Stand-by pe piaţa terenurilor

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Vânzătorii se încăpăţânează să menţină preţurile de anul trecut, însă cumpărătorii rămân în expectativă. Atât timp cât niciuna din cele doua parti nu va ceda, tranzactiile

Vânzătorii se încăpăţânează să menţină preţurile de anul trecut, însă cumpărătorii rămân în expectativă. Atât timp cât niciuna din cele doua parti nu va ceda, tranzactiile riscă să ramână înghetate.

Scenariul de pe piaţa rezidenţială din provincie se aplică şi în cazul terenurilor. În ultima perioadă, tendinţa generală în marile oraşe ale ţării a fost cea de stagnare.

În ultima lună, singurele oraşe în care s-au înregistrat scumpiri au fost Braşov şi Baia Mare. Analiştii pun această situaţie pe seama unei perioade de aşteptare, în care vânzătorii şi cumpărătorii îşi renegociază poziţiile.

Angelo Ciucă, director executiv Neoland Invest, subliniază că începutul anului 2008 a pus punct creşterii fulminante a preţurilor la terenurile din provincie. Aceasta în timp ce, precizează el, "anul trecut a fost o euforie a achiziţionării de terenuri, în mare parte din cauza investiţiilor mari anunţate".

Aşa se face că, pe parcursul anului 2007, în unele zone, preţurile la terenuri s-au dublat şi chiar s-au triplat. În momentul de faţă însă, se poate spune că "este un blocaj - vânzătorii nu vor să scadă, iar cumpărătorii aşteaptă să vadă ce se va întâmpla".

Toamna va aduce un compromis şi reluarea tranzacţiilor

Unul dintre developerii israelieni din România remarcă, la rândul său, confuzia de pe piaţa imobiliară. Avner Bar, director general Ocif Group România, recunoaşte că, în momentul de faţă, o bună parte din cei care până acum vindeau şi cumpărau fără nicio problemă aşteaptă să vadă ce se va întâmpla, fără a lua o decizie.

Această aşteptare se explică în parte prin situaţia macroeconomică, prin zvonurile iscate de criza din Statele Unite sau condiţiile impuse de bănci.

Scumpiri conjuncturale în provincie

În ciuda aşteptării generalizate de pe piaţa terenurilor, analiştii estimează totuşi o rezolvare în viitorul apropiat.

Reprezentantul Neoland Invest este de părere că, în toamnă, piaţa se va debloca, iar lucrurile vor reintra în normal. Cum anume? Ciucă este de părere că vânzătorii şi cumpărătorii vor ajunge la un compromis în ceea ce priveşte preţul, "pentru că nimeni nu-şi permite să aştepte".

Şi Avner Bar este ferm convins că lucrurile se vor rezolva curând, însă ţine să menţioneze că, în opinia sa, acest lucru nu va avea loc prin scăderi masive de preţuri.

Pentru moment însă, renegocierea poziţiilor între vânzătorii şi cumpărătorii de terenuri se face simţită printr-o stagnare generală a preţurilor. Astfel, în ultima lună, singurele oraşe în care s-au înregistrat creşteri în zonele semicentrale au fost Braşovul şi Baia Mare, potrivit datelor furnizate de agenţiile locale Forti Imob şi GMG IMO.

Chiriac Liviu, consultant vânzări în cadrul agenţiei Metropolitan Imobiliare Braşov, consideră că unul dintre motivele creşterii din ultima lună este reprezentat de tendinţa speculativă a proprietarilor.

Aceştia exploatează faptul că oferta de terenuri pretabile pentru construcţii în zone favorabile din oraş este destul de redusă - în comparaţie cu cererea din ce în ce mai mare. Pe de altă parte, Cherecheş Nicolae, agent imobiliar în cadrul agenţiei imobiliare Cassa din Baia Mare, este de părere că "majorarea preţurilor din ultima vreme este zonală, în funcţie de ce s-a construit în ultima vreme".

Pe termen mediu, precizează însă acesta, "preţurile vor stagna în cea mai mare parte", deoarece nu există o cerere foarte mare. În opinia sa, reticenţa din partea cumpărătorilor este cauzată în mare parte şi de politica de creditare practicată de bănci.

Economie



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite