanţei a pus pe jar specialiştii pieţei imobiliare, pentru că adăugarea la categoria "terenuri amenajate ca spaţii verzi" a acelor zone care apar în planurile de urbanism drept "zone verzi" este o confuzie colosală, care va duce în final la blocaje şi conflicte între dezvoltatori şi primării.

Pe de-o parte, dezvoltatorii vor cere să li se aprobe introducerea lucrării în Planul de Urbanism General (PUG) al localităţii în cauză, dar de cealaltă parte primăria nu va putea să dea această aprobare, dacă ordonanţa citată se aprobă prin lege. De ce? Pentru că una e "zona verde" prevăzută într-un PUG, cu totul altceva este situaţia reală din teren.

Dreptul de proprietate nu va mai putea fi respectat

Există chiar suprafeţe acoperite cu betoane sau locuri virane, pline de bălării, care apar în PUG-uri ca fiind "spaţii verzi"; de aceea, mai întâi trebuie actualizate acele planuri urbanistice, şi abia apoi adoptată o asemenea ordonanţă, altfel se vor bloca efectiv pieţele imobiliare, în special cele din marile oraşe, avertizează specialiştii.

"Normal ar fi ca proprietarii de spaţii care apar ca fiind verzi în PUG-uri să fie expropriaţi cu despăgubiri la justa valoare, dacă iniţiatorii ordonanţei şi-ar fi propus să dezvolte parcuri şi grădini şi, în acelaşi timp, să respecte dreptul de proprietate al deţinătorilor. Aşa cum arată ordonanţa în această formulă, autoritatea locală nu va putea să aprobe planurile de dezvoltare fără să încalce dreptul fundamental al proprietarilor acelor zone, mai ales acolo unde terenurile au fost retrocedate", ne-a declarat preşedintele Comisiei de Urbanism din Primăria Capitalei, Horaţiu Ţica.

El a arătat, în plus, că numai la nivelul Bucureştiului "sunt multe spaţii care apar în PUG ca fiind verzi, dar în fapt, pe teren, se găseşte cu totul altceva, şi această situaţie se regăseşte în toate oraşele ţării". În ceea ce priveşte Capitala, planul de urbanism general nu a mai fost actualizat din anul 2000, deci e mai mult decât evident că pe hârtie configuraţia e diferită faţă de cea din teren...

Adio, malluri şi cartiere rezidenţiale!

Dacă s-ar fi limitat doar la spaţiile verzi sau ar fi precizat exact care sunt acestea (parcuri, grădini etc.), măsura iniţiată prin ordonanţa amintită mai sus chiar ar fi venit în sprijinul mediului. Însă partea în care se vorbeşte de terenurile prevăzute ca atare în documentaţiile primăriilor va genera însă un scandal. Este de aşteptat ca toţi cei care posedă terenuri libere în oraşe să dea în judecată primăriile, care la rândul lor nu îi vor putea lăsa pe primii să mai construiască, tocmai din cauza acestei ordonanţe.

Pentru comparaţie, închipuiţi-vă ce ar fi fost Bucureştiul şi marile oraşe dacă pe acele pârloage şi locuri virane (care apăreau în PUG ca fiind "spaţii verzi", adică libere) nu s-ar fi dezvoltat hipermarketurile, mallurile, centrele logistice, comerciale şi de afaceri sau cartierele rezidenţiale pe care le avem acum...

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite